Перша робота в IT: вісім компаній Харкова, куди можуть влаштуватися студенти

Крім профільної освіти для тих, хто хоче стати ІТ-спеціалістом, потрібно купувати актуальні технічні знання та навички роботи в проєктних командах. Літня студентська практика може стати першою сходинкою для успішного початку кар’єри. Newsroom з’ясував, куди можуть податися майбутні програмісти та розробники.

Бум IT-бізнесу: скільки заробляють айтішники в Харкові

Для старту у великих ІТ-компаніях, потрібно знання англійської на рівні не нижче В1/Intermediate, а після успішної практики, можна потрапити на роботу з гнучким графіком та відпусткою на час сесії у ЗВО.

Artjoker

Компанія вже 15 років займається комплексною розробкою сайтів і маркетплейсів, а також вибудовує маркетингові стратегії. На рахунку розробників більше 500 успішних проєктів і сотні задоволених клієнтів. Постійної програми практики або стажування для студентів тут немає, проте в компанії говорять, що готові вкладати час і сили в тих, хто бажає вчитися та розвиватися.

“У нас є досвід стажування з дизайнером. Спочатку ми взяли людину на двотижневе безкоштовне стажування, закріпили за ним ментора, під керівництвом якого новачок удосконалював свої навички. А вже через місяць перейшли на відрядну оплату праці, тому що людина добре справлася, швидко розвивалася і ми змогли підключати його на більш складні таски”, – розповіла Newsroom операційний директор компанії Наталія Бринза.

photo_2021-06-29_21-59-24.jpg

Щоб потрапити на стажування в Artjoker, достатньо написати листа на пошту [email protected], вказавши свої дані та практичні навички. Після цього співробітники компанії проведуть телефонне інтерв’ю, щоб з’ясувати, наскільки корисною може бути майбутнє стажування.

“Деякі хлопці записують відео про себе. Ми розглядаємо всі запити й з усім телефонуємо. З кимось можемо продовжити співпрацю, деякі отримують аргументовану відмову. Ми дивимося по завантаженню фахівців, якщо є можливість приділити час новачкові, призначаємо час практики”, – розповідає Наталія.

Для стажистів у компанії діє такий же графік, як для всіх співробітників, щоб хлопці розуміли, як працює система. У компанії готові прийняти на стажування майбутніх UX-дизайнерів, DevOps і HTML розробників, але головна умова, яку висувають до новачків – хоча б невеликий досвід роботи з інструментами.

“Ми, як будь-яка IT-компанія, що розвивається, зацікавлені в кадрах, які готові, можуть і хочуть швидко розвиватися, і виявляють зацікавленість, але і найголовніше швидко вливаються в колектив і адаптуються. Ми натомість вкладаємо час, ділимося експертизою, допомагаємо розвиватися. Для цього у нас є roadmaps для кожного співробітника, ми даємо можливість знайти себе і отримувати задоволення від проєктів, команд і атмосфери, в якій ми знаходимося кожен день”, – резюмує Наталія Бринза.

DataArt

Міжнародна компанія з 24-річним досвідом і сильними командами інженерів з різних країн створює проєкти в сфері фінансів, подорожей, транспортному забезпеченні, готельно-ресторанному бізнесі, медіа та розвагах, охороні здоров’я та роздрібної торгівлі. Офіси продажів і центри розробки DataArt працюють у 11 країнах світу. В Україні розташовані шість центрів розробки, зокрема, в Харкові. Всього в компанії працюють понад 2400 фахівців.

Компанія активно співпрацює з університетами НТУ “ХПІ”, ХНУРЕ, ХАІ, ХНУ, ХНЕУ, а також IT-школами та курсами. У DataArt запрошують початківців розробників і студентів, які володіють розмовною англійською і теоретичними знаннями з обраної технології (.NET, Java, QA, Ruby, C ++, PHP, Python, iOS, Android і інші). На загальних підставах будь-який кандидат може пройти всі етапи відбору та потрапити на практику.

dataart_kharkiv_02.jpg

Найчастіше компанія організовує індивідуальні програми для практикантів. Але існують і групові школи підготовки за різними технологіями. У разі індивідуального стажування за кожним новачком закріплюють персонального ментора. Стажери в DataArt виконують справжні завдання в реальних проєктах, отримуючи практичні навички розробки. Мета практиканської програми – якомога швидше вивести фахівця на рівень, який дасть йому можливість самостійно працювати в IT-проєктах. Практикантів, які успішно проходять програму, запрошують на роботу.

Зараз у зв’язку з карантином робота та практика проходять віддалено. Під час стажування виплачується винагорода за роботу, але тільки після проходження в реальний проєкт.

