Волонтерство у Харкові: реальні проблеми та координація від мерії

Мер Харкова Ігор Терехов оголосив про намір створити координаційну раду, яка об’єднає міську владу та волонтерів, які допомагають людям виживати у військових умовах. У своєму зверненні очільник міста зазначив, що за п’ять місяців війни міська влада та волонтери «стали єдиною силою» і багато зробили спільно. Ця позиція мера обурила багатьох волонтерів: вони розповіли, що не отримували жодної допомоги від чиновників, а намір муніципалітету створити координаційну раду називають спробою «примазатися». Newsroom розбирався, чому слова міського голови викликали таке невдоволення, і чи потрібна волонтерам координація від мерії.

Співпраця з владою не склалася

Допис Ігоря Терехова у Facebook про співпрацю міської влади та волонтерів зібрав безліч негативних відгуків від останніх, проте зараз на сторінці мера їх уже не прочитаєш – багато коментарів видалено, а під публікацією ввели обмеження. Реакція волонтерів збереглася у скринах.

Координатор гуманітарного центру «ХАБ Вокзал» Наталія Пахніна каже, що на початку повномасштабного вторгнення харківські волонтери виконували функції влади.

«З перших днів війни, коли ще гадки не мали, де знаходиться мер, ми вже працювали і перше, що робили, – шукали борошно, випікали хліб і діставали ліки. На жаль, взаємодії з міською чи обласною радою у нас так і не склалося. Ми зверталися, але представники влади на співпрацю не пішли і на всі прохання допомогти конкретними речами відмовили. Усі ресурси для допомоги ми отримували від громадських, світових організацій, міських рад інших українських міст та містечок», – розповіла Наталія Пахніна.

Волонтерське об’єднання, яке вона представляє, зараз забезпечує продуктами мешканців 20 громад області, отримуючи по 20 тисяч заявок на місяць.

Артист із Харкова віддав машину київським волонтерам

Керівник громадського формування «Громадська самооборона» Віталій Тропачов зосередився на допомозі людей похилого віку, інвалідам та лежачим хворим. Усі його підопічні кажуть, що не отримують жодної допомоги від міста чи соцслужб.

«Я розмовляв зі Світланою Горбуновою-Рубан (віце-мер з питань охорони здоров’я та соцзахисту. – Авт.), пропонував працювати спільно. Департамент має базу таких людей, ми готові їм допомагати, але мене переадресовували то до заступника, то до інших чиновників. Тоді я звернувся до поштарів: вони знають, хто соціально не захищений, і в такий спосіб знайшов людей, які реально потребують допомоги. Але охопити весь Харків я, звісно, ​​не можу», – розповів Віталій Тропачов.

Незважаючи на невдалий досвід взаємодії з місцевою владою, волонтери вважають, що така співпраця все-таки потрібна для більш ефективної роботи. Водночас, деякі припускають, що координаційну рада можуть сформувати з наближених до мерії людей, які розподілятимуть гуманітарні потоки між підшефними організаціями.

Чим займатиметься координаційна рада

Пізніше міський голова повідомив, що зустрівся з представниками кількох десятків волонтерських організацій, і вони підтримали ідею створення координаційної ради.

«Моя мета – сприяти волонтіській діяльності, а не керувати нею», – зазначив Ігор Терехов, додавши, що приєднатися до ради можуть усі охочі волонтерські об’єднання.

Член Молодіжної ради при Харківському міському голові Дмитро Давидьянц розповів Newsroom, що на зустрічі з мером були присутні представники 23 волонтерських організацій. Серед питань, які мають намір доручити координаційній раді, — створення єдиного реєстру волонтерів, зокрема, для усунення шахраїв, видачі єдиних волонтерських посвідчень, вирішення питання дублювання у роздачі гуманітарки, створення списків людей, яким потрібна регулярна допомога.

Більше тисячі харків’ян під обстрілами допомагають комунальникам

«Також усіх хвилює підготовка до зими. Кількість будинків із розбитими вікнами лише зростає. Місто має певний ресурс, комунальники та волонтерські бригади, але кількість руйнувань незрівнянна з цими силами. З іншого боку, є фонди, які готові повністю забезпечувати продуктами людей, які готові працювати», – розповів Дмитро Давидьянц.

За його словами, говорити про те, що мерія нічим не допомагала волонтерам, не можна. Місто співпрацює з кількома волонтерськими об’єднаннями, надає автобуси, матеріали для відновлення зруйнованих об’єктів, екіпірування для розчищення підвалів. Також мерія разом з волонтерами проводила евакуацію мешканців Північної Салтівки, надавала транспорт та житло. Літніх людей, які стоять на обліку соцслужби, забезпечують продуктовими наборами. Щотижня через гарячу лінію мера «15-35» закривають 4000 адресних заявок на продуктові набори.

Координуються самі

Не чекаючи рішень влади, харківські волонтери вже почали об’єднуватись та узгоджувати свою роботу. Три дні тому 25 волонтерських об’єднань регіону підписали меморандум про співпрацю та заявили про намір сформувати раду волонтерів Слобожанщини. Координація допоможе вирішити проблему, коли деякі люди отримують допомогу одразу від кількох фондів, тоді як інші нічого не отримують. Для цього хочуть створити загальну базу людей, що потребують, а також базу ресурсів, щоб знати, яка допомога і який фонд має. Також на зборах вирішили організувати курси домедичної допомоги для волонтерів, оскільки вони щодня ризикують життям.

Засновник благодійного фонду «Волонтерська», підприємець Макс Бурцев — один із тих, кому надійшла пропозиція приєднатися до координаційної ради, проте деталей можливої ​​співпраці він наразі не знає. Команда «Волонтерська» співпрацює з міжнародними фондами та організаціями, координує роботу 60 волонтерів безпосередньо у Харкові, отримуючи сотні заявок на день.

«У Харкові волонтери справді несинхронні. Саме тому ми розробили систему, яка дозволить кільком волонтерським хабам користуватися єдиною базою даних. Ми вже підключили до цієї програми волонтерське об’єднання Rescue Now. Якщо це спрацює, ми почнемо підключати інших бажаючих волонтерів. Але спарва в тому, що багато великих волонтерських хабів не поспішають підключатися до інших систем, вони хочуть бути самостійними. Можливо, вони мають власні амбіції», – розповів Макс Бурцев.

Стало відоме ім’я волонтера, який під час обстрілу Харкова закрив собою постраждалу

Головна ж проблема волонтерів – не в координації, а в тому, що благодійні внески та надана допомога вичерпуються.

«Війна триває довго, люди вичерпують ресурс. Обсяги гуманітарної допомоги падають на тлі постійного зростання потреби», – зазначає Наталія Пахніна. Волонтери сподіваються на допомогу та гранти міжнародних організацій та навчаються залучати ці ресурси.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі