Алкоголь і аварії: кого з депутатів Харківської міськради звинувачували в порушенні ПДР

Харків захлеснула хвиля аварій, які викликали резонанс. Щоб розібратися в ситуації, депутати парламентського комітету провели в місті виїзне засідання та разом з місцевими чиновниками намагалися знайти шляхи вирішення проблеми.

Поки можновладці думають, як убезпечити водіїв та пішоходів, Newsroom поцікавився, наскільки справно дотримувалися правил дорожнього руху нинішні обранці харків’ян. Як з’ясувалося, серед депутатів є шофери, які сідали за кермо під градусом, і платили штрафи за дрібніші порушення.

“Мажори-вбивці”: як у Харкові судять учасників смертельних ДТП

Так, за останній місяць в Харкові сталося кілька “гучних” аварій, найрезонанснішими з яких стали наїзд на двох дітей на проспекті Науки і ДТП за участю 16-річного Миколи Харківського. Безпека на дорогах міста стала навіть темою обговорення у Верховній Раді, а багато політсил відзначилися заявами про неприпустимість порушень ПДР. Однак реальність виявилася куди прозаїчнішою – за останні роки чотирьох харківських депутатів намагалися притягнути до відповідальності за водіння в стані сп’яніння, а більше десяти – потрапляли в аварії.

Ігор Шрам, ОПЗЖ

Почнемо, мабуть, з самого “результативного” з представників міськради. За даними порталу “Судова влада”, підприємця тричі намагалися притягнути до відповідальності за п’яне водіння, хоча, виходячи з кваліфікації статей, таких епізодів могло бути чотири.

65042629_2398092923808827_4893395448812797952_n.jpg
Ігор Шрам. Фото: Facebook

У серпні 2014 року директора компанії “Газпром” зупинили на вулиці Героїв Праці. За даними міліції, у водія були ознаки алкогольного сп’яніння, але від медичного огляду Ігор Шрам відмовився. На нього склали протокол за ч.2 статті 130 КУпАП (“керування транспортним засобом у стані сп’яніння, вчинене повторно протягом року”).

ТОП-7 резонансних злочинів: у Харкові роками шукають кілерів та маніяка

Суддя Київського райсуду Вікторія Чередник позбавила чоловіка водійських прав на два роки. Втім, ніяких слідів першого подібного порушення ПДР – знайти не вдалося.

shram1.png
Скріншот з Єдиного реєстру судових рішень

Менш ніж через два роки нинішній депутат попався ще раз. У червні 2016-го його знову зупинили на вулиці Героїв праці за кермом автомобіля Audi A6. Цього разу Шрам погодився пройти перевірку на “алкотестері”, а пізніше визнав провину у вживанні спиртних напоїв. Суддя Московського райсуду Олена Ференчук оштрафувала харків’янина на 3400 гривень.

shram2.png
Скріншот з Єдиного реєстру судових рішень

1 січня 2018 року і знову нещаслива вулиця Героїв Праці. Цього разу, стверджували поліцейські, у бізнесмена був запах алкоголю з рота, а також нетверда хода та проблеми з вимовою слів. Однак від перевірки він відмовився.

У суді Ігор Шрам заявив, що допустив легке зіткнення з машиною, яка їхала попереду. Коли він пішов оглянути автомобіль, до місця події під’їхали співробітники поліції. На нього склали адмінпротокол, але тільки вдома фігурант побачив, що в ньому мова про сп’яніння. За словами бізнесмена, ніхто не пропонував йому пройти медогляд. Суддя Київського райсуду Світлана Муратова прислухалася до позиції водія та закрила справу.

shram3.png

Олег Абрамичев, “Європейська солідарність”

Екскандидата в мери Харкова затримали в червні нинішнього року в Івано-Франківській області. За даними патрульних, у чоловіка, який перебував за кермом Toyota Camry, тремтіли пальці рук, а також був запах алкоголю з рота і нетверда хода.
 

112e8b34-c266-4d02-8efa-bb734d626fbc-e1599394704225-1024x538.jpeg
Олег Абрамичев. Фото: eurosolidarity.org

На депутата склали адмінпротокол, однак через помилки в тексті суддя Верховинського райсуду Роман Джус відправив його на доопрацювання. Сам Абрамичев до суду так і не з’явився, а його адвокат стверджував, що патрульні порушили ряд норм. Зокрема, водієві не вручили письмове направлення на медогляд, а його відмова від перевірки на алкоголь не була знята на відео. У підсумку 5 жовтня справу закрили за відсутністю складу правопорушення. Вердикт оскаржувати не стали.

0fbd0-clip-77kb.png
Скріншот з Єдиного реєстру судових рішень

ТОП-7 найбагатших суддів Харкова

Анатолій Бабічев, Блок Світличної “Разом”

Нинішнього депутата та проректора ХНУ імені Каразіна зупинили у вересні 2016 року на вулиці Академіка Павлова. Тоді Анатолій Бабічев ще працював у Харківській облдержадміністрації.

134a9629-2000x1333-c532.jpg
Анатолій Бабічев. Фото: cerkva.kharkov.ua

Водій Skoda Superb у присутності двох свідків відмовився від проходження огляду. На судове засідання чиновник не прийшов, але передав заяву про розгляд справи за його відсутності. У документі було зазначено, що при перевірці в Центрі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф в крові Бабічева алкоголю не виявили. Суддя Київського райсуду Марина Лях закрила справу у зв’язку з відсутністю складу адміністративного правопорушення.

03e27-clip-71kb.png
Скриншот з Єдиного реєстру судових рішень

Сергій Сирота, позафракційний (раніше – Партія Шарія)

У липні 2013 року директора фірми “Ірис” зупинили на проспекті Гагаріна, 157. Даішники порахували, що чоловік перебуває в стані алкогольного сп’яніння, проте сам він у присутності двох свідків від огляду відмовився.

75_large-v1620814530.jpg
Сергій Сирота. Фото Партія Шарія.

У суді фігурант стверджував, що просто об’їжджав каналізаційні люки, коли його підрізав і зупинив автомобіль ДАІ. За словами сироти, ніхто не пропонував йому подути в алкотестер або поїхати на медичний огляд. Однак правоохоронці не підтвердили цю версію. Суддя Алла Харченко оштрафувала водія на 2550 гривень.

Топ-5 найвідоміших мерів в історії Харкова

Вже в статусі депутата міськради Сирота опинився в епіцентрі ще одного автоскандала. 9 травня він на своєму автомобілі Audi врізався в Ford, після чого зник з місця події. Через три дні порушнику вручили адмінпротоколи, а в липні свій вердикт виніс суд. Водія “німця” оштрафували на 3400 гривень.

sirota_pyan.png
Скріншот з Єдиного реєстру судових рішень

Сергій Данилов, ОПЗЖ

Відомий харківський адвокат неодноразово захищав тих, кого звинувачували у п’яній їзді – як, наприклад, у Новій Водолазі, де закрили справу проти його клієнта. Однак в наш список Сергій Данилов потрапив з іншої причини.

izobrazhenie_viber_2020-09-30_16-16-32.jpg
Сергій Данило. Фото: times.kharkiv.ua

У липні 2016 року юрист на автомобілі Lexus ES 250 збив велосипедиста на вулиці Гоголя. У суді винуватець події не з’явився і був оштрафований суддею Іриною Ніколаєнко на 340 гривень. Натомість адвокат знайшов час для апеляції, під час якої стверджував, що обставини ДТП не відповідають дійсності. Однак служитель Феміди Віктор Цілюрик залишив рішення першої інстанції в силі.

danilo1_0.png
Скріншот з Єдиного реєстру судових рішень

У листопаді харків’янин не витримав безпечну дистанцію і врізався в іншу машину на вулиці Шевченка. Вердикт суду – знову штраф у 340 гривень. Третя за рік аварія за участю Сергія Данило сталася в грудні. Цього разу адвокат від’їжджав від кафе “Шафран” та не помітив Chevrolet Aveo. Пасажирка американського авто отримала травми.

ТОП-7 найбагатших чиновників Харківської облдержадміністрації

На розгляд юрист не з’явився, а в адмінпротоколі написав, що “здійснював рух у стані афекту”. Суддя Київського райсуду Світлана Шматченко вирішила обмежитися традиційним штрафом у 340 гривень.

danilo2.png
Скріншот з Єдиного реєстру судових рішень

Ще раз директор юридичної компанії “Данило і партнери” потрапив у ДТП у 2018 році, цього разу на території Зміївського району. У селі Коропове зіткнулися автомобілі Lexus ES 250 і Mercedes Benz E250. Суддя Владлена Шахова визнала обох водіїв винними в порушенні правил дорожнього руху і засудила до штрафу в 340 гривень.

Андрій Іванов, “Європейська солідарність”

Ще одним “регулярним” учасником ДТП став підприємець, а тепер депутат Андрій Іванов. Чотири рази його намагалися притягнути до відповідальності, але далеко не завжди успішно.

188643356_4088043384607818_5054711457631053002_n.jpg
Андрій Іванов. Фото: Facebook

У грудні 2013 року уродженець Баку розігнався на трасі Харків – Красноград – Перещепине і врізався в купу піску. Сам чоловік не постраждав, автомобіль Honda CR-V отримав механічні пошкодження. Суд оштрафував необережного водія на 340 гривень.

У січні 2016 року харків’янин на своїй Honda не зумів розминутися з BMW. Обидва учасники аварії звинуватили в тому, що трапилося один одного. Поки проходила автотехнічна експертиза, минули терміни притягнення водіїв до відповідальності.

ivanov.png
Скріншот з Єдиного реєстру судових рішень

У жовтні 2020 року людину з таким же ПІБ, як у обранця Харківської міськради, зупинили за кермом “Газелі” в Дніпропетровській області. Судячи з офіційної декларації, депутат Андрій Іванов якраз володіє переобладнаною “Газеллю” (АГ-G 330202-ПБ ЗНГ). Інспектор поліції звинуватив водія в порушенні трьох статей КУпАП. Однак чоловік оскаржив постанову в Харкові і домігся її скасування.

Де в Харкові комфортно жити: рейтинг районів

А ось в 2021 році Андрій Іванов фігурує відразу в двох розглядах. У липні водій Honda CR V не пропустив ВАЗ на вулиці Клочківській. Суддя Тетяна Штих оштрафувала винуватця зіткнення на 340 гривень. У вересні адмінпротокол за фактом порушення ним ПДР відправили на доопрацювання та документ так і не повернувся до суду.

ivanov2.png
Скріншот з Єдиного реєстру судових рішень

В основний список ми включили тих депутатів, яких звинувачували у п’яній їзді або неодноразово притягували до адміністративної відповідальності. Але якщо ви думаєте, що цими прізвищами він обмежується – то помиляєтеся.

Аліна Агеєнко, ОПЗЖ. У жовтні 2020 року на вулиці Сумській зіткнулися Toyota CAMRY, за кермом якого перебувала 25-річна харків’янка, і Mercedes GLE350. Агеєнко визнала провину і була оштрафована на 340 гривень.

ТОП-7 найбагатших чиновників Харкова

Євген Андрійчук, ОПЗЖ. У листопаді 2015 року на перехресті вулиці Козакевича та провулку Шевченківського зіткнулися два легковики. Майбутній депутат врізався в машину помічника судді Апеляційного суду. Під час розгляду чоловік доводив, що саме його повинні були пропустити, але все ж був оштрафований на 340 гривень.

Юрій Корсунов, “Європейська солідарність”. У березні 2021 року депутат на BMW Х5 (якого немає в декларації) врізався в Mercedes B 200. До суду водій не з’явився. Від відповідальності його звільнили у зв’язку із закінченням терміну давності.

244702625_2062005233953545_8119555513316054722_n.jpg
Юрій Корсунов. Фото: Facebook

Аліна Мустафаєва,”Слуга народу”. У квітні 2020 року депутата намагалися оштрафувати за відсутність номерного знака і відмову пред’явити поліцейському водійське посвідчення. Розгляд тривав до жовтня, але в підсумку всі постанови проти Мустафаєвої, що стала до того моменту кандидатом в мери Харкова, були скасовані.

