Дев’ять слонів Харківського зоопарку: циркачі та вантажовози

Нещодавно в Харківському зоопарку померла слониха Тенді. Їй було всього 23 роки, що по слонячім мірками досить мало, адже деякі ссавці живуть до 70 років. Newsroom згадав усіх слонів, які були постояльцями харківського зоопарку.

З моменту заснування в Харкові зоопарку, тут в різний час жили дев’ять слонів. Одні раніше були цирковими артистами, інші – возили важкі вантажі за часів Другої світової війни. Одні прибули до нас з далеких країн, інші – з’явилися на світ в Україні.

Мока і Ямбо

Перший слон у Харкові з’явився у 1925 році. Це була слониха Мока, яку за 5300 рублів купили у знаменитого на той момент торговця тваринами Карла Гагенбека.

Жираф, що оселився в харківському зоопарку, виявився меломаном

Через три роки, компанію Моці склав самець Ямбо. Слон відрізнявся “крутою” вдачею. Подейкують, що в середині 1930 він на смерть придавив людину. Легенда свідчить, що один особливо завзятий відвідувач увійшов у вольєр з криками “Народ і партія єдині!”. Так він нібито планував приборкати тварину, у якої в той час був муст – стадія, коли самець готовий боротися за самку, – тому смертельно поранив “приборкувача”. Але варто сказати, що це тільки легенда.

moka_i_yambo.jpg

Дати потомство Мока і Ямбо не встигли – в серпні 1943 під час бомбардування Харкова зоопарк потрапив під обстріл і ссавці загинули. Після цього слони з’явилися в харківському зоопарку тільки через 10 років. Спочатку тут поселилася самка Мая родом з Лейпцизького зоопарку, а через два роки компанію їй склав самець Бак-Зап – подарунок В’єтнамського уряду.

Мая, Бак-Зап і Харків’янка

Бак-Зап провів майже все життя на лісозаготівлях, доставляючи вантажі. У 1945 році слона залучили для перевезення снарядів і зброї. Коли війна закінчилася, Бак-Запа перевезли на теплоході в Одесу, а звідти відправили поїздом до Харкова.

Як зміниться Харків у 2021 році: новий ТРЦ, дорога та сквери

Кажуть, що ця подорож була легендарною. Слона перевозили в клітці з рейок, обшитими товстими дошками. Самець сильно нервував і тільки вибивши з клітки всю деревину і, побачивши, що відбувається навколо, заспокоївся. На кожній станції слон збирав натовпи роззяв – Бак-Зап випрошував ласощі, простягаючи цікавим глядачам хобот, а люди з радістю пригощали його фруктами. По прибуттю до Харкова від вокзалу до зоопарку Бак-Зап йшов пішки кілька кілометрів, зовсім як в знаменитій байці Іван Крилова.

mayya_i_bak-zap.jpg

Зустріч Маї і Бак-Запа була дуже романтичною. Перший час пару тримали в різних вольєрах, а коли перегородка між ними зникла, тварини кинулися назустріч один одному, і слон обвив свій хобот навколо хобота слонихи, що називають “поцілунком слонів”.

Любов з першого погляду свої плоди й вже через два роки у пари з’явилася дівчинка темно-бурого кольору, яку охрестили Харків’янка. Вона запам’яталася городянам грайливістю та невгамовністю. Харків’янка любила грати в хованки зі співробітниками, могла схопити шланг, яким її поливали в спеку, і окропити відвідувачів.

1.jpg
Молода Харківянка

Одного разу дівчинка прослизнула в вольєр батька, щоб познайомитися. Бак-Зап не оцінив вчинок – він прийшов в лють, напав на слоненя і вдарив бивнями. Співробітники перенесли поранену Харків’янку в клітку матері, але врятувати дитину не вдалося, вона померла, не доживши декілька місяців до свого п’ятиріччя.

Стало відомо, скільки витратять на будівництво харківського зоопарку у 2021 році

Після цього не довго жили і її батьки. Одного разу чиновники провели в слоновнику ревізію. Під час однієї з перевірок, вирішили, що у вольєрі занадто брудно та вкатали все в асфальт, хоча доглядачі запевняли, що слонам необхідна ґрунтова поверхня. Після такої зміни тварини почали хворіти. У 1965 році померла Мая, а рік по тому – Бак-Зап.

