Кораблі та ракети для ВМСУ: Україна та Велика Британія схвалили угоду

Український уряд схвалив угоду з Великою Британією, згідно з якою Лондон надасть Києву кредит у мільярд доларів на придбання бойових кораблів та озброєння для Військово-Морських сил України.

Про це повідомляють “Економічні новини”.

Загальна сума розроблюваної з осені 2020 року угоди, яку уклали дві країни, становить 1,25 млрд фунтів стерлінгів (еквівалентно 1,6 млрд доларів). Ці гроші надаються строком на 10 років і призначені для придбання Україною насамперед бойових кораблів – як нових, так і б/в – а також озброєння та спорядження для потреб ВМСУ.

На військовій виставці в Єгипті представили розробки харківських заводів

Які кораблі та оснащення передбачається отримати на ці гроші:

  • Для ВМС України можуть бути побудовані як мінімум два нових ракетних катери на платформі Protector P-5ou. Будувати першу пару кораблів будуть у Великій Британії, а от інші шість передбачається будувати вже в Україні за участю британських фахівців. 500-тонні кораблі озброять артилерією, системами ППО і, головне, протикорабельними ракетами, здатними вражати малі та середні військові кораблі противника.

  • Королівський військово-морський флот надасть Україні два тральщики: HMS Ramsey і HMS Blyth. Ці кораблі вже 20 років перебувають у складі британських ВМС і списані; перед передачею Україні вони пройдуть повний ремонт.

  • Україна може отримати для власного озброєння протикорабельні ракети Brimstone Sea Spear.

  • Британські підрядники допоможуть Україні побудувати військові бази в Очакові та Бердянську. Їх будівництво завершиться до 2024 року.

  • Британська компанія Babcock може допомогти Україні в добудові корвета “Володимир Великий” – корабель вже багато років намагаються добудувати в Миколаєві.

Нагадаємо, що раніше бойову машину, розроблену фахівцями з Харківської області, взяли на озброєння до ЗСУ. А оптична система від Ізюмського приладобудівного заводу в Харківській області увійшла в топ-5 розробок української військової промисловості.

Коментарі