ТОП-8 найвищих будівель Харкова: Держпром, собор та хмарочоси

Якщо скласти висоту всіх найвищих будівель Харкова, навіть тоді вони не поб’ють світовий рекорд. Зараз найвищою житловою спорудою на планеті вважається надвисотний хмарочос Бурдж-Халіфа, розташований в Дубаї (ОАЕ). Висота житлової багатоповерхівки з оглядовими майданчиками, торговими центрами та найдорожчими апартаментами в світі досягає 828 метрів.

Якщо всі будівлі Харкова, висота яких наближається до 100 метрів, скласти пірамідою, то вони дістануть лише до 154-го поверху відомої арабської вежі. Всього ж в ній 163 поверхи та 180-метровий шпиль.

Newsroom подивився, чим можуть похвалитися харків’яни та склав рейтинг найвищих будівель міста, з яких відкривається відмінна панорама на місто.

Очолив його один із символів нашого міста — Держпром. Його висота з телевізійною вишкою становить 108 метрів. Для порівняння, 24-поверхівка на Салтівці підноситься над землею тільки на 70 метрів, а висота “будинку зі шпилем” та будівлі Харківського університету досягає близько 65 метрів.

Красиво жити: ТОП-5 найдорожчих ресторанів Харкова

Держпром (Будинок державної промисловості)
Площа Свободи, 5
Висота: 108 метрів

Перше місце нашого рейтингу зайняв Держпром — пам’ятник архітектури в стилі конструктивізму, який звели в 1928 році. Держпром вважається першою залізобетонною будівлею в Радянському Союзі. Спочатку його будували майже вручну близько 5000 робітників, а матеріали доставляли на возах. Коли робітники рили котлован під шостий під’їзд, виявили кістки мамонта, які зараз знаходяться в Музеї природи на вулиці Трінклера, 8.
no1.jpg

Сама залізобетонна будівля підноситься над землею на 63 метри. У середині 1950-х на даху одного з під’їздів встановили першу в місті телевізійну вишку. У підсумку висота будівлі збільшилася до 108 метрів.no1-1.jpg

На даху Держпрому до літа наступного року збираються облаштувати оглядовий майданчик вартістю майже 5 мільйонів гривень. Якщо план вдасться реалізувати, харків’яни зможуть розглянути центр міста з висоти.

У центрі Харкова почали будувати висотку з квартирами по $1100 за “квадрат”

ЖК “Монте-Плаза” (включає три будинки)
Пр-т Науки, 45/1
Висота: “Монте-Плаза – 1” — 103 метри, “Монте-Плаза – 2” та “Монте-Плаза – 3” — 101 метр

Друге місце в нашому рейтингу дісталося житловому комплексу “Монте-Плаза”. ЖК складається з трьох 25-поверхових будинків, які розташовані недалеко від станції метро “23 Серпня”. Перший вважається найвищою житловою будівлею міста. Його висота становить 103 метри.

no2.jpg

Звели його у 2011 році за монолітно-каркасною технологією. На перших поверхах знаходяться різні магазини та офіси. З третього поверху і вище розміщені квартири площею від 70 до 200 м кв.у житловому комплексі є підземний паркінг.

ТОП-7 найдорожчих автомобілів, які продаються в Харкові

ЖК “Світлий дім”
Пр-т Науки, 45
Висота: 98 метрів

no3.jpg

До звання найвищої будівлі з квартирами “світлому дому” не вистачило лічених метрів. У висотній споруді також налічується 25 поверхів, але вона поступається попереднім рекордсменом. У житловому комплексі розташовані квартири площею від 90 до 190 м кв.перший поверх займають офіси та магазини.

У Харкові відкрили бізнес-центр, який будували з 2006 року

ЖК “Піонер”
Вул. Трінклера, 9
Висота: 92 метри

no4.jpg

Житловий комплекс преміумкласу звели ще у 2006 році. Якийсь час “Піонер” був найвищим житловим будинком Харкова. 25-поверхова будівля побудована за монолітно-каркасною технологією. ЖК розташований за Сумським ринком, недалеко від парку Горького. Височенний “Піонер” незвично виглядає серед “крихітних” житлових будинків старої споруди.

ЖК “Мир”
Пер. Отакара Яроша, 16
Висота: 92 метри

no5-1.jpg

На наступному рядку рейтингу опинився житловий комплекс “Мир”. Будинок знаходиться біля станції метро “Ботанічний сад”. З вікна більшості квартир відкривається вид на центр міста на відреставрований “Саржин Яр”. Житловий комплекс звели у 2009 році. Вартість квартир з ремонтом зараз досягає $300 тисяч.

ТОП-7 найдорожчих квартир Харкова: басейни, шовк та золото

Олександрівська дзвіниця Успенського собору
Вул. Університетська, 11
Висота: 89,5 метра

Успенський собор, заснований в 1657 році, вважається одним із символів нашого міста. До початку XXI століття був найвищою кам’яною будівлею в Харкові.

no6-2.jpg

Будівлю звели на добровільні пожертви віруючих: кошти надходили з різних міст Російської імперії. Будівництво собору закінчили в 1844 році. На дзвіниці встановили 12 дзвонів, а вага найбільшого перевищувала три тонни.
no6.jpg

За радянських часів будівлю частково розібрали. До початку 1940-х в ньому знаходилася міська радіостанція, а після війни — цех швейно-фарбувального підприємства. Після довгої реставрації в Успенському соборі розмістився Будинок органної та камерної музики обласної філармонії з органом, виготовленим в Чехословаччині. З 1990 року — це також храм Української Православної церкви.

Коментарі