Затримано членів організації, яка ошукувала громадян ЄС через фішингові «call-центри» у Києві (Фото, Відео)

У спільній операції кіберполіцейських Києва та Дніпропетровщини, слідчих поліції Києва під процесуальним керівництвом Київської міської прокуратури та спільно з колегами з Національної агенції по боротьбі з тероризмом, екстремізмом та кіберзлочинністю поліції Чеської Республіки було затримано учасників злочинної організації, яка функціонувала у Києві та ошукувала іноземців із Європейського Союзу. Зловмисники ведучи фішингові «call-центри», завдавали значні збитки іноземцям, обіцяючи їм товари та послуги на майже 3 мільйони гривень. У результаті розслідування було затримано трьох організаторів та п’ятьох активних учасників цієї організації.

За даними слідства, до цієї злочинної організації були причетні більше ніж 40 осіб. Кожен член цієї організації виконував конкретні обов’язки. “Кодери”, які спеціалізувалися на написанні комп’ютерних програм, відповідали за роботу телеграм-ботів та фішингових ресурсів. Вони також забезпечували анонімність учасників в інтернеті та надавали консультації з питань маскування злочинної діяльності.

У Харкові двоє хлопців разом з неповнолітньою під виглядом працівників банку привласнювали гроші з карток

За допомогою соціальної інженерії та “сценаріїв спілкування”, оператори “сall-центрів” переконували своїх співрозмовників перейти за фішинговими посиланнями для оплати товарів або послуг. Після того, як громадяни вводили свої платіжні дані, інформація потрапляла до зловмисників, які виводили гроші з їх рахунків або конвертували їх у криптовалюту.

Підозрювані також виводили привласнені кошти та витрачали їх на підтримку функціонування “сall-центрів”. У підсумку, підозрюваним загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Поліцейські за силової підтримки працівників полку поліції особливого призначення провели 29 обшуків на території Києва, Дніпропетровської, Кіровоградської, Тернопільської, Полтавської та Чернігівської областей. У результаті обшуків вилучили майже 60 ноутбуків, комп’ютерну техніку, десятки мобільних телефонів, 75 тис. доларів США, банківські та сім-картки, 6 автомобілів та робочі записи.

Експоліцейського з Куп’янська, який разом з росіянами грабував мешканців Харківщини, відправили до в’язниці

Зараз триває слідство за частинами 1 та 2 статті 255 (створення, керівництво злочинною групою або організацією, а також участь у них) і частинами 4 та 5 статті 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Підозрюваним загрожує до 12 років позбавлення волі та конфіскація майна.

Слідчі дії щодо інших учасників злочинної організації продовжуються.

Комментарии