ТОП-7 країн Європи, куди можна відправитися з Харкова цього літа

Харків перейшов у “зелену” зону карантину, як і інші регіони країни, однак обмеження на подорожі за кордон ще не скасували. Щоб вирушити у відпустку, потрібно пам’ятати правила перетину кордону. Newsroom зібрав список європейських країн, які, не дивлячись на пандемію готові прийняти українських туристів.

На жаль, не у всі країни можна дістатися прямими рейсами з Харкова, але завдяки щоденному авіасполученню з Туреччиною можна відправитися в захопливий тріп, зробивши пересадку в Стамбулі.

МОЛДОВА

Як дістатися: літаком з пересадкою в Стамбулі, автобусом або на авто

dostoprimechatelnosti-moldavii-e1526366255432.jpg

Почати список ми вирішили з найближчої до українського кордону країни. Щоб потрапити до Молдови, на кордоні потрібно пред’явити негативний результат ПЛР-тесту на коронавірус, зроблений не пізніше 72 годин до моменту посадки на транспорт, на якому ви перетинаєте кордон.

В якості альтернативи тесту, можна пред’явити документ, що підтверджує отримання двох доз будь-якої вакцини проти COVID-19. Таке підтвердження повинно бути румунською, англійською, французькою або російською мовами. Для тих же, хто вирішить відправитися в цю країну на автомобілі – результати тестів повинні містити QR-код. Транзитним пасажирам і дітям до п’яти років не потрібно пред’являти тести, якщо у них немає явних ознак гострих респіраторних інфекцій або підвищеної температури.

У МОЗ розповіли, як українцям отримати Міжнародне свідоцтво про вакцинацію

У Молдові з визначних пам’яток можна виділити монастир у Ципово. Він відрізняється від класичних уявлень про монастирі тим, що побудований в скелі. Перші печери тут з’явилися ще в VI столітті та служили тимчасовим притулком для мандрівних ченців.

cipovo.jpg
Скельний монастир Ципова

Любителям красивих ландшафтів варто звернути увагу на історико-археологічний комплекс “Старий Орхей” з його вапняковими пагорбами, яким понад 14 мільйонів років і Кишинівський ботанічний сад площею понад 100 гектарів.

orhey.jpg
Музей-заповідник Старий Орхей

Так само гідними уваги є винні погреби в Мілештій Мічь і винний комбінат “Крікова”. Винні погреби вважаються найстарішими на території країни. Їх протяжність становить понад 200 кілометрів і знаходяться вони на глибині 85 метрів. Відправившись туди на екскурсію, потрапите ще й на дегустацію місцевих вин. Розміри винного комбінату трохи менше, їх довжина сягає 120 кілометрів, а колекція налічує понад мільйон пляшок.
vino.jpg
Інтер’єр Криковських підвалів для поважних персон Hans Põldoja

Старовинні будівлі Харкова: як реанімувати 100-літнє казино та “будинок масонів”

ПІВНІЧНА МАКЕДОНІЯ

Як дістатися: літаком з пересадкою в Стамбулі, автобусом або на авто

Для перетину кордону не буде потрібно пред’являти негативний тест на коронавірус або ж сидіти на карантині по прибуттю.

Одним з яскравих об’єктів до відвідування стане Охридське озеро, оскільки країна не має виходу до моря, це місце є найпопулярнішим курортом країни та знаходиться в списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Це глибоке й давнє озеро на Балканах утворилося в результаті тектонічного розлому в земній корі п’ять мільйонів років тому. Вибравши один з готелів на узбережжі, ви зможете щодня насолоджуватися приголомшливим видом з вікна.

kanon.jpg
Каньйон Матка

Однак це не єдине давнє природне диво Північної Македонії. Неймовірної краси каньйон Матка утворився мільйони років тому під дією вод річки Тріска. Насолодитися пейзажами можна, прокотившись на човні або каное.

prespa.jpg
Озеро Преспа

З упевненістю можна сказати, що ця країна наповнена природними красотами, національні парки Пелістер і Галічіца, озеро Преспа й обсерваторія Кокино зможуть порадувати кожного туриста густою зеленню, що покриває пагорби та гори, а так само синявою своїх вод.

