Поліція Києва викрила шахрайську схему обману переселенців під виглядом фінансової допомоги (Фото)

Столичні правоохоронці розкрили випадок обману, де зловмисники видавали себе за представників іноземних партнерів та обіцяли переселенцям фінансову допомогу. Чоловік та жінка використовували фейковий фішинговий сайт, на якому потерпілі надавали свої банківські реквізити, після чого аферисти грабували їхні рахунки. За час дії шахрайської схеми було пограбовано понад півсотні громадян. Обвинуваченим загрожує від 3 до 5 років ув’язнення.

Відомо, що представники одного з державних банків звернулися до київської поліції, повідомивши про дії невідомих осіб, які, представляючись працівниками фінансової установи, здійснюють афери щодо клієнтів та знімають кошти з їхніх рахунків. На допомогу прийшли співробітники кіберполіції та прокуратури.

Зловмисники, які виявилися мешканцями Запоріжжя, — 28-річний чоловік і 42-річна жінка, створили фейковий фішинговий сайт, який імітував один з відомих державних банків. Вони потім пропонували переселенцям фінансову допомогу від іноземних партнерів через телеграм-канали. Перехід за посиланням та введення банківських реквізитів давав зловмисникам доступ до рахунків громадян, після чого вони знімали всі їхні кошти. Наразі відомо про 54 потерпілих особи.

Харківські поліцейські виявили зловмисника, який пошкодив історичні пам’ятки (Відео)

Загалом шахраї “заробили” злочинним шляхом більше ніж 400 тисяч гривень. Під час обшуків за місцями їхнього проживання були знайдені блокноти з записами, документи, які свідчать про злочинну діяльність, комп’ютери, мобільні телефони та сім-картки.

Тривають заходи щодо встановлення інших учасників схеми та ідентифікації потерпілих.

Поліцейські повідомили зловмисникам про підозру у скоєнні кримінального правопорушення згідно з частиною 3 статті 190 Кримінального кодексу України — шахрайство, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану, яке завдало значної шкоди потерпілим. За цією статтею передбачена відповідальність у вигляді від 3 до 5 років ув’язнення.

Розслідування продовжується.

Коментарі