СБУ затримала двох колаборантів, які допомагали окупантам на Херсонщині

В результаті масштабної операції з контрдиверсії на звільненій частині Херсонщини, Служба безпеки України затримала двох місцевих жителів, батька та сина, які підтримували загарбників протягом тимчасової окупації регіону. Після звільнення правобережної Херсонщини, молодший зі зловмисників продовжив підтримувати контакт з російськими військовими, які втекли на лівий берег Дніпра.

За даними слідства, він надавав загарбникам інформацію про місця базування та переміщення сил оборони на території Білозерського району, зокрема про локації бойових позицій ствольної артилерії ЗСУ. Фігурант також інформував окупантів про наслідки російських повітряних атак на місцеві об’єкти критичної інфраструктури, соціальні установи та житлові будинки. Ці розвідувальні дані використовувалися для коригування ракетно-артилерійських ударів на населені пункти Білозерка, Кізомис та Велетенське, що призводило до серйозних наслідків для мирного населення.

Зрадник використовував анонімні месенджери для комунікації з окупантами, а передачу розвідувальної інформації здійснював у вигляді текстових і аудіоповідомлень, а також електронних координат.

Двох чоловіків з Харківської і Донецької областей затримали за передачу росіянам координат HIMARS

Батько фігуранта добровільно погодився на призначення на керівну посаду до створеного загарбниками «міністерства сільського господарства та рибальства Херсонської області». При цьому він виконував вказівки гауляйтера Сальдо, який наказував поширювати кремлівський режим на території регіону.

Згідно з даними СБУ, колаборант регулярно брав участь у нарадах, що проводилися під головуванням окупаційного «міністра», та закликав місцевих мешканців підтримати загарбників. Однак зараз ці факти виявилися і злочинці, розуміючи невідворотність покарання за їхні дії, планували втекти на тимчасово захоплену частину Херсонщини.

З метою втечі з міста, зловмисники вести переговори з окупантами щодо проведення «евакуації». Проте їхній злочин було вчасно викрито співробітниками Служби безпеки, які затримали обох фігурантів.

Комментарии