Гастротур по вулиці Чернишевської: медовик з гарбузом і кава з химерами

У рамках цієї рубрики ми гуляємо по одній з улюблених вулиць Харкова і розповідаємо, в яких з розташованих там закладів можна смачно поїсти дорогою. Сьогодні у фокусі – Чернишевська.

Вино та коктейлі: де влаштувати бар-хоппінг на харківському Подолі

Почнемо прогулянку з нагадування, що правильно говорити саме ЧернишевськА, тому що вулиці повернули історичну назву на честь губернського архітектора Степана Чернишова.

Спускайтеся по ній зверху від порожніх будівель кінного заводу, пошуршіть жовтим листям у сквері біля пам’ятника партизанам і візьміть ранковий флет вайт в одній з кращих кав’ярень у місті Half an Hour (вул. Чернишевська, 95). Кав’ярня відкривається о 8:00 ранку. Заклад позиціонується себе як pet friendly, work friendly. Тут подають смачні тортики, табуле і тости.

half.jpg

Знаходиться кав’ярня поряд з однією з найбільших арок у місті, висота отвору досягає п’ятого поверху.

Ті, хто живуть у тихому центрі напевно снідають навпаки в тратторії Ottanotto 88 (вул. Чернишевська, 88). Спробуйте і ви їх запечені сирники, італійську шакшуку і різотто з яблуком.

88.jpg

Продовжуйте прогулянку і розгляньте уважніше найвідомішу будівлю вулиці – Будинок з химерами. Архітектурний пам’ятник у стилі модерн з елементами англійської готики був побудований для приватної гімназії та школи, яку згодом закрили через сусідство з туберкульозним диспансером. Але у 1980-і будівлю відновили студенти театрального факультету. Придивіться до лицарським гербів, химер, саламандр, вовків і продовжуйте прогулянку.

ТОП-5 локацій для осіннього пікніка в Харківській області

Нижче вулицею розташований прибутковий будинок Пітри (вул. Чернишевська, 66/21). Він повинен був стати гніздом сім’ї архітектора Покровського, але йому не вистачило коштів для побудови. В результаті будівля перейшла земельному банку, дворянину Пітрі, а потім і радянським держструктурам.

На перехресті з вул. Свободи можна зробити зупинку на каву в ще одній pet friendly кав’ярні Black Dog Coffee (вул. Свободи, 12/16) – хлопці, до речі, недавно відкрили і другий заклад на вул. Чернишевській, 88. Замовте каву по-турецьки і ту саму трубочку зі згущеним молоком. Або ж згадати дитинство можна через дорогу і взяти бісквіт в фірмовому магазині знаменитої харківської фабрики (вул. Свободи, 15).

dog.jpg

Минаємо перехрестя п’яти доріг і спускаємося нижче. Навпроти Муніципальної галереї припадає пилом садиба родини будівельників Сердюкових з величними колонами та трикутним фронтоном. Після Жовтневої революції будинок націоналізували і передали для потреб Харківського аероклубу, а тепер тут розташована філія Національного науково-дослідного реставраційного центру України.

ТОП-10 дивовижних місць в Харківській області, про які ви могли не знати

Нижче по тій же стороні розташовано відразу кілька закладів. Наприклад, після загадкового турецького Hanedan можна знайти бар Плакуча Іва (вул. Чернишевська, 4/6) – спробуйте їх паелью і фалафель з овочами, а ще сливову або цитрусову настоянку.

iva2.jpg

Знаходиться бар у будівлі, де колись розташовувалася школа малюнка і живопису Марії Раєвської-Іванової. Вона прагнула, щоб в школі вчилися насамперед талановиті діти, тому плата за навчання завжди залишалася символічною – 15 рублів на рік. А якщо у батьків не було навіть цієї суми, то діти навчалися безкоштовно. У стінах садиби школа пропрацювала майже 20 років. Але у 1896 році здоров’я Марії Дмитрівни ослабло, керувати школою вона більше не могла і передала її місту.

ТОП-5 оригінальних місць для весільної фотосесії в Харківській області

За рогом від садиби розташований один з найбільш лаконічних літніх майданчиків міста – італійське кафе Nonni Bertoni (вул. Чернишевська, 4). У новому осінньому меню особливо приваблюють ньокки з індичкою і гарбузом, медовик з гарбузово-апельсиновим кремом і полуничний глінтвейн.

nonni.jpg

А закінчити прогулянку точно варто в Red Door Pub (вул. Гоголя, 2а) – одному з перших міських пабів, де з’явилося 20 кранів крафтового пива, і вони все ще там, чекають вас після прогулянки Чернишевською.

Коментарі