Тутта й Ассан

Понад рік слоновник був порожній. Новим жителем стала дворічна Тутта, з Берлінського зоопарку. Її сусідом став легендарний 16-річний артист Ассан. Він народився в Індії, а з чотирьох років виступав в мюнхенському цирку. Ассан вміло жонглював, міг робити стійку, танцювати та грати в м’яч. Слон був доброзичливим, але при цьому не виносив криків і насильства.

assan.jpg

Перебуваючи в поганому настрої, дресувальник вдарив слона, Ассан образився і навідріз відмовився виступати на арені. Після цього артист потрапив у зоопарк. Кажуть, в дорозі він пошкодив ногу, але співробітники зоопарку побоювалися підходити до чужого дорослого слона. Однак тварина сама вказала хоботом на хворе місце. Після чого артист стійко переніс всі лікувальні процедури.

Кажуть, Ассан міг передбачати неприємності. Одного разу відвідувач зоопарку зайшов у вольєр до бегемота, тоді слон голосно затрубив і кинув каналізаційний люк в сторону бегемотника, привертаючи увагу співробітників.

Квіти, балкони та дефіцитний алюміній: ТОП-7 станцій харківської підземки, на яких заощадили

Слони стали жити разом, коли Тутта підросла. У 1978 пара готувалася стати батьками, однак вагітність була невдалою, слониха захворіла. На жаль, ветеринари не змогли врятувати ні малюка, ні маму. Після смерті подруги слон знітився. Переживши подругу на 21 рік, Ассан помер від старості в січні 2000 року.

Аун і Тенді

Коли харків’яни шукали нового постояльця, з’ясувалося, що підхоже слоненя росте в Одесі. Тенді була першим слоненям, які народилися в незалежній Україні.

Однак одесити запросили за неї нечувану на той час суму у 25 000 доларів. Щоб зібрати гроші, в буквальному сенсі пішли з шапкою по світові та провели акцію “Купимо місту слона”, проте в період тотального безгрошів’я вдалося нашкребти всього 5000 гривень. Одесити вже планували віддати Тенді в цирк, як надійшли гроші від місцевого бізнесмена та слониха все-таки приїхала до Харкова. Дворічна Тенді оселилася в харківському зоопарку в жовтні 2000 року.

ТОП-5 найбільш відомих мерів в історії Харкова

Пізніше її компаньйоном став слон Аун Нейн Лей, який народився 9 листопада 1997 року в Емменському зоопарку в Нідерландах. Його ім’я в перекладі з бірманського означає “народжений переможець”.

10687301_321358158071341_776974287947735414_o.jpg
 

Аун і Тенді у вольєрі

Слон прибув в Україну у квітні 2002 року в рамках програми Європейської асоціації зоопарків зі збереження та розведення рідкісних видів тварин. Народження Ауна було особливим, адже це був перший випадок в європейському зоопарку, коли слоненя народилося в стаді без втручання людей.

Коли Тенді підросла, співробітники зоопарку помітили у неї проблеми із задніми ногами. Слониха кульгала та неправильно ставила стопу, через це з роками у неї деформувалися задні кінцівки. Лікарі діагностували дисплазію колінних суглобів і вважають, що це генетичне захворювання передалося їй від батька Таруна.

Що подивитися у вихідні: ТОП-5 фільмів, які знімали в Харкові

У якийсь момент фахівці Європейської асоціації зоопарків та акваріумів запропонували навіть приспати тварину, але в зоопарку відмовилися від цієї ідеї. Ветеринари дібрали слонисі ефективну підтримувальну терапію, яка давала ефект, але тимчасовий – зникали симптоми, але не хвороба. Не дивлячись на всі зусилля лікарів і співробітників зоопарку – стан Тенді останнім часом погіршився і слониха померла.

aun.jpg
Слон Аун у Харківському зоопарку

Зараз Аун один обживає новий вольєр. Можливо, в майбутньому у нього з’явиться компанія.

За матеріалами журналу zoobusiness.kiev.ua

Коментарі