Що подивитися у вихідні: ТОП-5 фільмів, які знімали в Харкові

АЛБАНИЯ

Як дістатися: прямий рейс з Харкова

1-1.jpg

Для Албанії так само не обов’язково мати при собі довідку про негативний результат на COVID-19. Однак на кордоні вам вибірково можуть провести тестування. При цьому, варто звернути увагу, що в умовах пандемії авіакомпанії вводять свої правила перебування на борту літака, тому перед подорожжю варто перевірити вимоги свого перевізника.

Якщо ви любитель природних красот, варто звернути увагу на місто Саранда. Розкішна набережна та пляжі на березі Іонічного моря не зможуть залишити вас байдужими. А якщо відправитися в фортецю Лекурсі, що підноситься над містом, то там можна перекусити й насолодитися видом на Саранді та морську далечінь.

amphitheatre_of_durrs.jpg
Амфітеатр у Дурресе

Обов’язковими до відвідування так само будуть міста Дуррес і Гірокастра. Перший є одним з найстаріших міст країни. Тут є амфітеатр, який був споруджений в кінці II століття і вміщував від 16 до 20 тисяч глядачів. На арені проводили гладіаторські бої.

gjirokastra-e1502610984173.jpg
Вигляд на Гірокастру

Друге місто, – Гірокастра, – знаходиться в списку Всесвітньої спадщини. Вузькі вулички, бруковані каменем, і цитадель XIV століття перенесуть туриста в Середньовіччя.

ТОП-5 пляжних клубів Харкова: відпочинок на даху та біля басейну

СЕРБІЯ

Як дістатися: літаком з пересадкою в Стамбулі, автобусом або на особистому транспорті.

Щоб потрапити до Сербії, вам знадобиться результат тесту на коронавірус, виданий акредитованою лабораторією за 48 годин до вильоту. Однак якщо трапиться будь-яка непередбачена обставина, наприклад, затримка або скасування рейсу, то термін дійсності тесту продовжується до 72 годин. Так само, варто відзначити, що якщо ви вирішите відвідати кілька країн за одну поїздку, вам не вдасться потрапити до Сербії, якщо ви їдете з Албанії, Боснії та Герцеговини, Болгарії, Північної Македонії або Чорногорії.

serbia-11-the-smederevo-fortress-e1491895150822.jpg
Середновічний Смедеревський замок

Що стосується пам’яток, у Сербії однозначно є на що подивитися. Старовинні фортеці, монастирі, музеї та національні парки – це те, чим багата ця країна. Белградська, Смедеревська, Нішська фортеці та місто-фортеця Петроварадин вважаються шедеврами середньовічної архітектури, які збереглися до наших днів. Відвідавши їх, можна гідно оцінити надійність древніх споруд і уявити, скільки подій пережили ці стіни.

serbia-13-tara-national-park-e1491895501360.jpg
Оглядова площадка в парку

Неможливо не згадати природу Сербії. Наприклад, у національному парку Тара є оглядовий майданчик Банська Стіна, з якої відкривається приголомшливий вид на гори та звивисту річку Дрина. А в місті Диявола можна побачити неймовірної форми пагорбів, про які розповідають різні містичні історії.

tesla.jpg
Науковий музей Миколи Тесли в Белграді

Не варто забувати також про музей Ніколи Тесли, який присвячений життю і винаходам прославленого інженера. Тут можна побачити особисті речі та моделі пристроїв, які створив Тесла. Відвідувачі можуть повторити деякі експерименти винахідника.

ТОП-10 локацій для нестандартної фотосесії в Харкові

БОСНІЯ ТА ГЕРЦЕГОВИНА

Як дістатися: літаком з пересадкою в Стамбулі, автобусом або на особистому транспорті.

Для в’їзду в Боснію та Герцеговину потрібно негативний ПЛР-тест, зроблений не пізніше 48 годин до перетину кордону.