“У нас є приклади, коли студенти, що прийшли вісім років тому стажерами, виросли і займають експертні позиції в міжнародних командах наших клієнтів. Багато наших менторів – колишні практиканти, які вже протягом кількох років готують фахівців компанії”, – розповів нам Deputy Head DataArt Kharkiv Олексій Рибаков.

Як почати бізнес в сфері освіти: покрокова інструкція

 

ЕРАМ

Компанія працює на IT-ринку України більше 15 років. Глобально з Ерамов співпрацюють 40 000 ІТ-фахівців з 37 країн, більше 10 000 – в Україні. Це найбільша ІТ компанія в країні. Команди Ерамов реалізують понад 300 проєктів для клієнтів з різних індустрій і точок земної кулі. Серед них проєкти для галузі фінансових сервісів, медіа та інформаційного бізнесу, рітейлу, програмного забезпечення та інноваційних технологій, подорожей і готельного бізнесу, охорони здоров’я, енергетики, автомобілебудування, страхування. Харківська команда Ерамов є одним з найбільших IT-спільнот у місті, що об’єднує понад 2500 фахівців.

Ерамов реалізує в Харкові програму додаткового навчання для студентів з можливістю подальшої співпраці – EPAM University. Навчальні програми з найпопулярнішими напрямками доступні для студентів старших курсів і новачків, які хочуть освоїти нову професію. Ніяких інвестицій (крім, звичайно, часу на навчання) від кандидатів не потрібно. З 2020 роки програми EPAM University перейшли в онлайн-формат і стали доступні по всій країні. У харківській локації зараз діють напрямки Java, Javascript, .NET, Software Testing, Data Engineering, DevOps, Business Analysis, Android, iOS, UX Design, Python, Performance Optimization, Salesforce, Business Intelligence.

epam_2_uzhat.jpg

Як розповів керівник навчальних програм Денис Гриньов, кандидати проходять інтерв’ю та виконують тестові завдання. Кращі потрапляють на прослуховування програми, після ще одного відбору – в навчальні лабораторії, де отримують максимум практичних навичок і досвід проєктної роботи, комунікацій і взаємодії в команді. На фінальному етапі навчання кращим студентам пропонують компенсацію – аналог стипендії. Далі – повноцінну співпрацю з компанією в ролі молодшого спеціаліста та дохід ринкового рівня. Цей шлях займає від кількох місяців до року залежно від рівня знань учня та потреб бізнесу.

“Місто в місті”: в Харкові створюють перший інноваційний парк у Східній Україні

Незалежно від ЗВО або спеціальності у кандидатів повинні бути базові технічні знання за обраним напрямом, щоб пройти перший тест. Мінімальний рівень знання англійської для ІТ сфери – В1/Intermediate.

За словами Дениса Гриньова, щорічно програми Ерамов допомагають почати кар’єру в IT тисячам фахівців. У минулому році більше 700 кращих студентів EPAM University Programs почали співпрацю з компанією.

GlobalLogic

Центральний офіс GlobalLogic знаходиться в Кремнієвій долині в США, а інжинирингові та дизайн-центри розташовані по всьому світу. Це одна з найбільших українських ІТ-компаній, що об’єднує 6000 інженерів, в тому числі в харківському офісі – понад 1200.

Харківські фахівці залучені в проєкти в сферах медицини, комерції, промисловості. Зокрема, вони створюють програмне забезпечення, яке використовують у клініках, каретах швидкої допомоги, а також, наприклад, для систем автоматичного введення ліків. Один із перспективних напрямів розробки – рішення для діагностики захворювань на ранніх стадіях із застосуванням штучного інтелекту.

У рамках ініціативи GlobalLogic Education компанія співпрацює в Харкові з п’ятьма університетами: ХНУРЕ, ХНУ, ХАІ, НТУ “ХПІ” та ХНЕУ. Як розповіла молодший віцепрезидент з інжинірингу, лідер харківського офісу GlobalLogic Наталія Сіромаха, студенти можуть практикуватися в реальних проєктах і отримувати комерційний досвід. Найчастіше студенти претендують на позицію стажиста (Trainee), однак при наявності досвіду і навичок можуть стати молодшими спеціалістами (Junior). Зазвичай в проєкти потрібні експерти на довгострокову перспективу, адже процес пошуку фахівця і його адаптації в компанії може тривати кілька місяців.

globallogic_uzhat.jpg

Крім цього, компанія проводить лекції та практичні заняття GL BaseCamp. Вони розраховані на студентів і початківців розробників, які вже мають хороші базові знання і хочуть доповнити їх практичним досвідом, отримати ментора та поспілкуватися з досвідченими експертами в області IT. Новачки можуть вибрати бажаний вектор підготовки: C ++, .NET, Manual QA, Automation QA, Embedded QA, C/Embedded, JS, Java, Machine Learning і Linux Kernel. Серед випускників таких курсів до компанії приєднуються до 50% учасників.

Залишив роботу в IT, щоб стати фермером: історія успіху

За словами Сіромахи, на позицію Trainee в компанії розглядають фахівців з базовими знаннями програмування або тестування, а також рівнем англійської мови не нижче Intermediate. Також дуже цінують, коли у інженера є досвід в проєктах і власні розробки.

Кожен новачок отримує наставника та приєднується до команди проєкту, де може навчатися на практиці. Молодим фахівцям допомагають швидше зрозуміти процеси в компанії і звикнути до команди.

Plarium

Міжнародна компанія більше десяти років створює мобільні та браузерні ігри, аудиторія проєктів – понад 380 мільйонів чоловік по всьому світу. Також Plarium займається розвитком внутрішніх великих проєктів: системи маркетингу й аналітики, інструментів для запуску ігор, в тому числі власного лаунчер Plarium Play.

Щоб стати інтерном Plarium, важливо мати базові знання за обраним напрямом. Плюсом буде ігровий досвід і досвід участі в розробці командних проєктів. Детальніше про вимоги до початківців фахівцям можна дізнатися на сайті компанії.

У Plarium регулярно проводять оплачувані стажування за різними напрямками. Формат навчання – 9 тижнів по 8 годин на день, з понеділка по п’ятницю. Разом з Technical Trainer інтерни проходять тренінги, підвищують технічний рівень і отримують досвід командної роботи над ігровим проєктом. Після успішного завершення стажування інтерни можуть пройти співбесіду й отримати роботу в компанії.

plarium.jpg

У Plarium регулярно відкриваються позиції для початківців розробників, Геймдизайнер та інших фахівців. Стежити за оновленнями, можна підписавшись на Telegram-канал компанії, де публікують вакансії харківської студії та матеріали про роботу в геймдеві.

SoftServe

Офіси однієї з найбільших компаній-розробників програмного забезпечення в Центральній та Східній Європі розташовані в 12 країнах світу. Головні офіси компанії знаходяться у Львові і Остіні (штат Техас, США), центр розробки є в Харкові. Компанія надає послуги з консалтингу та розробки комплексних цифрових рішень в сферах охорони здоров’я, фінансових технологій, ритейлі, енергетиці та секторі високих технологій.

У минулому році SoftServe привернув на роботу в Україні 838 джуніор-фахівців – в основному, студентів. Це найбільший показник серед IТ-компаній в Україні.

softserve_4_uzhat.jpg

При SoftServe діє IT Academy для швидкого старту в IТ: стажування, сертифікація, марафони, курси з різних технічних спеціальностей. Студенти отримують максимум практичних навичок і отримують досвід роботи над технологічними проєктами, кращих випускників запрошують приєднатися до компанії. У Харкові ІТ Академія з 2016 року підготувала більше 300 студентів, і понад 100 з них приєдналися до харківського офісу.

Крім того, в Харкові SoftServe є партнером відразу шести ЗВО – ХНУРЕ, ХАІ, НТУ “ХПІ”, ХНЕУ, ХНУГХ, а також приватного університету “КРОК”, – де реалізує ряд різноманітних програм.

Гроші з сонячного світла: як харків’яни заробляють на “зеленій” енергії

Деякі інтенсивні навчальні програми SoftServe реалізує й поза університетами, безпосередньо на базі компанії. Наприклад, R & D інкубатор – проєкт, в якому талановиті студенти працювали пліч-о-пліч з фахівцями Data Science і Big Data. Протягом декількох місяців вони спільно працювали над двома інноваційними проєктами: Natural Language Processing for Healthcare (структурування медичних даних пацієнта та історії хвороби за допомогою штучного інтелекту) і Recruitment Analytical Platform (розумна система оцінки профілів кандидатів на вакансії). Протягом всієї програми студенти отримували стипендію, а кращих випускників запросили на роботу в компанію.

Як розповів директор SoftServe DC у Харкові Геннадій Букшевалов, після попадання в компанію процес інтенсивного навчання студентів триває. SoftServe створив навчальну екосистему всередині компанії: технологічну школу, мовні курси, бізнес-школу, ліцензований сертифікаційний центр, програми менторства та коучингу.

