Зірвали графік робіт: до бюджету повернули 67 мільйонів гривень, виділених на новий онкоцентр

Інфраструктурну субвенцію, яку раніше виділили на будівництво нового онкоцентру в Померках, довелося повернути. Про це Newsroom повідомив директор Департаменту капітального будівництва ХОДА Сергій Жуков.

Тендер на будівництво нового онкоцентру: аудитори знайшли порушення

До держбюджету повернули 50 мільйонів гривень, виділених на зведення першої черги онкоцентру і 17 мільйонів – на будівництво другої.

Сергій Жуков заявив, що фірма “Ромб+” з Львівської області, яка виграла тендер, не встигла виконати роботи, за які отримала аванс. До кінця року профільний департамент ХОДА має намір розірвати угоду з недобросовісним підрядником в односторонньому порядку. Добровільно львівська фірма не погоджується розірвати договір. Згідно з графіком, до 1 вересня 2021 року на об’єкті мав бути змонтований залізобетонний каркас, але цього не виконали.

Крім цього, раніше з держбюджету надійшло 100 мільйонів гривень субвенції на онкоцентр, з яких 28 мільйонів перерахували підряднику у якості авансу. Судячи з усього, до кінця року ці гроші теж не освоять. За словами Сергія Жукова, нардепи з Харківської області пообіцяли підтримати ініціативу ХОДА, щоб ці кошти перейшли на наступний рік, але для цього потрібно прийняти зміни до держбюджету.

Всього цього року на будівництво онкоцентру було використано близько 76 мільйонів гривень. Директор департаменту підкреслив, що у фірми, яка виграла тендер, немає досвіду будівництва подібних об’єктів.

“Це об’єкт класу СС-3, неймовірно складний технічний об’єкт площею 48 тисяч квадратних метрів, з інженерними мережами, газовими котельнями, з вентиляцією і кондиціонуванням. Ця організація навчалася чужим коштом. До цього моменту у них були введені в експлуатацію лише пара будинків і дитячий сад”, – сказав Сергій Жуков.

Надалі на об’єкті потрібно буде провести експертизу, актуалізувати вартість робіт і матеріалів, після чого ХОДА зможе оголосити новий тендер. Всі ці процедури займуть мінімум три місяці, а значить новий підрядник зможе приступити до будівництва не раніше весни.

Харківська обласна рада не продовжила контракт з директором онкоцентру

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що статутний фонд фірми “Ромб+” з Львівської області, яка виграла тендер на будівництво Харківського онкоцентру, становив 3 тисячі гривень.

Будівництво було заморожено взимку 2019 року. У вересні 2020-го під час свого візиту до Харкова президент України пообіцяв посприяти у виділенні коштів на будівництво. Через півтора року будівництво онкоцентру відновили. Тендер на роботи виграла львівська фірма. У квітні 2021-го у якості передоплати на будівництво першої черги підряднику перерахували перші 28 мільйонів гривень.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі