У Міносвіти розповіли, які зміни внесли у шкільну програму через війну

У зв’язку з повномасштабною збройною агресією РФ Міністерство освіти і науки України оновило зміст навчальних програм у школах. Зокрема, на уроках історії пропонується погляд на СРСР як на державу імперського типу. Також програми орієнтують на вивчення не тільки інструментів насильства, якого в ХХ столітті зазнавали українці, а й опору йому. Про це повідомили у Міносвіті.

Педагоги з Куп’янська з’їздили до ЛНР, де отримали вказівки щодо впровадження пропаганди для дітей

Суттєві зміни пропонуються в частині найновішої історії, насамперед подій, пов’язаних зі збройною агресією Росії проти України. Російсько-українська війна, що розпочалася в 2014 році, буде розглядатися окремим навчальним блоком. Наголошується на геноцидних діях політичного керівництва і російського війська щодо українців, національному опорі проти агресії та міжнародній підтримці України. Оновлено перелік термінів, як-от: «присвоєння суверенітету» (у значенні привласнення, захоплення суверенітету УСРР союзним центром), «русскій мір», «рашизм»; замість вислову «політика русифікації» застосовано вислів «політика російщення», який точніше відбиває сутність явища і процесу; уточнено контекст застосування поняття «колабораціонізм».

У програмі предмета «Захист України» посилено військово-патріотичну складову. Програму доповнено інформацією про сучасну російсько-українську війну та Героїв цієї війни, про досвід ведення бойових дій. Також переглянуто та доповнено теми розділів з вогневої підготовки, домедичної допомоги та цивільного захисту. 

У програмі предмета «Основи здоров’я», який вивчається на початку навчального року в кожному класі, додано інформацію про ризики воєнного часу, зокрема: сигнали оповіщення населення, дії під час повітряної тривоги, обстрілу тощо, надійне і ненадійне укриття, протимінний захист та поводження з вибухонебезпечними і незнайомими предметами, надання домедичної допомоги.

Зміст програми з основ правознавства, громадянської освіти розширено вивченням питань, пов’язаних з правами людини, з російсько-українською війною та доповнено інформацією щодо Міжнародного гуманітарного права. 

У Мелітополі вчителі-колаборанти передумали працювати на окупантів після першої зарплати

Із програми зарубіжної літератури вилучено твори російських і білоруських авторів. Натомість додано твори зарубіжних письменників, зокрема, Жана де Лафонтена, О. Генрі, Анни Ґавальди, У. Старка, Джона Бойна, Е. Шмітта, Йозефа Рота, А. Гранаха. Також у програму включили шедеври світової лірики. Твори письменників, які писали російською мовою, але життя та творчість яких були тісно пов’язані з Україною, вивчатимуться (М. Гоголь, В. Короленко, М. Булгаков).

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі