Терехов Ігор Олександрович

Мер Харкова

Біографія і кар’єра

Народився в 1967 році. Першим офіційним місцем роботи стала промислова компанія “Укркондиціонер”. Через всього три роки Терехов став генеральним директором ВАТ “Харківський завод”Кондиціонер”.

У чиновники Ігор Терехов перейшов в 1999 році, коли очолив управління з питань підприємництва в Харківській міськраді. У 2006 році він балотувався до Верховної Ради від Блоку “Наша Україна”, але безуспішно. Тоді ж харків’янин перейшов на роботу в ХОДА, якою в той час керував Арсен Аваков.

У квітні 2010 року після перемоги на виборах Віктора Януковича “Помаранчевий” губернатор залишив свій пост. Терехов теж не затримався в обладміністрації та перейшов на роботу в мерію, де став заступником Геннадія Кернеса. У 2015 році він зайняв пост першого заступника градоначальника.

Ігор Терехов та Геннадій Кернес

У грудні 2020 року під час важкої хвороби Кернеса був обраний секретарем міськради та продовжив виконувати ці функції після смерті мера. У 2021 році Терехов переміг на виборах мера Харкова та офіційно очолив мерію.

Сім’я

Про особисте життя Терехова відомо небагато. За даними ЗМІ, він був двічі одружений, вдруге розлучився у 2014-му. У першому шлюбі у нього народився син Микола, який пару років пропрацював начальником служби КП “Харківське ремонтно-будівельне підприємство”. Зараз йому 26 років. Від другого шлюбу Терехов виховує 18-річного Матвія та 15-річного Андрія.

У декларації він також вказав, що один з його синів працює в медцентрі “Он Клінік”.

Кілька наближених до мерії людей розповідають, що у нового мера є стосунки з Ганною Кузнєцовою, колишнім редактором і заступником директора КП “Газета Харьковские известия”, а зараз депутатом облради від “Блоку Кернеса – успішний Харків”. Навесні в мережі опублікували фото Терехова разом з Кузнєцовою на відпочинку в розкішному турецькому готелі. Пізніше мер зізнався, що вони тривалий час перебувають у стосунках.

Ігор Терехов з супутницею Анною Кузнєцовою прийшов на день народження до мільйонера Олександра Ярославського

За даними ЗМІ, Кузнєцову також об’єднує спільний бізнес з родичами Терехова. У 2019-2020 роках депутат отримала частки в медичних компаніях “Он Клінік Едванст”, “ДокторПро Київ”, “Медікал Адванст”, “Бріют”, “Медікал Рей” та “Он Клінік Харків Палац Спорту”. Цікаво, що в останній фірмі Кузнєцова отримала частку, яка до квітня 2019-го належала колишній дружині Терехова Олені Винник.

Освіта

У 1990 році закінчив Харківський інженерно-будівельний інститут (зараз ХНУСА) за спеціальністю “Промислове та цивільне будівництво”. Другу освіту здобув у 2006 році в Національній академії державного управління при Президентові України.

Декларація

Ігор Терехов задекларував три квартири (дві з них він орендує, в тому числі у своєї мами Вікторії Терехової), годинник Omega Speedmaster Automatic, орендований автомобіль Mercedes GL 350 CDI 2013 року випуску. Чиновнику належить 15 тисяч акцій компанії з управління активами “Фінекс-Капітал”. Вони обійшлися йому в 15 мільйонів гривень, які під час заступництва йому довелося брати в борг. Сума заборгованості зараз становить 10 мільйонів.

У 2020 році Терехов заробив 145 тисяч гривень, ще 23 тисяч отримав його син Андрій, який працює в медичному центрі “Он Клінік”. Заощадження секретаря міськради становлять 54 тисячі євро, $151 тисячу і 337 тисяч у національній валюті — всього 6,3 мільйона в гривневому еквіваленті.

Компромат та скандали

Попри довгі роки роботи з Геннадієм Кернесом, опоненти називають Ігоря Терехова “людиною Авакова”. В першу чергу це пов’язано з тим, що після зміни команди чиновник зберіг зв’язки з колишніми партнерами. Про те, що Аваков підтримує нинішнього секретаря міськради заявляв і олігарх Павло Фукс. Сам Терехов негативно реагує на питання про зв’язки з нинішнім міністром МВС. Однак у березні 2021 року журналісти “Схем” зняли Харківського чиновника разом з екснардепом Ігорем Котвицьким, який входить до найближчого кола Арсена Авакова.

Терехов виграв у гонці за посаду мера та у 2021 році очолив Харківську міськраду

У березні 2021 року Ігор Терехов звинуватив організацію Фрайкор “у проведенні уроків фашизму“. У відповідь націоналісти запропонували не судити про їхню діяльність за “заявами ОПЗЖ, Шарія і з соцмереж Азарова”. Вони також нагадали, що проводили заняття в школах понад три роки, у тому числі при Геннадії Кернесі.

У квітні 2021 року депутат міськради Аліна Мустафаєва звинуватила Терехова в поїздці на відпочинок в розпал боротьби з COVID-19 в Харкові. Пізніше в. о. мера опублікував фото з заводу компанії “Karsan Atak” та заявив, що їздив підбирати автобуси для міста.

Пов’язані компанії

ТОВ” Кисет”, одна з двох найбільших харківських мереж з торгівлі тютюновими виробами та різними напоями. У 2007 році Геннадій Кернес називав тоді ще свого опонента Ігоря Терехова одним із засновників мережі тютюнових кіосків. Зараз “Кисетом” володіють вищезгаданий Ігор Котвицький, Вардан Восканян, Вадим Бешанов та ексдружина Ігоря Терехова – Олена Винник.

Медичний центр “Он Клінік Харків”. У нашому місті працює три відділення та чотири лабораторних пункти цієї мережі. Серед її бенефіціарів — фірма з Нідерландів, Дмитро Немировський та Олена Винник.

ТОВ “Он Лаб”. Ще одна компанія, пов’язана з медициною та фармацевтикою. Її бенефіціарами є все той же Дмитро Немировський та мати мера Вікторія Терехова.

ТОВ “Интерспин”. Згідно з Мін’юстом, фірма спеціалізується на оренді та експлуатації нерухомості. У неї два засновники — Вікторія Терехова та Олена Винник.

Промислова компанія “Укркондиціонер”. Наступник того самого ВАТ “Харківський завод Кондиціонер”, де Ігор Терехов починав свою трудову біографію. Однією з трьох співвласників є Вікторія Терехова.

До недавніх пір в цей список входили ще кілька фірм:

  • ТОВ “Комора” (оптова торгівля). Однією зі співвласників була Вікторія Терехова. Зараз реєстрація скасована. У 2019 році одна з бенефіціарів, Ніна Чехунова, звернулася до суду із заявою про те, що ніколи не була співвласницею фірми.
  • ТОВ “Вітеко” (оренда нерухомості). Бенефіціари — Олена Винник, Вікторія Терехова, Олена Котельникова (у неї мер Харкова орендує Mercedes). Закрита з Квітня 2019 року.

Громадська та партійна діяльність

Станом на 2006 рік Ігор Терехов був членом партії “Народний союз Наша Україна”. Після зміни команди немає достовірних даних, чи вступав чиновник в”Партію регіонів”. У 2015 році на місцевих виборах він балотувався від Партії “Відродження”, але не перебував у її лавах. Терехов був безпартійним і на останніх виборах до міськради, де був №2 у списку “Блоку Кернеса – успішний Харків”.

Соцмережі

Ігор Терехов у Facebook.
Ігор Терехов в Telegram.