Кременчуцький суд пом’якшив вирок наркоману, якому вдалося довести, що він ховав “закладки” для особистого вживання

У Кременчуцькому районному суді 19 жовтня завершився розгляд справи №536/480/23, в якій обвинувачувався Роман В. з Кременчука. Це був уже четвертий раз, коли йому винесли вирок. Раніше йому вже пред’являли звинувачення у крадіжках, зберіганні наркотиків та розбої. Цього разу Роману інкримінували ч. 2 ст. 307 Кримінального кодексу України (придбання та зберігання в цілях збуту особливо небезпечної психотропної речовини, вчинене повторно).

Про це повідомило місцеве видання “Кременчуцька газета”.

Під час досудового розслідування встановили, що громадянин придбав наркотики PVP з намірами їх подальшого збуту. 6 лютого цього року ще до сходу сонця чоловік заклав та закопав декілька ампул з білими кристалами в землю. Також він фотографував ці місця та робив знімки на своєму телефоні з вказівкою геолокації, іншими словами, він створив “закладки”. В цей же день його затримали та вилучили деяку кількість ампул, частина з яких була при ньому, а інша була прихована в землі.

Роман заявив в суді, що вживає наркотики, але їх придбав друг. Під час переходу до місця свого проживання він приховав дві ампули, щоб їх не відібрали за місцем проживання. Три ампули він взяв з собою. Під час слідчих дій він зізнавався, що створював “закладки” для подальшого збуту, проте, стоячи перед суддею, він відкинув свої попередні слова, стверджуючи, що вимовив їх в стресовому стані.

Нарколабораторія в Києві: поліція вилучила 3 кілограми солей Альфа-PVP та 2 кілограми амфетаміну (Фото, Відео)

Телефон, на якому були фотографії та геолокації “закладок”, за словами обвинуваченого, був запозичений у знайомого, щоб використовувати месенджер та фотографувати місця зберігання наркотиків.

«Звідки на фото взялися дані геолокації, йому невідомо, можливо це налаштування телефону», — зазначено в судовому реєстрі.

Роман наголосив, що зберіг наркотики для власного вживання, а не для продажу.

Суд заслухав свідків, які чули, як Роман під час проведення слідчих дій показав, де лежать наркотики, та говорив, що хотів заробити гроші.

Однак адвокат підсудного наполягав на тому, що орган досудового розслідування не представив достатніх доказів вини підозрюваного щодо збуту наркотиків. Суд зауважив, що слідчі не довели, що наркотики були упаковані для продажу, а не залишалися в тій самій упаковці, в якій вони були придбані. Крім того, Феміда вказала, що скріншоти не були відправлені комусь та не були підтверджені як доказ збуту наркотиків.

52-річного мешканця міста Барвінкове затримали за зберігання наркотиків та боєприпасів (Фото)

Суд перекваліфікував зберігання наркотиків в цілях збуту на зберігання наркотиків без мети збуту. Таким чином, підсудному більше не загрожує позбавлення волі з конфіскацією майна.

Зараз Роману призначено чотири роки обмеження свободи, що означає, що його не ізолюватимуть від суспільства, та він не відбуватиме покарання в ув’язненні. Після набрання законної сили вироку чоловік повинен буде відпрацювати покарання в виправному центрі.

Також з Романа стягнули 3 398,04 гривні за залучення експертів. Наркотики було вирішено знищити, так само як і металевий предмет з позначками оранжевого кольору, які суд раніше не визнав за доказами збуту наркотиків.

Комментарии