Харківська старовина: як на карті з’явилася Шатилова дача

Ще 150 років тому Шатилівка була околицею Харкова. Тут розташовувалася дача Марії Досекіної, дружини студента-медика Петра Шатілова. Зараз же історична частина міста межує з центром і навіть частково включає Саржин яр. Сьогодні розглянемо, як розвивалася територія.

Фотограф з Німеччини сфотографував Харківську підземку і продає знімки за 260 євро

Історія землеволодіння, яке належало до 1920 року Шатилової, сьогодні сповнена всіляких вигадок і легенд. Початок же їй поклав відомий у Харкові фотограф Василь Сергійович Досекін.

002.jpg
Цегельний завод Василя Досекіна на плані Харкова 1886 року

Він прибув в наше місто в 1856 році, отримавши поранення при обороні Севастополя. Молодий підпоручик Василь Досекін, перебуваючи на лікуванні у Харкові, швидко оцінив можливості губернського міста. Вийшовши у відставку, він перейшов в купецьке звання і відкрив в 1858 році фотоательє на Катеринославській вулиці. На терені фотографії він став відомий всій імперії, залишивши після себе портрети відомих діячів і видів Харкова 1860-х. Саме завдяки Досекіну ми бачимо місто середини XIX століття, вловлюємо його тонкощі, будівлі, що вже відсутні, деталі, побут і дивовижний колорит минулого – Харківської старовини.

Харківська старовина: Московська вулиця та Алея гігантів

Крім фотографії Василь Досекін разом з армійським приятелем Аркадієм Ініним відкрив недалеко від Харкова цегляний завод. Для цих цілей Досекін купив в 1872 році у дворянина Миколи Павлова 75 десятин землі (в основному в урочищі Саржин яр) при хуторі Саржин Яр, де і звів цегельний завод з піччю по системі Гофмана. У наступні роки приятелі розлучилися, Іонін продав свою частку і частину землі при Саржиному хуторі та завод став належати одноосібно Харківському купцеві 2-ї гільдії Василю Сергійовичу Досекіну.

003.jpg
Василь Досекін в кінці життя і його дочка Марія в садибі на дачі Шатіловой. Фото з сімейного архіву Досекіних

У сім’ї у Досекіна було четверо дітей: два сини – Микола (1863-1935) та Олексій (1865 року народження) та дві доньки – Марія (1871-1942) і Анна (1873-1875), остання померла в дитинстві. Олексій Досекін був графіком, фотографом і підприємцем. Микола Досекін – відомий художник і художній критик, пейзажист, мариніст, член Товариства пересувних художніх виставок в 1888-1900 роки, член об’єднань “Світ мистецтв” і “Союз російських художників”.

ТОП-5 локацій для осіннього пікніка в Харківській області

Марія непогано малювала та писала маслом, стала дружиною відомого в Харкові лікаря Петра Івановича Шатілова, з яким познайомилася завдяки благодійності батька, який безкоштовно надавав житло нужденним студентам-медикам. Одним з таких студентів був і Петро Шатілов.

Василь Сергійович Досекін помер 8 травня 1900 року і був похований на Усікновенському кладовищі міста. Його дочка Марія Шатілова успадкувала більшу частину земельної дачі з садибою і житловий будинок у Харкові. Так на карті Харкова з’явилися землі під назвою дачі Шатилової.

004.jpg
Петро Іванович Шатілов, Марія Василівна Шатілова з дітьми: Миколою, Олександром і Ганною. Фото з сімейного архіву Досекіних

Загальний земельний наділ дачі Шатилової становив майже 51 десятину (близько 55 гектарів). У самій садибі було кілька будівель: три житлових будинки, три флігелі, кухня, казарма для робітників, дві комори, два сараї для інвентарю, водокачка і кузня. Цегельний завод мав три печі та 18 сараїв для сушіння цегли. При головному будинку був розбитий великий сад.

Рашкіна дача: млин, баштан і нечистоти конки

У 1906 році Марія Василівна Шатілова стала продавати на території своєї земельної дачі ділянки під забудову. До 1910 року вона на спроєктованій вулиці під найменуванням Досекінська продала 15 десятин землі, а ще одну десятину виділила власне під вулицю. Цей процес тривав і в 1910-ті, останні земельні ділянки вона продавала в 1918 році. Але найбільша частина землі навряд чи могла бути продана, оскільки являла собою яр, по якому проходив кордон міста. Та й примикали до нього різного роду незручності, які не мали рівних ділянок землі для побудови житлового будинку.

005.jpg
Андрій Васильович Досекін і Петро Іванович Шатілов в садибі на дачі Шатіловой. Фото з сімейного архіву Досекіних

У 1920 році землі Дачі Шатилової, будинок у Харкові та садибу націоналізували. Сім’я Марії Василівни проживала у власному будинку як квартиранти. Від чоловіка Петра Івановича Шатілова вона народила чотирьох дітей: Олександра, Миколи, Анну і Дмитра. Ще одну дівчинку – Софію Тимофіївну Волкову – подружжя взяло на виховання.

Площа Героїв Небесної Сотні: місцева площа і місце для розваг

Петро Іванович Шатілов помер в 1921 році, його дружина з дітьми пережила окупацію, проживаючи по сусідству з сім’єю свого старшого брата Андрія Досекіна. Сьогодні на карті Харкова в районі станції метро “Наукова” ми бачимо дві вулиці в пам’ять швидше про Петра Івановича Шатилова – Шатилівська та Шатилова Дача. На згадку про одного з перших і найвідоміших фотографів Харкова – Василя Сергійовича Досекіна, вулиці в нашому місті немає.

Коментарі