Серед посадовців Держпродспоживслужби викрита корупційна схема вимагання хабарів за експорт зерна (Фото)

За процесуальним керівництвом Київської міської прокуратури, до начальника відділу Центральної фітосанітарної лабораторії, колишньої керівниці управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області та заступнику начальника Одеської обласної фітосанітарної лабораторії, а також трьом посередникам, було повідомлено про підозру.

Цим особам інкриміновано зловживання владою або службовим становищем та отримання неправомірної вигоди.

Згідно з даними слідства, підозрювані організували схему, в рамках якої вимагали та отримували хабарі від компаній-експортерів зерна.

Під час проведення лабораторних досліджень зернових культур, посадові особи Держпродспоживслужби навмисно підтверджували наявність карантинних організмів у продукції.

Таким чином, вони змушували представників компаній-експортерів передавати неправомірну вигоду за позитивні експертні висновки та отримання фітосанітарних сертифікатів для експорту українського зерна.

Співробітники лісогосподарського підприємства незаконно “намайнили” криптовалюти на 1,5 млн грн

Вартість такої “послуги” становила 0,4 долара США за кожну тонну зерна для експортерів.

Для того, щоб приховати свої злочинні дії, посадовці залучали представників фумігаційних та експедиторських компаній.

Гроші перераховувалися як оплата за неіснуючі послуги.

Протягом розслідування було задокументовано 9 випадків передачі неправомірної вигоди посадовцям на суму понад 45 тисяч доларів США.

Наразі чотирьом підозрюваним обрано запобіжні заходи — тримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 5 мільйонів гривень для кожного з них, ще двом — обмеження волі у вигляді цілодобового домашнього арешту.

Досудове розслідування проводиться Службою у справах Національної поліції у місті Києві за оперативною підтримкою Державного бюро розслідувань.

Коментарі