ТОП-7 ЗВО Харкова, куди вступають абітурієнти у 2021 році

Заклади вищої освіти опублікували перші списки. Newsroom з’ясував, які університети вибрали харківські абітурієнти та на які спеціальності у ЗВО подали найбільше заявок.

Як з’ясувалося, найпопулярнішим у цьому році став ХНУ імені Каразіна. Тут прийняли 32 тисячі заявок від колишніх школярів. На другому місці за популярністю – політех, а замикає трійку лідерів ХНУРЕ. У нинішньому році школярі штурмували факультети, на яких готують у напрямках “Право”, “Комп’ютерні науки”, “Менеджмент”, “Кібербезпека” й “Економіка”.

Харківський національний університет імені Василя Каразіна

hnu.jpg

Під час цьогорічної вступної кампанії ХНУ отримав від абітурієнтів понад 32 тисячі заявок. Найпопулярнішими спеціальностями бакалаврату виявилися: “Менеджмент”, “Комп’ютерні науки”, “Журналістика”, “Міжнародні відносини” та “Право”.

Найбільше колишніх школярів цікавив “Менеджмент“. На цю спеціальність подали 2259 заявок. На сайті університету сказано, що випускники цієї спеціальності можуть працювати в органах влади й управління, менеджерами-економістами й адміністраторами в банках і страхових компаніях. А можуть і зовсім керувати власним бізнесом.

Нова ректорка Харківського університету задекларувала мільйони та діаманти

Ще один популярний у ХНУ напрямок – “Комп’ютерні науки”. Сюди абітурієнти подали 2055 заявок. Студентів обіцяють навчити програмувати, розробляти бази даних і пошукові системи. Крім різних мов програмування, тут вивчають робототехніку та штучний інтелект.

На наступну за популярністю “Журналістику” вступники подали 2041 заявку. А вивчати “Право” в ХНУ виявили бажання 1590 осіб. Учні проходять практику в судах, прокуратурі, установах Міністерства юстиції України, юридичних департаментах, органах держвлади та місцевого самоврядування, юридичних службах підприємств, установ і організацій. Учень на цій спеціальності після випуску зможе отримати посаду судді, юриста, адвоката, прокурора або слідчого.

Харківський ЗВО увійшов у топ-600 світового рейтингу з двох предметів

“Міжнародні відносини” набрали 1573 заявки. Випускників цієї спеціальності за чотири роки обіцяють навчити розрізняти особливості та традиції політичної поведінки кожної країни, розуміти потреби та можливості розвитку міжнародних відносин, прогнозувати й моделювати розвиток міжнародного життя. Після випуску студенти працюють у міжнародних і державних організаціях, можуть бути працівниками посольств і консульств, гідами, перекладачами, організаторами туристичного бізнесу та консультантами з суспільно-політичних питань.

Національний технічний університет “Харківський політехнічний інститут”

hpi_1.jpg

Сюди від абітурієнтів надійшло понад 18 тисяч заявок. Свій вибір, як і в ХНУ, зупинили на “Комп’ютерних науках”, подавши туди 2850 заявок, і “Менеджменті”, який вибрали 1282 людини. Іншими популярними в ХПІ спеціальностями виявилися “Комп’ютерна інженерія”, “Інженерія програмного забезпечення” та “Кібербезпека”.

Вивчати “Комп’ютерну інженерію” хочуть 1549 колишніх школярів. Учнів тут готують до роботи в сфері інформаційної діяльності. Студентів навчать розробляти програми, системи обробки інформації, програмувати мобільні пристрої та створювати комп’ютерні ігри. Випускники цієї спеціальності можуть працювати на держпідприємствах, і так само в фірмах, компаніях і банках, які використовують інформаційні технології.

У харківському університеті обрали ректора

На “Інженер програмного забезпечення” абітурієнти 1342 заявки. Тут готують фахівців, які будуть створювати й тестувати програмне забезпечення. У випускників є можливість влаштуватися на роботу в IT-компанії, зайнявши посаду розробника або тестувальника ПО, проджект-менеджера, інженера-програміста або керівника IT-підрозділу.

“Кібербезпека” в цьому році набрала 807 заявок. Випускники цього напряму вчаться відбивати атаки в мережі.

Харківський національний університет радіоелектроніки

hnure.jpg

Університет радіоелектроніки отримав понад 12 тисяч заявок на бакалаврат. Найбільшим попитом серед напрямків тут виявилися “Комп’ютерні науки”, які набрали 3434 заявки, “Кібербезпека” (2177), “Інженерія програмного забезпечення” (1323) і “Комп’ютерна інженерія” (1213).

Співробітники ХНУРЕ в соцмережах поскаржилися на мізерні виплати

Крім цього, 860 заявок абітурієнти подали на “Автоматизацію і комп’ютерно-інтегровані технології“. Випускники вміють керувати та проєктувати промислово-технологічні комп’ютерні системи та мережі, а також оптимізувати виробничі процеси.

