Пікнік проти забудови Саржиного яру в Харкові: як пройшов захід активістів (Фото)

У парку Саржин Яр у Харкові активісти провели пікнік, щоб привернути увагу до планів забудови зеленої території, проте на пікнік прибули працівники поліції та ТЦК. На жаль, не з ковдрами та печивом.

На пікніку також побували представники “Ґвара Медіа“, “Укрінформ” та Медіагрупи “Об’єктив”.

Збережіть Саржин яр / Фото: Денис Глушко, Ґвара Медіа

Учасники акції, місцеві мешканці, збиралися обговорити ситуацію щодо будівництва офісної будівлі на території Саржиного яру. Однак, за словами учасниці акції, вже з початку заходу на місце прибули поліцейські, які намагалися з’ясувати організатора заходу. Пізніше з’явилися також працівники ТЦК, які спробували вплинути на учасників акції, та навіть погрожували повістками.

«Містяни та містянки прийшли сюди, аби влаштувати пікнік та між собою поговорити про ситуацію навколо одноосібного рішення щодо побудови у Саржиному яру нової офісної будівлі. З перших же хвилин сюди підійшли представники поліції. Потім ну дуже довго намагалися з’ясувати власне організатора. Пізніше приходили працівники ТЦК, починали відводити в сторону людей та розмовляти з молодими чоловіками власне стосовно того, скільки їм років, чи ходили вони у військомат і починали е-е погрожувати тим що їм видадуть повістку», — прокоментувала одна з учасниць акції.

Скандал навколо будівництва багатофункціонального центру у Саржиному Яру: деталі проєкту пояснили у міськраді

Попри ці обставини, учасники акції висловили своє незадоволення планами забудови парку. Варто відзначити, що працівники поліції та ТЦК залишили місце події, проте продовжували спостерігати за діяльністю активістів.

На заході також був присутній юрист ГО “Харківський антикорупційний центр” Володимир Рисенко. Він прибув у Саржин яр після початку заходу. 

«Коли я приїхав, поліція стояла у стороні. Люди розгорнули плакати проти забудови Саржиного яру, записали відеозвернення до президента України з вимогою не будувати офісний центр і збирають підписи, аби направити у сім різних інстанцій. Серед них Офіс президента. Загальний настрій такий, що зараз у Харкові офісний центр не потрібен у принципі. Тобто нам потрібні гроші на ЗСУ, а не на офісний центр», — розповів юрист.

Фото: Володимир Рисенко

Перед активістами виступила архітектор Ольга Клейтман, яка керує архітектурною студією SBM Studio. У 2020 році вона та її студія підготували проєкт реконструкції Саржиного Яру. За її словами, на території, виділеній міською владою під будівництво, з підземними водами взагалі не варто будувати. Клейтман також наголосила на новому проєкті, який, її словами, займе загалом 10% яру.

Попередньо у соцмережах з’явилося відео з закритої зустрічі мера Ігоря Терехова з молоддю. На цій зустрічі він висловив погляд, що той, хто вперше сказав, що нова будівля візьме територію яру, повинен бути притягнутий до кримінальної відповідальності, оскільки це зовсім не так.

Співорганізатор пікніка, фотограф та співзасновниця онлайн-медіа “Люк”, Катерина Переверзева, розповіла, що до неї кілька разів зверталися зі спробами намовити підписати адміністративні матеріали, де її визнали організаторкою акції.

«Оскільки ми – не росія, поліція нам не може заборонити висловлювати свою громадянську позицію. А поява представників ТЦК, які намагалися виписувати повістки, узагалі виглядала жалюгідно. Серед нашого зібрання були військові, які так само прийшли висловити свою позицію, тож вони пояснили, що таких російських репресивних методів не має бути в Україні. Ми від початку наголошували, що це саме пікнік, а не акція протесту. Проте акцією наш захід зробив прихід поліції та воєнкомів. А організатором акції можна вважати Ігоря Терехова, який так і не прокомунікував із громадськістю», — зазначила Переверзева.

Вона залишила наголос на тому, що учасники категорично не поділяють офіційну позицію мерії, висловлену директором департаменту інформації та громадських зв’язків Юрієм Сидоренком цього тижня. Він заявив, що будівництво багатофункціонального центру буде здійснюватись в санітарній зоні, яка прилягає до проспекту Науки, і не входить до складу Саржиного Яру.

Попри спроби поліції припинити пікнік, містяни записали відеозвернення до Президента Володимира Зеленського, яке планують опублікувати наступного тижня.

Нагадаємо, що 2 серпня 2023 року було оголошено тендер на розробку проєктної документації для майбутньої будівництва. Очікувана вартість робіт становить 7 518 934 гривень, а замовником є СКП “Харківзеленбуд”. Наразі триває обговорення щодо планів будівництва багатофункціонального центру в парку, який міститиме офісні приміщення, конференц-зали, коворкінг, заклади харчування та інші функції.

Комментарии