Підготовка до офлайн-навчання на Харківщині: скільки укриттів у школах придатні для використання

В Харківській області планують запровадити змішану форму навчання, проте виявляється, що з 1 вересня не всі укриття будуть готові до використання. За даними на 12 липня, до використання придатні лише 82 захисні споруди у навчальних закладах Харківщини.

Олег Синєгубов, очільник Харківської обласної військово-цивільної адміністрації, повідомив про це під час брифінгу. Він зазначив, що викладачі зможуть проводити живі заняття, які не піддаються онлайн формату, наприклад, для медичних студентів або першокласників. Такі заняття будуть проводитись в укриттях.

Станом на 12 липня ще не було прийнято рішення щодо повного впровадження офлайн-навчання з 1 вересня. Зараз розглядається можливість проведення онлайн та офлайн-занять, залежно від безпекової ситуації. Батьки матимуть можливість вибрати формат навчання для своїх дітей.

У Харкові та області дозволили відкрити школи та садочки: подробиці

Зазначається, що у Харківській області потребується 525 укриттів у навчальних закладах, але їх не встигнуть підготувати до початку навчального року. Однак, Олег Синєгубов заявив, що це не становить серйозної проблеми, оскільки діти вже три роки навчаються онлайн.

Також зазначено, що на території Харківської області є 120 захисних споруд у 104 навчальних закладах, проте вони повинні відповідати вимогам безпеки. Окремі райони міста Харкова мають певну кількість придатних укриттів, але є і такі, які потребують ремонту. Наразі у Харкові немає шкіл, в яких присутні захисні споруди, що відповідають нормам.

Наступне рішення щодо офлайн-навчання буде прийнято з огляду на розвиток ситуації та вимоги безпеки. У разі небезпеки або повітряної тривоги дітей будуть обов’язково евакуюватимуть до укриттів, якщо вони перебуватимуть поблизу.

За словами Олега Синєгубова, міська влада має намір відновити укриття у навчальних закладах, оскільки половина шкіл у Харкові була зруйнована під час обстрілів з боку росії. На відновлення одного зруйнованого укриття потрібно близько 2-3 мільйони гривень, а протирадіаційне укриття — від 15 млн гривень.

У Харкові та області дозволили очне навчання в закладах освіти

У разі відсутності укриттів або приміщень, що відповідають нормам будівельних норм, планується будівництво нових бомбосховищ поруч зі школами. Вартість будівництва таких споруд оцінюється від 20 до 70 мільйонів гривень, залежно від кількості дітей, на яку вони розраховані.

Наголошується, що під час воєнного стану неможливі непланові перевірки об’єктів, тому керівники закладів освіти рекомендують звертатися до головного управління ДСНС Харківщини для проведення обстежень укриттів.

На Харківщині є 1604 заклади освіти, з яких 1591 знаходяться на підконтрольній території. До окупованої території належать 13 закладів у Дворічанській громаді. З 712 пошкоджених закладів, 72 споруди зруйновані, а 640 потребують ремонту.

Комментарии