Харків’яни переходять на торгівлю онлайн. Як інтернет-магазину забезпечити ефективні продажі

UKAD

Компанія більше 15 років розробляє вебрішення для бізнесу, є Silver Microsoft Partner і Umbraco Partner. Головний офіс розробки знаходиться в Харкові. Всього в UKAD працюють понад 200 фахівців і компанія активно шукає нових розробників.

Зараз для студентів відкрита можливість стажування за направленням. Net – основна спеціалізація компанії. Кандидатам необхідні базові знання Net, а також успішне виконання тестового завдання, після чого рекрутери запросять пройти співбесіду. Також новачки отримають досвід роботи в команді з QA, PM і DevOps фахівцями.

Двері компанії відкриті для студентів будь-яких ЗВО, старше 18 років і які цікавляться програмуванням. Стажистами керує технічний директор компанії. Все потрібне обладнання, яке може стати в нагоді в роботі, надають.

ukad_1.jpg

Стажування неоплачуване, але успішне його проходження та якісне виконання завдань програми, гарантує початок співпраці на загальних умовах. Надалі компенсація зростає, і вже за пів року стажисти виходять на ринкову оплату з практично необмеженими можливостями для росту. Крім того, UKAD заохочує саморозвиток розробників, допомагає проходити навчання та складати іспити за технологіями Microsoft і іншим. У компанії є поняття бізнес-часу, протягом якого необхідно бути на зв’язку, і гнучкий графік.

ZONE3000 

Міжнародна IT-компанія працює в напрямку проєктування програмних продуктів і рішень, а також технічної підтримки в сфері доменної реєстрації, хостингу, сертифікатів безпеки, особистої пошти та супутніх вебсервісів. Одна з найбільших IT-компаній України співпрацює з більш ніж 1800 фахівцями в Харкові, Львові та Дніпрі. Реалізує спільні проєкти з Namecheap (займає 2 місце в світі серед доменних реєстраторів) і HOSTiQ (один з лідерів хостингу в Україні).

Технологічний напрям компанії підтримує та розвиває більше 20 продуктів світового рівня. А технічна підтримка забезпечує високий рівень Customer Care цих продуктів. Якраз в цьому напрямку є можливості для студентів почати кар’єру та професійно розвиватися. У минулому році ZONE3000 відкрила двері 649 молодим фахівцям.

Студентам пропонують спробувати себе на позиції Customer Support Specialist у технічній підтримці. Це відмінна можливість почати роботу в міжнародній компанії, не маючи досвіду та технічних знань. Єдина вимога – англійська на рівні Intermediate і вище. Також важливо бажання вчитися і розвиватися професійно, бажання працювати з людьми і допомагати клієнтам компанії зі зверненнями.

zone3000.jpg

Ті, хто пройшов на вакансію Customer Support Specialist, навчається в тренінг-центрі. Протягом двох місяців фахівець отримує знання та навички, необхідні для роботи. Це і специфічні знання в області доменів, хостингу, вебсервісів, а також soft-skills, які допоможуть при спілкуванні з клієнтами компанії і в роботі загалом. Також компанія пропонує безкоштовні заняття з англійської мови.

Спеціаліст, який опанував теоретичну частину в тренінг-центрі, переходить до практичної частини (супервізія), де працює разом з закріпленим за ним супервайзером. Навіть коли новачок виходить на самостійні зміни, в команді на зв’язку завжди є SME (внутрішній технічний експерт-консультант), який допоможе в будь-якому робочому питанні або рішенні проблеми.

Зараз офіси компанії працює віддалено. Компанія забезпечує фахівців усією технікою та інструментами, необхідними для роботи, надає інформаційну підтримку. При успішному проходженні фінального тесту після закінчення навчання стажист не тільки отримує оплату своєї роботи, але і грошову компенсацію за період навчання в тренінг-центрі.

Не все пропало. Історії харків’ян, які знайшли можливість заробляти в карантин

У подальшому є можливість розвиватися на своїй позиції, розширювати коло робочих завдань і отримувати більш високий дохід. Також існує можливість вертикального зростання: якщо фахівець активний і виявляє лідерські якості, є шанс стати керівником зміни, команди або цілого напряму.

Багато фахівців відкривають для себе нові напрямки розвитку та переходять в інші відділи компанії. Є приклади того, як фахівці з Customer Support переходили на позиції Product Manager, Project Manager, System Administrator, Developer, DevOps. І багато хто з них теж прийшли в ZONE3000 студентами.

Завдяки змінному графіку (3 зміни) у студентів є можливість поєднувати навчання з роботою. Графік складається заздалегідь, і в ньому враховуються побажання фахівців, якщо потрібно взяти вихідний або помінятися з кимось змінами.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі