Портрети знаменитостей: ТОП-10 муралів Харкова

Newsroom зібрав список муралів зі знаменитими особистостями, які народилися, жили в Харкові або починали тут свій творчий шлях. Також ми згадали тих, хто не має прямого відношення до Харкова, але є культовою фігурою, і місцеві художники вирішили створити в їх честь картини на стінах.

Тур по графіті в Харкові: 20 муралів, які можна подивитися за день

Почати список ми вирішили з двох найяскравіших портретів. На одному з них зображено перша людина в світовій історії, що зробила політ у космос – Юрій Гагарін, на другому – український поет, прозаїк, мислитель і художник Тарас Шевченко.

Портрет Гагаріна є одним з наймасштабніших проєктів стріт-арту в Україні. Мурал, присвячений першому космонавту, займає 450 квадратних метрів площі. Приблизно стільки ж балончиків фарби потрібно для створення роботи.

Юрій Гагарін
Адреса: проспект Гагаріна, 39

gagarin.jpg

Автор артоб’єкту Андрій Пальваль з творчої групи “Kailas-V” зобразив Юрія Гагаріна в шоломі скафандра, на тлі космічного простору та корабля “Восток-1”. Портрет намалювали у 2013 році й занесли в Книгу національних рекордів України, як найбільше графіті на фасаді будинку. Однак першість не вдалося утримати довго, і у 2014 році його місце зайняв мурал із зображенням Шевченка.

Тарас Шевченко
Адреса: Садовий проїзд, 30

shevchenco.jpg

Артоб’єкт присвятили 200-річчю від дня народження поета. Портрет виконав художник Іван Крамський з творчої групи “Kailas-V”, витративши на роботу майже три тижні та понад 900 балончиків фарби. Зараз зображення площею 570 квадратних метрів прикрашає одну з харківських 16-поверхівок на Нових будинках.

Як зміниться Харків у 2021 році: новий ТРЦ, дорога та сквери

Кузьма Скрябін
Адреса: вулиця Римарська, 23А

skryabin.jpg

Цей артоб’єкт з’явився в рамках фестивалю “Kharkiv Mural Fеst” у 2018 році. Мурал, присвячений українському співакові, письменнику, телеведучому, продюсеру, акторові Кузьмі Скрябіну створив Андрій Пальваль. На створення графіті пішов тиждень і понад 200 аерозольних балончиків, а фотографію, з якої малювали картину, надали харківські фанати Кузьми.

ТОП-5 “забутих” парків Харкова, де можна відпочити та подихати чистим повітрям

Місце, де розташовується мурал, вибрали не випадково, адже колись тут відбувся перший виступ музиканта разом з великим симфонічним оркестром харківської філармонії. У січні 2021 року художники відреставрували картину, адже за два роки деякі фарби втратили колишній вигляд.

Лев Ландау
Адреса: вулиця Миру, 20

Ще один мурал з’явився в Харкові у 2013 році завдяки артстудії “КУ-2”. Портрет нобелівського лауреата Лева Ландау, який жив і працював у Харкові є частиною проєкту “Гордість Харкова”. В одній частині композиції можна побачити зображення Лева Ландау з книгою, а в іншій частині – атомне ядро.

dau2_1.jpg

Це графіті – не єдине місце в Харкові, пов’язане з ученим. У Північному корпусі університету ім. Каразіна знаходиться науково-демонстраційний освітній центр, названий на його честь. У Харкові також є проспект, який має ім’я фізика.

9 цікавих фактів про Харків: ядерний вибух, коні та наймолодша мама

У 1932 році Ландау отримав призначення завідувача кафедри теоретичної фізики на фізико-механічному факультеті Харківського механіко-машинобудівного інституту, де пропрацював до 1936 року. Водночас він очолював теоретичний відділ Українського фізико-технічного інституту в Харкові. У вересні 1935 року Ландау став викладачем кафедри теоретичної фізики Харківського університету, а в жовтні того ж року очолив кафедру експериментальної фізики. Ступінь доктора фізико-математичних наук Ландау отримав у 1934 році без захисту дисертації, а через рік вченому було надано звання професора.

Ірина Бугримова
Адреса: вулиця Греківська, 3

Наступна інсталяція з нашої добірки присвячена харківській дресирувальниці, першій радянській приборкувачці левів – Ірині Бугримовій. Картина містить 18 елементів з полістиролу, виготовлених окремо в майстерні, потім встановлених на стіну. Портрет Бугримової складається з десяти елементів, а ще з п’яти – лев. Інші три елементи – корона та напис “Ірина Бугримова” з іменами її перших левів “Юлій, Гай і Цезар”.
Над проєктом працювали художники з групи “SOUL” – Олексій Постульга, Олексій Філіппов і Денис Стадник. Їм вдалося виконати роботу, що займає близько 190 квадратних метрів, за два тижні.

bugrimova.jpg

Ірина Бугримова народилася в Харкові 13 березня 1910 року. Батьки харків’янки не мали відношення до цирку, а свою артистичну діяльність вона розпочала, зустрівши чоловіка. З 1929 року вони виконували спільний номер “Політ на санях з-під купола цирку”. Попри те, що номер користувався великим успіхом у публіки, Бугримовій він не подобався.