Національний аерокосмічний університет імені Миколи Жуковського “Харківський авіаційний інститут”

hai.jpg

У ХАІ колишні школярі відправили 7359 заявок. 839 з них припало на “Комп’ютерні науки”, 778 – на “Інженер програмного забезпечення”, 717 – на “Комп’ютерну інженерію” і 491 – на “Кібербезпека”.

У Харкові біля університету встановили винищувач

Крім того, популярністю в цьому ЗВО користується “Авіаційна та ракетно-космічна техніка”, куди абітурієнти подали 376 заявок. Студент, який завершив навчання за цим напрямком, може влаштуватися на авіаційні та машинобудівні підприємства, підприємства, які проєктують військове та промислове устаткування, в освітні й науково-дослідні інститути.

Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця

hneu.jpg

В економічний університет колишні школярі подали майже 12,5 тисячі заявок. “Менеджмент” і “Журналістика” тут теж є одними з найбільш популярних спеціальностей. “Менеджмент”, що став у ХНЕУ найбільш затребуваним, отримав 2208 заявок, а на “Журналістику” подали вдвічі менше заяв – 1191. Також абітурієнтів привернула “Економіка”, “Фінанси, банківська справа та страхування” і “Маркетинг”.

На “Економіку” подали 1497 заявок. Після чотирьох років навчання, студенти зможуть розбиратися в принципах соціально-економічних наук і зможуть влаштуватися на роботу економістами в органах держвлади, організаціях, підприємствах і бізнес-структурах, у рекрутингових агентствах, громадських організаціях і соцустановах.

Харківські студентки перемогли в IT-хакатоні

Напрямок “Фінансів, банківської справи та страхування” набрало 819 заявок. Майбутнім студентам обіцяють розповісти про устрій, принципи, механізми роботи й розвитку фінансових систем і як оптимізувати бізнес-процеси. Випускники зможуть займати різноманітні посади: від касира банку, менеджера з кредитів, інкасатора, логіста та бухгалтера, до інспектора митної та податкової служби, страхового агента, біржового дилера, маклера, і брокера.

На “Маркетинг” абітурієнти відправили 781 заявку. Тут вчать розробляти маркетингові стратегії, а по завершенню навчання студенти можуть працювати у сфері зв’язків з громадськістю, консультувати з питань комерційної діяльності та управління, працювати в рекламних агентствах.

Харківський національний педагогічний університет імені Григорія Сковороди

peduniversitet.jpg

Педагогічний університет у цьому році набрав понад 7500 заявок. Популярними напрямками тут стали “Психологія”, “Філологія. Германські мови та літератури. Англійська мова”, “Дошкільна освіта”, “Середня освіта. Українська мова та література”, а також “Право”, на яке вступники подали 614 заявок.

Найбільше в ХНПУ абітурієнтів цікавила “Психологія“. Сюди колишні школярі відправили 832 заявки. Дипломовані фахівці зможуть працювати психологами в школах, коледжах, технікумах, університетах, психологічних службах, центрах соціально-психологічної реабілітації, центрах соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, центрах зайнятості та громадських організаціях.

ХНПУ встановили пам’ятник на честь студентів, загиблих в ООС

На англійську філологію в педуніверситет прийшло 750 заявок. Випускник може отримати посаду перекладача, гіда-перекладача, перекладача технічної літератури, шкільного вчителя або викладача технікуму, коледжу, ПТУ.

“Дошкільна освіта” зацікавила 522 абітурієнти. По закінченню навчання студенти мають можливість працевлаштуватися вихователем або вчителем дитячого садка, працювати гувернером або керувати дитячим гуртком.

На спеціальність “Українська мова та література” подали 423 заявки. Студент, який закінчив чотири курси, може стати шкільним учителем української мови та літератури, учителем зарубіжної літератури, організатором позакласної та позашкільної виховної роботи. Крім того, випускник може бути консультантом з філологічних та методичних питань в державних і приватних установах, в органах виконавчої влади та місцевого самоврядування, громадських організаціях.

Харківський національний університет міського господарства імені Олексія Бекетова

beketova.jpg

Цього літа від вступників на бакалаврат прийшло понад 7000 заявок. 1389 з них на – “Менеджмент”, 486 – на “Комп’ютерні науки” і 426 – на “Філологію. Германські мови та літератури. Англійська мова”. В топі абітурієнтів так само виявилися “Готельно-ресторанна справа” і “Туризм”.

“Готельно-ресторанна справа” в цьому році отримало 638 ​​заявок. Випускник може бути фахівцем з готельного обслуговування, менеджером в готелях, офіціантом, доглядачем будинків і черговим у готелях.

У Харкові виставили на аукціон частину приміщень університету міського господарства

На “Туризм” у ХНУГХ вступники подали 537 заявок. Студент, який закінчив навчання може влаштуватися в держустанови та приватні компанії на посади, пов’язані з туризмом. Випускник може стати екскурсоводом, інструктором оздоровчо-спортивного туризму, організатором подорожей, екскурсій, туристичної та готельної діяльності.

Коментарі