Одним з найкрасивіших місць держави є водоспад Кравіц. Кілька водоспадів утворюють кільце діаметром 120 метрів. З невеликого містка можна насолодитися райським видом. Після цього можна відправитися підкорювати гору Маглич, що є поширеною розвагою у туристів. Висота гори складає 2387 метрів. Це найвища точка країни.

vodopad.jpg
Вигляд на водоспад Кравіц

До важливих пам’яток також належить старий квартал міста Сараєво. Ця територія перебувала в різні часи у володіннях різних націй, так що тут можна простежити, як змінювалася архітектура цього місця.

saraevo.jpg
Вулиці Сараєво

Не менш значущими місцями так само є два мости, які знаходяться в списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Перший міст – Вишеградський. Про нього згадується в книзі 1945 року, написаної нобелівським лауреатом Іво Адрічем. Другий міст спочатку був побудований у 1566 році. Потім зруйнований у 1993 році й був відновлений у 2004. Він знаходиться в місті Мостар, вулички якого вартують окремого вивчення та довгих прогулянок.

9 цікавих фактів про Харків: ядерний вибух, коні та наймолодша мама

БОЛГАРІЯ

Як дістатися: прямий рейс з Харкова.

При поїздці в Болгарію, вам буде потрібно негативний ПЛР-тест, зроблений за 72 години до в’їзду. У документі повинні бути вказані ПІБ туриста згідно закордонного паспорта, дані про лабораторію, яка проводила дослідження, а саме: назва установи, адреса, контактні дані та дата проведення тесту. Так само потрібно, щоб був прописаний латиницею метод (PCR) і негативний результат (Negativе).

nesebr.jpg
Несебр з висоти

Першою й обов’язковою точкою для відвідування тут можна назвати старе місто Несебр – архітектурну перлину Болгарії. Місто знаходиться на півострові довжиною 850 метрів. Несебр – це об’єкт спадщини ЮНЕСКО, а його особливістю по праву можна назвати те, що в ясну погоду всі охочі можуть побачити частину міста, яка пішла під воду кілька століть назад.

21-valley_of_roses_bulgaria-e1566080040239.jpg
Долина троянд

Наступною родзинкою Болгарії є Долина троянд, яка вважається національним символом, адже країна виробляє величезну кількість рожевого масла для фармацевтики та парфумерії.

bolgaria-14-varna-e1490420016459.jpg
Варна з висоти

У разі якщо ви любитель пляжного відпочинку, вам варто вирушити в місто Варна, один з найбільших болгарських курортів. Тут можна знайти готелі на будь-який смак, від бюджетних до п’ятизіркових.

ТОП-5 популярних блогерів: що постять і скільки заробляють харків’янки в мережі

ЧОРНОГОРІЯ

Як дістатися: прямий рейс з Харкова.

Завершує наш список Чорногорія – країна, яку хоч в раз житті потрібно відвідати. За часів карантинних обмежень потрапити туди вийде, надавши негативний ПЛР-тест, зроблений не пізніше 72 годин до виїзду в країну, або ж тест на антитіла (класу IgG), зроблений не пізніше 30 днів. Так само можна надати доказ отриманої мінімум за сім днів до в’їзду другої дози вакцини.

3-budva_old_town-e1518997485630.jpg
Старий город Будва

Одним з найбільш мальовничих місць Чорногорії вважається Боко-Которська бухта. Перебуваючи в південно-західній частині країни, бухта є єдиним фйордом середземноморського регіону. Тут у Которі знаходиться Старе місто, зовнішній вигляд якого нагадує Венецію. Ще одне місто, що добре збереглося знаходиться в Будві. Однак це місце славиться не лише своєю архітектурною цінністю, але і піщаними пляжами та морем неймовірної краси.

14-tara_river_canyon-e1519004610178_1.jpg
Панорама каньйону Тара

Ще однією гідною уваги пам’яткою є каньйон річки Тара. Ця водойма одна з найдовших на території країни. Уздовж неї розташувалася ущелина завглибшки 1300 метрів і довжиною 80 кілометрів.

Коментарі