Що подивитися у вихідні: ТОП-5 фільмів, які знімали в Харкові

У 1937 році харків’янка погодилася створити номер з леопардами на прохання керівника Всеросійського гастрольно-концертного об’єднання Олександра Данкмана, який хотів бачити на арені цирку жінку-дресирувальницю. Попрацювавши з леопардами, Ірина зробила висновок, що краще робити номер з “істинними царями звірів”. Для цього їй подарували трьох левенят, яких вона назвала Гай, Юлій і Цезар. Молода дресирувальниця створювала свої техніки дресури левів інтуїтивно, пробуючи та помиляючись, адже про які-небудь розроблені методи не було відомо.

Харків’янка виступала в Польщі, Чехословаччині, Болгарії, НДР, Ірані, Мексиці та Японії. Леви Бугримової виконували неймовірні за складністю трюки: ходили по канату та гойдалися на гойдалках під куполом цирку разом з приборкувачкою. Під час одного з виступів у Львові в 1976 році леви несподівано напали на приборкувачку. Помічники допомогли Ірині відбитися від хижаків, але після цього інциденту 66-річна дресирувальниця закінчила кар’єру.

Валентина Гризодубова
Адреса: Московський проспект, 28

Тут художники зобразили портрет військової льотчиці та першої жінки, яка отримала звання Героя Радянського союзу – Валентини Гризодубової. Артоб’єкт з’явився на фасаді чотириповерхового житлового будинку у 2013 році в рамках проєкту “Гордість Харкова”. Художники артгрупи “КУ-2” зобразили льотчицю у військовій формі на тлі блакитного неба, літака й ластівок.

grizodubova.jpg

Валентина Гризодубова народилася 14 квітня 1909 року в Харкові. Уже у два з половиною роки вперше піднялася в небо на аероплані, прив’язана до батька ременями, а в 14 років зробила перший політ на планері в Коктебелі на зльоті планеристів. У жовтні 1937 року Валентина встановила відразу п’ять світових рекордів для жінок на легкомоторних літаках. Три рекорди льотчиця встановила на швидкість польоту на дистанції 100 кілометрів на замкнутому просторі, де показала швидкість в 190,88 км/год, 200 км/год, і найкращий результат – 218 км/ч. Наступним рекордом була висота польоту з показником 3267 метрів, а рекорд по дальності польоту склав 1444,72 кілометра.

Старовинні будівлі Харкова: як реанімувати 100-літнє казино та “будинок масонів”

Як командир екіпажу літака АНТ-37 “Батьківщина” разом з Поліною Осипенко та Мариною Расковою 24-25 вересня 1938 року Валентина Гризодубова зробила безпересадний переліт з Москви на Далекий Схід. Покривши за 26 годин 29 хвилин відстань в 6450 кілометрів, льотчиця встановила ще один міжнародний жіночий рекорд дальності польоту. Радіозв’язок з землею у літака пропав після Уралу, тому екіпаж пролетів Комсомольськ-на-Амурі, де планувалася посадка. Валентина прийняла рішення посадити літак в тайзі з прибраними шасі, коли палива в баках залишалося десь на півгодини. Апарат приземлився на болотах річки Амгуни, і завдяки активним пошукам літак вдалося виявити з повітря, після чого за екіпажем вийшов катер.

За цей переліт 2 листопада 1938 року льотчиці присвоїли звання Героя Радянського Союзу. Але на цьому заслуги Гризодубової не закінчуються, на травень 1943 року льотчиця здійснила близько 200 бойових вильотів на літаку Лі-2 для бомбардування ворожих об’єктів, доставляння боєприпасів на передову та для підтримки зв’язку з партизанськими загонами.

Клавдія Шульженко
Адреса: Московський проспект, 97

Раніше на будівлі був інший портрет співачки й актриси Клавдії Шульженко. Однак у будівлі змінився власник, і, вирішивши удосконалити приміщення, нові господарі закрили графіті утеплювачем. Тому у 2016 році художники з творчої групи “Kailas-V” вирішили створити новий проєкт на місці втраченого портрета, і доповнити роботу ще одним зображенням співачки з іншого боку будівлі. Від моменту створення макета, до завершення двох картин пройшло близько місяця.

shulzhenko.jpg

Щоб детально передати образ артистки, художники зверталися за допомогою до співробітників музею Клавдії Шульженко, до людей які вивчають її біографію і тим, хто знав співачку особисто. На портреті з одного боку будівлі зображена артистка в молодості. Там вона тримає в одній руці мак – символ пам’яті загиблих у Другій світовій війні, а в іншій – синю хусточку, що є відсиланням до пісні, яку виконувала співачка. Ще один портрет Клавдії Шульженко створений за її знаменитою фотографією в капелюшку. Тут же зображений диск з її піснями та автограф.

