СБУ ліквідувала канал виїзду ухилянтів за кордон, яким скористався депутат Полтавської облради

У ході спецоперацій одразу в декількох областях України спецслужбовці заблокувала три масштабні канали нелегального переправлення за кордон українських громадян призовного віку. У результаті слідчо-оперативних дій затримано понад 10 організаторів нелегальних трафіків, які за гроші пропонували потенційним призовникам виїхати за межі України під виглядом волонтерів.

Як повідомили у пресслужбі СБУ, вартість послуг становила від 3 тис. дол. і більше. Сума залежала від терміновості виїзду та соціального статусу клієнта.

Встановлено, що послугами із незаконного перетину кордону скористався один із полтавських депутатів.

Замість гуманітарної допомоги – сумки Louis Vuitton: сина чиновника із Харківської області помітили на українському кордоні (Фото)

За даними слідства, до організації схеми причетні двоє мешканців регіону. Вони «гарантували» чоловікам призовного віку безперешкодний перетин кордону під виглядом водіїв логістичної організації, які перевозять гуманітарні вантажі. Для цього учасники схеми вносили недостовірні відомості до електронної системи «Шлях».

Ще одне злочинне угруповання, яке спеціалізувалося на нелегальному переправленні громадян через держкордон, знешкоджено на Волині. До його складу входило шестеро місцевих жителів. Оформлюючи незаконно своїх клієнтів як водіїв в електронній системі «Шлях», вони підготували декілька автівок для їх нелегального вивезення до ЄС. За наявною інформацією, ділки переправили за межі України до 100 осіб.

Ще один канал нелегальної міграції ліквідовано на Прикарпатті. Його організували троє мешканців Івано-Франківської та Львівської областей. Потенційним призовникам вони пропонували фіктивні документи учасників неіснуючих благодійних фондів. СБУ затримала зловмисників під час спроби переправленя через кордон 5 осіб.

Сімом фігурантам вже повідомлено про підозру. Вирішується питання щодо обрання їм міри запобіжного у вигляді тримання під вартою.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі