Історія Журавлівки: слобода в декілька вулиць і старовинний храм

Приміське село Журавлівка було засновано як слобода, яку населяли однодворці та служиві люди. Дослідники середини XIX століття відзначали, що з’явилося воно навіть раніше самого Харкова. Однак виявилося за територією міста в ті часи, коли Харківський слобідський козачий полк очолював полковник Григорій Єрофійович Донець-Захаржевський.

ТОП-7 країн Європи, куди можна відправитися з Харкова цього літа

Слободу населили козаки та підпомічники Харківського полку, з 1765 року стали військовими обивателями й нарешті до 1835 року переведені були в державні селяни. З 1863 року Журавлівка вважалася передмістям, а до складу міста слобода увійшла у 1880 році. Білгородська вулиця, що з’єднувала місто та Журавлівку стала Журавлівської. У 1961 році її перейменували на вулицю Шевченка. У 1880-х вона була важко прохідна особливо в дощову пору, бруд і вибоїни не дозволяли не тільки переходити вулицю, але навіть пересуватися транспорту. Жителі неодноразово зверталися в міську думу з проханням про замощення, але тільки звернення до губернатора у 1891 році зрушило цю справу.

001_0.jpg
Плотина на річці Харків у Журавлівці. Фото початку XX ст.

Сама Журавлівка була дуже мальовничою, хоча з якого б боку не в’їхав мандрівник до Харкова, він усюди побачив би одну і ту ж картину: невеликі будиночки обивателів, куполи храмів, що підносяться, і безліч вітряних млинів, які розташовувалися на пагорбах. Кількість останніх ще на початку XIX століття доходила до 200.

Старовинні будівлі Харкова: як реанімувати 100-літнє казино та “будинок масонів”

Широку популярність Журавлівка отримала завдяки мальовничим роботам художника Сергія Васильківського. Навесні та влітку будинки потопали в зелені садів і левад, а восени та взимку й передмістя, й місто наповнювався калюжами, брудом і гноєм, який немилосердні городяни викидали прямо навпроти будинків.

002_1.jpgЖуравлівка. Фото початку XX ст.

З появою в Харкові великих заводів, особливо розташованих поблизу Журавлівки – Трепке та Гельферіх-Саде, – тут стали селитися заводські робітники, адже ціни на житло були нижчими, ніж в місті. Це змінило як склад населення, так і рух по її вулицях. Вже у 1891 році у 239 дворах тут проживало 1579 осіб.

Історія Сабурової дачі: від маєтку до психлікарні

Журавлівка також була схильна до весняних паводків. Високий горизонт ґрунтових вод, робив цю місцевість сирою, також додати сюди частий вітер, що рухається поперек селища, розносячи вологість навколо, відсутність каналізації – все це створювало сприятливі умови для розвитку епідемічних захворювань.

Разом з тим у передмісті Журавлівки на великому місцевому ставку з давніх-давен стояли гребля та водяний млин, на початку 1880-х на цьому ставку була влаштована човнова станція й обладнано купальне місце. Сюди приїжджали дрібні молоді чиновники та службовці, вчителі, гімназисти, офіцери розквартированих у Харкові полків. Відтоді це – одне з улюблених місць відпочинку харків’ян.

Що подивитися у вихідні: ТОП-5 фільмів, які знімали в Харкові

Плани з озеленення Журавлівки та створення тут парку з повноводними озерами були ще в 1936 році, здійснені вони були вже після Другої світової війни й сьогодні ця місцевість називається Журавлівським гідропарком.

004_1.jpgСергій Васильковський “Журавлівка”. З фондів Лебединського художнього музею

Сучасна Журавлівка розфарбована безліччю маленьких вулиць і провулків, а колись на ній було крім Журавлівської не більше десятка вулиць. Данилевська, яка йшла на Великій Данилівці. Чепелкіна, заснована на землях, що належали раніше Харківському купцеві 1-ї гільдії Олексію Дмитровичу Чепелкіну, Липецька, Шишковська Шабельська та Вовчанська вулиці, Шабельський та Сомівський провулки. До речі, луг Шабельського служив місцями кулачних боїв між міськими та журавлівськими хлопцями. Була і своя Журавлівська площа, де проходили базари. Жодна з цих вулиць не зберегла стару назву. Наприклад, Шабельська має ім’я льотчика Гастелло, Чепелкіну зовсім важко ідентифікувати, є Шишкінський провулок, але чи має він відношення до колишньої вулиці, сказати складно.

ТОП-5 пляжних клубів Харкова: відпочинок на даху та біля басейну

Цікава також історія споруди храму на Журавлівці. Зазвичай парафіяни самі бажали, щоб у них був храм. Але жителі цього передмістя належали до Різдво-Богородичної (Каплунської) церкви міста Харкова та міняти стан речей не бажали. А в 1867 році Харківська Духовна Консисторія вказала їм на необхідність свого храму.

005_0.jpg
Журавлівський ставок. Фото Олександра Катеринича, 1913 рік

У 1869 році жителі Журавлівки придбали для побудови дві десятини землі у дружини генерал-лейтенанта Катерини Козлянінової, а купець Василь Іванович Болотов заповів 25 000 рублів на перший храм, який запланують побудувати найближчим часом у Харкові. Проєкт склав єпархіальний архітектор Федір Данилов і 18 червня 1872 церква була закладена стараннями купців Олексія Івановича Левченко та Івана Васильовича Яковлева.

ТОП-5 популярних блогерів: що постять і скільки заробляють харків’янки в мережі

Освячено церкву в ім’я Святих Апостолів Петра та Павла 21 вересня 1875 року, а головний престол освятили 5 вересня 1876 року. Храм був покритий англійським білим залізом, яке не вимагало забарвлення, глави та хрести позолочені. На дзвіниці було сім куполів. Храм зберігся до наших днів і безумовно є окрасою міста.

Коментарі