Олексій Топчій, “Блок Кернеса – Успішний Харків”. Директор КСП “Харківміськліфт” потрапив у ДТП у лютому 2016 року. На своєму Toyota Land Cruiser 200 він врізався в BMW 325i, припаркований у дворі по вулиці Петровського (зараз Ярослава Мудрого. – Ред.). До суду не з’явився, але вину визнав. Служитель Феміди Світлана Шмадченко оштрафувала комунальника на 340 гривень.

Олег Товкун, “Блок Кернеса – Успішний Харків”. Глава Адміністрації Московського району став учасником аварії 7 січня 2017 року. Водій Mitsubishi Outlander виїхав на зустрічну смугу і врізався в машину патрульної поліції Toyota Prius. Справу вирішили розглянути лише в квітні і суддя Алла Харченко закрила його у зв’язку із закінченням строків давності. Пізніше Департамент патрульної поліції зумів стягнути з чиновника компенсацію в 20,5 тисяч гривень.

28618956_114171206080174_1266348071335049828_o.jpg
Олег Товкун. Фото: Facebook

Сергій Насенник, ОПЗЖ. Помічник депутата від “Народного фронту” невдало зманеврував у січні 2017 року у Святошинському районі Києва. Тоді водій Toyota Camry збив закривається шлагбаум на проспекті Перемоги. Розгляд справи почався через три місяці і суддя Юлія Войтенко прийшла до висновку, що в діях чоловіка не було складу правопорушення.

Едуард Павленко, “Слуга народу”. Харківський підприємець став учасником ДТП на Московському проспекті у вересні 2018 року. В результаті події ніхто не постраждав і суд оштрафував обох водіїв на 340 гривень.

Саїд Джавід, ОПЗЖ. Влітку 2018 року один з найвідоміших депутатів Харківського ОПЗЖ був офіційно безробітним. На своєму автомобілі Lexus він здавав назад у провулку Рогатинському і зачепив Chevrolet. До суду чоловік не прийшов, але був оштрафований на 340 гривень.

65114894_322047835352607_937528536293868221_n.jpg
Саїд Джавід. Фото: 2day.kh.ua

Семен Сирота, “Блок Кернеса – Успішний Харків”. Багаторічний депутат Харківської міськради потрапив у ДТП 18 грудня 2013 року. Тоді його Mersedes S450 зіткнувся з Daewoo Lanos. Водій другої машини потрапив до лікарні і Сергій Сирота передав йому на лікування 4000 гривень. Винуватцем аварії визнали саме водія “німця”.

Сергій Світличний, “Партія Шарія”. Співробітник компанії роздрібної торгівлі став учасником ДТП задовго до депутатства. Інцидент стався в листопаді 2017 року на трасі Харків – Гороховатка. Тоді Toyota Avensis, за кермом якої був харків’янин, врізалася в Renault 11, який від удару відкинуло в припаркований біля узбіччя Opel Vectra. Водій визнав провину і заявив, що причиною аварії стала ожеледь. Суддя Володимир Овдієнко оштрафував його на 340 гривень.

“Пора валити з країни”, вінок та законопроекти: чим відзначилися “Слуги народу” з Харкова (Частина 1)

Марія Скоробагач, “Блок Кернеса – Успішний Харків”. Наймолодша з депутатів нинішнього скликання стала учасницею ДТП в 2019 році. Тоді дівчина очолювала благодійний фонд свого батька. Будучи за кермом автомобіля Mercedes вона перебудовувалася і не помітила Infiniti на зустрічній смузі. В результаті того, що сталося ніхто не постраждав. До суду Марія Скоробагач не з’явилася і справу закрили у зв’язку із закінченням строків давності.

skorobagach.jpg
Марія Скоробагач. Фото: Харьківська міськрада

Таким чином, четверо депутатів Харківської міськради в той чи інший момент звинувачувалися в п’яному водінні. Щодо двох з них провину в управлінні “під градусом” довели. Ще 12 обранців фігурували в ДТП або порушеннях правил дорожнього руху. А тому питання, чи зможуть органи місцевого самоврядування забезпечити безпеку на дорогах Харкова, залишається риторичним.

Навчався у Донецькому національному університеті імені Стуса. У журналістиці працює з 2013 року. Спеціалізується на політичних, кримінальних та спортивних темах.
Показати всі пости

Коментарі