Тендери “Харківських тепломереж” на 150 мільйонів виграли фірми з оточення директора цього КП – розслідування

За останні пів року КП “Харківські теплові мережі” віддали 150 мільйонів гривень за підряди фірмі, пов’язаній з керівником цього підприємства Василем Скопенком. Про це стало відомо з журналістського розслідування, опублікованого на Bihus.Info.

У матеріалі йдеться, що через кілька місяців після призначення Скопенка на посаду керівника КП, було зареєстровано ТОВ “ІНТЕХ СК”. Вже через кілька тижнів КП “ХТМ” уклало дві угоди з цією фірмою про придбання двох промислових вентиляторів. Прилади були однакові, але закупівлю розбили на два договори, щоб уникнути торгів.

Новий голова ХТМ задекларував п’ять будинків, 10 мільйонів гривень та Porsche за $120 тисяч

У травні “Інтех СК” виграло тендер на поставку розподільних щитів на суму 943 тисячі гривень. При цьому тепломережі відхилили дві дешевші пропозиції.

Також у травні “ХТМ” уклало договір з “Інтех СК” на придбання арматури. Майже половину суми контракту становили кульові фланцеві крани ДУ 150 РУ16. Тепломережі купили їх по 9705 гривень без ПДВ, хоча такі крани в Інтернеті можна знайти на тисячу-півтори дешевше. Пропозицію іншого постачальника на цих торгах знову відхилили, хоча воно було на 250 тисяч гривень менше.

Пізніше “Інтех СК” отримало підряди вже на реконструкції теплових мереж, а суми зросли до десятків мільйонів. При цьому КП не вимагало у підрядника ні переліку співробітників, ні найменування техніки, ні кошторисів за аналогічними договорами. Торги відбувалися майже без конкуренції або з не чужими для міськради людьми. При цьому кошторису потім не публікували.

Один з останніх тендерів – 45 мільйонів гривень на реконструкцію теплових мереж по вулиці Валентинівській. Єдиним конкурентом “Інтех СК” було ТОВ “Тех-Інком”. Одним із засновників цієї фірми є Вікторія Письмак. Він працює директором ТОВ “А.И.Р”, де серед засновників з часткою в 45% є Андрій Руденко, віцемер Харкова з питань ЖКГ, якому і підпорядковується КП “ХТМ”.

“Виходить, що на тендері” конкурували” між собою фірма з оточення директора КП та фірма з оточення його шефа”, – йдеться в розслідуванні.

Призначення Скопенка в КП “ХТМ “збіглося за часом з появою на підрядах підприємства ще однієї фірми – ТОВ “Харківське спеціалізоване монтажно-експлуатаційне підприємство”. КП уклало з цією фірмою близько ста договорів.

“Поки мова йде про невеликі суми, загальний обсяг договорів не більше 700 тис. грн. Але ризик таких контрактів в іншому: їх неможливо перевірити – чи робилися ці ремонти взагалі”, – йдеться в розслідуванні.

Обидві фірми – “Інтех СК” та “Харківське спеціалізоване монтажно-експлуатаційне підприємство” – зареєстровані на Олега Беленькова. Ця людина разом зі Скопенко була засновником ТОВ “Монтаженерго 2018”, яке безпосередньо отримувало підряди від “Харківобленерго”, коли Скопенко був його директором.

У Харкові директора КП підозрюють у привласненні мільйона гривень на закупівлях

Нагадаємо, департамент ЖКГ Харківської міськради планує укласти угоду з ТОВ “СК “СТС” по ремонту елітної новобудови на вулиці Культури, 22б. на ремонтні роботи хочуть виділити 422 тисячі гривень. За даними ХАЦ, серед власників паркомісць в цьому комплексі є родичі депутатів міськради та навіть дружина нардепа Нестора Шуфрича Катерина Майкова.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі