Махінації з паспортами: розкрито міжнародну корупційну схему, що завдала збитків на пів мільярда гривень (Відео)

Масштабну корупційну схему, яка призвела до заволодіння коштами держпідприємства «Поліграфічний комбінат «Україна» на суму понад 450 млн грн, викрили Національне антикорупційне бюро (НАБУ) та Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП). Це стало результатом співпраці міжнародної слідчої групи, до складу якої увійшли представники правоохоронних органів України, Естонії та Франції під егідою Європейської юридичної служби Євроюсту.

21 липня 2023 року повідомлено про підозру п’ятьом особам, серед яких колишній директор та ексначальник відділу ДП «Поліграфкомбінат» та фізична особа, яка була пособником у вчиненні злочину. Крім того, двом громадянам Естонії (директору та менеджеру підконтрольної компанії) були направлені документи щодо підозри. Обвинувачення спирається на статтю 191 Кримінального кодексу України. Колишнього директора також звинувачують у легалізації коштів, одержаних злочинним шляхом, згідно зі статтею 209 КК України.

Харківська поліклініка № 24: сумнівні витрати на дорогі футболки та кросівки, — ХАЦ

Злочинна схема була запущена у 2013 році, коли тодішній керівник «Поліграфкомбінату» придбав естонську компанію, що фактично не мала справжньої діяльності, але відігравала ключову роль у махінаціях. Закупівля матеріалів для виготовлення документів (паспортів громадян України, ID-карт та посвідчень водія) здійснювалась через цю компанію, яка придбала матеріали безпосередньо від виробників та перепродавала їх державному підприємству за завищеною вартістю в 4-6 разів. Протягом 2013-2016 років злочинна група змогла заволодіти коштами на суму близько пів мільярда гривень.

Щоб замаскувати свої дії, ексдиректор «Поліграфкомбінату» використав продаж 45% своїх акцій недіючої компанії іншій підконтрольній фірмі за 1,35 млн доларів США. Після цього він зареєстрував продаж, що надав йому можливість використовувати виручені кошти. Частину цих коштів (150 тисяч доларів США) він перевів безпосередньо на рахунки своїх близьких.

Крім того, ексдиректор отримав патент на право інтелектуальної власності на захисні елементи, які використовуються в українських паспортах, отримуючи додатковий прибуток. Кожен громадянин, отримуючи документи, не лише переплачував через завищені ціни, але й підтримував корупційну діяльність чиновника за його “інтелектуальний внесок”.

На щастя, дізнавшись про цю схему, правоохоронці вжили необхідних заходів для її припинення. Уряд підтримав ініціативу НАБУ та вніс зміни до технічних вимог та зображення захисних елементів українських документів. Це дало змогу позбутись залежності від результатів “інтелектуальної праці” ексдиректора, який контролював «Поліграфкомбінат».

Мер Харкова перевіряє тендери мерії та КП, зокрема проєкт забудови Саржиного Яру

Ефективність розслідування НАБУ та САП була підкріплена конструктивною співпрацею з естонськими колегами, у рамках якої проводилися комплексні розшукові дії на території обох країн.

Зі свого боку, отримані докази з Естонії дозволили встановити усі деталі механізму вчинення злочину та легалізації коштів. Завдяки спільному розслідуванню з естонськими правоохоронцями, чотирьох осіб було притягнуто до відповідальності за легалізацію коштів, які були викрадені з «Поліграфкомбінату». Серед них були керівник та менеджер підконтрольної компанії, а також двоє пособників злочину.

Наразі правоохоронними органами Франції проводиться робота з перевірки громадян своєї країни на причетність до цієї злочинної схеми.

Важливу роль у розслідуванні відіграла Державна служба фінансового моніторингу України, яка активно брала участь у відслідковуванні та аналізі банківських транзакцій.

Комментарии