ТОП-7 країн Європи, куди можна відправитися з Харкова цього літа

Народилася Клавдія Шульженко в Харкові 24 березня 1906 року. Співу та нот харків’янка навчалася у професора Харківської консерваторії Микити Чемезова. У 1923 році стала артисткою Харківського театру драми, а влітку 1925 року Шульженко стала працювати в Червонозаводському драматичному театрі. У 1940 році під керуванням Клавдії Шульженко та її чоловіка Володимира Кораллі був створений джаз-оркестр, який згодом став популярним і проіснував до літа 1945 року.

shulzhenko2.jpg

За часів війни оркестр став фронтовим ансамблем, з яким співачка безліч разів виступала для солдатів і гастролювала. За час блокади Ленінграда Шульженко дала понад 500 концертів для солдатів, а після війни продовжила концертну діяльність.

Леонід Биков
Адреса: вулиця Сумська, 26

Мурал, присвячений українському акторові, кінорежисерові та сценаристу Леоніду Бикову створили учасники артгрупи “SOUL”. Художники Олексій Постульга, Олексій Філіппов і Денис Стадник намалювали графіті у 2013 році для арт-проєкту “Гордість Харкова”. Вибравши кадр з безсмертної стрічки “У бій йдут тільки старі”, автори зобразили його на фасаді будинку по вулиці Сумській.

bykov.jpg

У 1947 році Биков вступив на акторський факультет Харківського театрального інституту, який закінчив у 1951 році. Після закінчення інституту і до 1960-х був актором в Харківському державному академічному українському театрі імені Шевченка. У театрі його акторська кар’єра почалася з ролей стиляги в комедії “Вулиця Трьох солов’їв, 17” і Павки Корчагіна у постановці “Як гартувалася сталь”. Популярність в кіно Биков отримав завдяки комедіям “Приборкувач тигрів” (1954) і “Максим Перепелиця” (1955). Головна роль в останній стала візитною карткою актора на довгі роки.

Людмила Гурченко
Адреса: провулок Людмили Гурченко, 7

Цей мурал, присвячений співачці й актрисі Людмилі Гурченко подарували Харкову художники з артгрупи “Kailas-V” у 2016 році. Малюнок зобразили на стіні будинку, де харків’янка жила за часів німецької окупації.

Людмила Гурченко народилася в Харкові 12 листопада 1935 року. Її батько з матір’ю працювали в харківській філармонії. До початку війни Людмила жила разом з батьками в однокімнатній напівпідвальній квартирі в Мордвинівському провулку, 17. Зараз ця вулиця має назву Кравцова, а поруч з нею знаходиться провулок, перейменований на честь Гурченко.

gurchenko.jpg

У віці шести років Людмила виявилася в окупованому Харкові разом з матір’ю. Її батько, не дивлячись на непризовний вік та інвалідність, пішов на фронт. За словами співачки, вже тоді вона співала й танцювала перед німцями, щоб добути хоч якусь їжу. Коли Харків був звільнений, Людмила пішла в українську школу № 6, а через рік вступила до музичної школи імені Бетховена.

ТОП-5 пляжних клубів Харкова: відпочинок на даху та біля басейну

У кіно Гурченко дебютувала в кінострічці “Дорога правди” в 1956 році. Фраза “Я не за тим сюди прийшла, щоб мовчати!” була першою реплікою актриси в кіно. В цьому ж році в радянський кінопрокат виходить новорічна комедія Ельдара Рязанова “Карнавальна ніч”, де актриса зіграла головну роль. Глядачі гаряче полюбили цей фільм, а роль Оленки Крилової дала змогу актрисі стати кумиром покоління. Пісня “П’ять хвилин”, яку виконувала Людмила у фільмі, стала негласним гімном Нового року.

Наталя Фатєєва
Адреса: вулиця Примеровска, 22

Останнє графіті з нашої добірки також створили художники з творчої групи “Kailas-V”. На одному з будинків по вулиці Примерівській автори намалювали портрет актриси та телеведучої Наталії Фатєєвої. Зображення з’явилося у 2016 році, і займає близько 500 квадратних метрів. Крім того, художники постаралися зробити менш помітними вже встановлені на стіні кондиціонери.

fateeva.jpg

Наталія Миколаївна Фатєєва народилася в Харкові 23 грудня 1934 року. У 1952 вона вступила до Харківського театрального інституту, який закінчила у 1954 році. У 1956 році Наталя стала першим диктором Харківської аматорської телестудії. За більш ніж 50 років роботи в кіно актриса зіграла безліч різнопланових і різнохарактерних ролей. Фатєєва знімалася в таких популярних фільмах як, “Людина з бульвару Капуцинів”, “Місце зустрічі змінити не можна”, “За законами воєнного часу”.

Коментарі