У центрі Харкова незаконно зводять житловий комплекс: прокуратура оскаржує будівництво в суді – ХАЦ

Будівництвом житлового комплексу нібито займається компанія Turkish Development. Про це сьогодні повідомили в Харківському антикорупційному центрі з посиланням на прокуратуру.

За даними правоохоронців, у Харкові, на вулиці Куликівській, 32 звели 18-поверховий житловий будинок під виглядом реконструкції окремих квартир з неналежним класом наслідків. Відповідно до статті 32 Закону України “Про регулювання містобудівної діяльності”, до незначних наслідків (СС1) не можуть бути віднесені житлові будинки висотою понад чотири поверхи. Зазначені обставини послужили підставою для направлення окружною прокуратурою позову до Господарського суду Харківської області.

Суд зобов’язав забудовника відновити будинок у центрі

Як розповіли в ХАЦ, замовник будівництва не має дозволу на виконання робіт, затвердженого проєкту, містобудівних умов і обмежень для забудови земельної ділянки. Близько року тому інспектори Харківської міської ради з’ясували, що 18-поверховий будинок на вулиці Куликівській, 32 будують з порушеннями, проте роботи тривають донині. Ні приписи, ані судові позови, ані арешти земельної ділянки не в змозі вплинути на забудовника. Наразі судове звернення знаходиться на розгляді, а інспекторів архітектурно-будівельного контролю не пускають на територію, де зводять будівлю. При цьому компанія-забудовник повідомляє, що більшу частину квартир у будинку вже продали.

Нові станції метро в Харкові планують побудувати до 2025 року

На думку юриста ХАЦ Володимира Рисенка, співробітники Департаменту територіального контролю Харківської міської ради допустили недбалість і, як наслідок, порушили закон.

“З одного боку інспектори не могли перевірити законність будівництва, оскільки їх не пускали на будмайданчик. З іншого – не перевіривши стан нерухомості, вони реєстрували право власності на квартири. Тому ми звернулися в поліцію із заявою про вчинення кримінального правопорушення чиновниками Департаменту територіального контролю Харківської міської ради. Після того, як поліція протягом 24 годин не внесла дані в ЄРДР, ми оскаржили бездіяльність правоохоронців у суді та змусили їх зареєструвати кримінальне провадження за статтею 364 (“Зловживання владою або службовими повноваженнями”) КК України”, — розповів Володимир Рисенко.

Жителі разом з націоналістами знесли паркан навколо забудови на Холодній горі

У ХАЦ зазначають, до зведення 18-поверхової будівлі на вулиці Куликівській, 32 юридично-правове забезпечення має опосередковане відношення.

У червні 2019 року земельну ділянку площею 0,1 гектара на вулиці Куликівській, 32 депутати Харківської міської ради виділили харків’янці Наталії Гусар. Як стало відомо з матеріалів судових справ, у серпні 2020 року у Гусар цю земельну ділянку викупив харків’янин Валерій Костюковський. При цьому чоловік вніс її, як статутний внесок у засноване ним же ТОВ “Куликівський”. Згодом цю фірму переписали на харків’янку Вікторію Міцу. Після угоди квартири в житловому комплексі оформляли або на неї, або на її фірму.

Мерію просять заборонити Turkish Development будувати багатоповерхівку на вулиці Клинській

Варто відзначити також, що Turkish Development зареєстрували у 2019 році. Її засновниками в рівних частках числяться Угурал Рамазан з Туреччини, а також харків’яни Костянтин Альперович і Сергій Чорноморець.

Нагадаємо, в лютому нинішнього року забудовник фігурував в ще одному скандалі. Тоді питання щодо будівництва багатоповерхівки на вулиці Отакара Яроша розглядалося на сесії міськради. Після численних скарг мешканців депутат Ігор Черняк звернувся до секретаря міськради Ігоря Терехова. Той заявив, що не допустить у Харкові ніякої “ущільнювальної забудови”. Що ж стосується скандального будинку, то, за словами чиновника, у Turkish Development лише два шляхи: знести будинки, оскільки це їхня власність, і побудувати там дитячі майданчики.

Працював кореспондентом та керував прес-центром у всеукраїнському виданні "КП в Україні"; був редактором регіонального сайту "Слобідський край"; редактором сайту KHARKIV Today; комунікаційним менеджером та журналістом у проектах USAID і Pact. Зараз — кореспондент та автор статей у Newsroom.
Показати всі пости

Коментарі