Масове отруєння в Харкові: постраждалі хочуть отримати моральну компенсацію

Харків’яни та мешканці області, які потрапили до лікарні після отруєння сушами, планують йти до суду. Уже тиждень люди змушені лікуватися, а ресторан перестав оплачувати ліки. Newsroom поспілкувався з постраждалими та з’ясував, як проходить лікування.

Житель Харківської області Олег разом з дружиною 16 червня був проїздом у Харкові. Близько 13:00 чоловік і жінка замовили суші в ресторані “Якіторія” на вулиці Квітки-Основ’яненка, 7.

У мережі з’явилися фото кухні ресторанів, де отруїлися понад півсотні харків’ян

“Забравши замовлення, ми на авто поверталися додому в область. Приблизно через годину ми з дружиною зупинилися на заправці, щоб перекусити. На наступний день з ранку я відчув себе погано – важкість у животі та легка нудота. У дружини були схожі симптоми. 17 червня я лікувався самостійно. Зрозумівши, що нездужання не проходить, купив в аптеці адсорбент і таблетки, але це не допомогло. До вечора стан продовжував погіршуватися. На третій день, 18 червня, у мене підскочила температура до 38, була сильна діарея та слабкість. Увечері я відправився в районну лікарню, мене екстрено поклали в інфекційне відділення, взяли аналізи та почали колоти антибіотик”, – розповідає Олег.

23c96e55c3ac1b64cd1a830dd723bd4e3321e0ce.jpg

Дружина чоловіка також опинилася на лікарняному ліжку, проте у неї отруєння проходило в менш агресивній формі.

“Зі мною в палаті виявилася сім’я з чотирьох осіб. Вони також їли в “Якіторії”, тільки на день раніше. Виявилося, хлопчик в ресторані замовив бургер і картоплю фрі, а його сестра та батьки – суші. У підсумку з хлопцем все нормально, він відчуває себе добре, а батько, мати й шестирічна дівчинка потрапили в лікарню, у них підтвердився сальмонельоз”, – згадує Олег.

На другий день після отруєння Олег зв’язався з адміністрацією ресторану “Якіторія”. На телефонний дзвінок відповіла дівчина, на ім’я Марина. Чоловік розповідає, що співробітниця закладу уважно вислухала його скарги та сказала, що ресторан допоможе з лікуванням.

У Харківській області закрили садок, в якому отруїлися діти

“Кожен день я відправляв їй фотографії чеків з аптеки, вона відправляла мені на карту гроші. В середньому виходило на добу близько 1000 гривень. Родині постраждалих, які перебували зі мною в палаті, платили 3000. Гроші приходили справно протягом трьох днів. 21 червня лікуючий лікар після огляду сказав, що мені потрібно продовжувати лікування. В аптеці я витратив ще 2100 гривень і відправив фото чека Марині. Але у відповідь – тиша”, – розповідає Олег.

44_main-v1586759773.jpg

У кінці дня чоловік зателефонував дівчині. За його словами, тон співробітниці закладу змінився й прозвучали нотки роздратування.

“Марина заявила, що у компанії закінчилися гроші, а коли з’являться – невідомо. Я попросив її дати контакт керівництва закладу. Вона відмовилася, зазначивши, що якщо я чимось незадоволений, можу звернутися до суду. Мені все ж таки вдалося домогтися виплати, але потім мені повідомили, що надалі я буду оплачувати лікування самостійно”, – нарікає чоловік.

Сьогодні сьомий день, як чоловік лежить під крапельницею. Уже три дні він купує ліки своїм коштом. В добу з особистого бюджету на лікування йде близько 500 гривень. При цьому через проблеми зі здоров’ям чоловік не може займатися сімейним бізнесом і кожен день, проведений в лікарні, втрачає 1500-2000 гривень. Крім того, тимчасово не може підтримувати літніх батьків.

У Харкові зафіксували спалах кишкової інфекції серед вихованців соціально-реабілітаційного центру

“Сьогодні мені потрібно здавати чергові аналізи. За їх результатами лікуючий лікар скаже, чи потрібно продовжувати лікування. У вівторок, 29 червня, в лікарні мені повинні видати виписку і історію хвороби. Отримавши документи на руки, буду розуміти, як діяти далі. Залишати ситуацію, як є, я не маю наміру та планую через суд домогтися від “Якіторії” моральної компенсації”, – підсумував чоловік.

Не було місць в харківських лікарнях – повезли у Валки

Ще одна постраждала Ганна Пономарьова розповіла Newsroom, що в день отруєння в “Якіторія” прийшла з компанією друзів. Для більшості молодих людей посиденьки закінчилися більш-менш благополучно, а ось дівчині пощастило найменше.

“На наступний день, 16 червня, я відчула себе погано. Симптоми були схожі на застуду і я намагалася лікуватися самотужки. У лікарню звернулася 18 числа, але виявилося, що в інфекційному відділенні немає вільних місць. В результаті мене відправили до Валківської ЦРЛ”, – згадує дівчина.

У Харківській області четверо дітей опинилися в лікарні через гриби

За словами Анни, в палаті з нею лежали три дівчини, які також отруїлися суші з “Якіторія”.

“У медустанові я пробула всього день і 19 червня попросила мене виписати. У моїй родині є медики, і я була впевнена, що вдома мені буде краще. Я бачила, що лікарі не можуть впоратися, не вистачало медикаментів. Майже всі пацієнти, на той момент їх було 18, купували ліки за свої гроші. За кілька годин до моєї виписки приїхала директор ресторану з помічницею. Вони слізно розповідали про те, що оплатять лікування й відшкодують моральний збиток”, – розповіла Анна.

56f6f5d342bddffbb6b1120dcd9fbe748.jpg

У перші дні дівчина витрачала на ліки близько 1000 гривень. 23 червня Анна відправила черговий чек адміністратору “Якіторія”, але у відповідь прийшло повідомлення про те, що всі виплати припинені, а на телефонні дзвінки представник закладу не відповідає.

“Обурює ставлення “Якіторії” до потерпілих. Адже люди тимчасово втратили працездатність. У мене з хлопцем є бізнес, я повинна щодня бути присутньою в магазинах, але через стан здоров’я змушена перебувати вдома, оскільки як і раніше відчуваю себе погано. Це багато фінансових втрат. Також окрім дорогих аналізів мені доводиться купувати дієтичні продукти та спеціальну воду, оплачувати медсестру, яка ставить крапельниці. У день я витрачаю на відновлення від 600 до 1000 гривень. Спочатку я не хотіла звертатися до суду за моральною компенсацією. Вірила в розсудливість “Якіторії”. Але якщо нас будуть ігнорувати, то, думаю, доведеться звернутися до вищих інстанцій, щоб домогтися справедливості”, – говорить Анна.

Масове отруєння в Харкові: медики назвали причину НС

Прессекретар мережі ресторанів “Якіторія” Влад Шкода повідомив Newsroom, що адміністрація робить все можливе, щоб допомогти відвідувачам, які поскаржилися на самопочуття після відвідин закладу.

“Ми не рекомендуємо займатися самолікуванням, тому прийняли рішення забезпечувати всім потрібним лікарні. У питаннях реабілітації та лікування довіряємо професіоналам. Тому продовжимо підтримувати всім необхідним медустанови та тих, хто туди звернувся. З приводу моральної компенсації: зараз це питання вирішують власники й служба безпеки компанії. Коли будемо мати інформацію, я відразу вам повідомлю”, – розповів Влад Шкода.

 

У мережі з’явилися фото кухні ресторанів, де отруїлися понад півсотні харків’ян

Нагадаємо, 16 червня до медиків звернулися перші постраждалі, які пов’язували причини нездужання з вживанням суші. Пізніше кількість хворих збільшувалася і не всім вистачило місця в лікарнях Харкова, тому їх госпіталізували в районні лікарні. До вівторка кількість отруєнь зросла до 89. Наймолодшому пацієнту – чотири роки. За інформацією віцемера Світлани Горбунової-Рубан, людей доставляли в клініки цілими сім’ями. За даним фактом правоохоронці відкрили кримінальне провадження за статтею 325 КК України (“порушення санітарних правил і норм”). Силовики проводять допити потерпілих та інші слідчі дії.

Працював кореспондентом та керував прес-центром у всеукраїнському виданні "КП в Україні"; був редактором регіонального сайту "Слобідський край"; редактором сайту KHARKIV Today; комунікаційним менеджером та журналістом у проектах USAID і Pact. Зараз — кореспондент та автор статей у Newsroom.
Показати всі пости

Коментарі