У частині, де служив дніпровський стрілець, підтвердили дідівщину

У Міністерстві внутрішніх справ оприлюднили результати перевірки у військовій частині Національної гвардії в Дніпрі, де військовослужбовець Артем Рябчук вбив п’ятьох товаришів по службі, розстрілявши їх з автомата. Про це 9 лютого повідомив перший заступник міністра внутрішніх справ Євген Єнін у своєму Facebook.

Підтверджено, що в частині знайшли “дідівщину”, а також ряд інших серйозних порушень.

Розстріл військових у Дніпрі: у ДБР спростували інформацію про суїцид строковика

Єнін розповів, що комісія провела анкетування особового складу в/ч НГУ 3021. Аналіз анкет ще навіть не починався, а факти нестатутних відносин вже виявилися і підтвердилися. Інформацію про це комісія передасть до Державного бюро розслідувань.

“Закликаю журналістів чітко зрозуміти, що виявлені факти нестатутних відносин не свідчать про мотиви розстрілу. Мотиви досі невідомі нам, і їх буде з’ясовувати ДБР в рамках досудового розслідування” — заявив заступник міністра.

Військова з Харківської області, в яку вистрілив товариш по службі, почувається краще

Також знайдені факти інших серйозних порушень в організації несення військової служби, які в сумі стали причинами трагедії.

“Порушено порядок доступу до кімнати зберігання зброї. Зафіксовано відсутність контролю за замиканням віконниці для зброї, яка повинна бути належним чином замкнута. Також викликає питання якість інструктажу перед вступом в наряд та нехтування медичним забезпеченням військовослужбовців – ряд медикаментів в аптечці був відсутній” — повідомив Єнін.

Нагадаємо, в ніч на 27 січня військовослужбовець Артем Рябчук розстріляв своїх товаришів по службі та цивільних осіб.загинули п’ятеро людей, стільки ж – отримали поранення. Серед постраждалих опинилася уродженка Харківської області 22-річна Жанна Шарова, яка служить в Національній гвардії в Дніпрі.

Стрілянина в Дніпрі: навколо військової частини, де служив стрілець, розгортається скандал

Суд заарештував Рябчука на два місяці. А потім стрілець різко змінив адвоката та відмовився від своїх свідчень. Сестра Рябчука розповіла, що за місяць до трагедії солдат перестав спілкуватися з кращим другом, поміняв стиль спілкування і постійно просив у матері грошей.

Водночас військові, які отримали поранення під час інциденту, кажуть, що не розуміють причин, які спонукали солдата стріляти по товаришам по службі. Військовослужбовець Нацгвардії Жанна Шарова, в яку стріляв Рябчук, заявила, що вона його навіть не знала. Також вона запевняла, що нібито в її підрозділі всі були дружними, служба проходила спокійно, без конфліктів, булінгу та дідівщини вона не спостерігала.

Коментарі