СБУ запобігла нелегальному вивозу двигунів до військово-транспортних літаків в Іран

Служба безпеки України успішно перешкодила спробі незаконного вивезення авіаційних комплектуючих, які підлягають контролю експорту, до Ірану.

Під час комплексних заходів у місті Дніпро були виявлені та затримані два підприємці, які намагалися нелегально переправити два турбореактивних авіадвигуни Д-36 до Ірану з метою продажу.

Зловмисники мали намір використати ці високотехнологічні компоненти на військово-транспортних літаках AN-74.

Для приховування незаконних дій злочинці спробували вивезти авіадвигуни з України, подавши їх як комплектуючі для газопроводів. Вони вносили неправдиву інформацію до товарно-транспортних декларацій.

Однак, співробітники СБУ вчасно розкрили змову та заблокували її реалізацію.

За даними слідства, організаторами цієї “схеми” є двоє власників дніпровської компанії, спеціалізуються на вантажних перевезеннях до країн Близького Сходу та Африки.

СБУ встановила двох зрадників з Харківщини, які здавали росіянам українських патріотів

За оперативною інформацією, двигуни, які вони намагались незаконно вивезти, були вкрадені під час ліквідації одного з державних підприємств.

Злочинці планували виконати “косметичний” ремонт цих компонентів та створити підроблену документацію для подальшого продажу.

Авіаційну продукцію зловмисники зберігали в ангарі на території свого підприємства. Саме там її виявили правоохоронці при обшуках за місцем роботи фігурантів. Наразі двигуни вилучено для проведення експертиз. Після цього буде розв’язане питання щодо їх передачі на потреби оборонно-промислового комплексу України. У межах кримінального провадження, розпочатого слідчими СБУ за ч. 1 ст. 333 Кримінального кодексу України (порушення порядку здійснення міжнародних передач товарів, що підлягають державному експортному контролю), триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину і притягнення винних до відповідальності.

Комментарии