“Будинок з градусником”, завод шампанського й обленерго: ТОП-7 об’єктів, які хочуть продати в Харкові

Фонд Державного майна України продає ряд об’єктів інфраструктури та нерухомості в Харківській області. Два з них потрапили до держпрограми “Велика приватизація”. Newsroom з’ясував, що можна купити на аукціонах і скільки коштує колишній завод.

“Харківобленерго”

fasad.jpg
Фото: oblenergo.kharkov.ua

Спеціальне підприємство, що займається розподілом електроенергії, з’явилося в Харкові ще у 1929 році. Після розпаду СРСР воно перетворилося спочатку в державну акціонерну компанію, а з 2000 року є просто акціонерною компанією. Однак контрольний пакет акцій як і раніше належить державі.

“Харківобленерго” є однією з найбільших енергорозподільчих компаній в Україні. Вона обслуговує понад мільйон будинків і 33 тисячі юридичних осіб, в її структуру входять 34 районних відділення в Харкові й області.

harkivoblenergo-ps-peremoga.jpg
Фото: privatization.gov.ua

Чому продають?

Фінансові проблеми переслідують обленерго ще з середини 2010. Тоді в компанії скаржилися на величезні борги харківських комунальників, які досягали мільярда гривень. До того ж підприємство регулярно переслідують різні скандали – від звинувачень уже колишнього виконавчого директора в шахрайстві на 112 мільйонів до претензій від споживачів щодо “накрутки” зайвих кіловатів.

Що відомо про продаж?

Новому власникові пропонують купити 65% акцій. Ще 30% компанії донедавна були у власності компанії Smart Holding LTD, кінцевим бенефіціаром якої є відомий мільйонер і партнер олігарха Ріната Ахметова Вадим Новинський. Однак Антимонопольний комітет скасував дозвіл на покупку акцій. У холдингу Новінського заявили, що це пов’язано з корупційними схемами.

harkivoblenergo-ps-saltivska_0.jpg
Фото: privatization.gov.ua

Комплекс вміщує 39 тисяч кілометрів ліній електропередач, 11 тисяч підстанцій різної потужності, а також земельні ділянки площею понад 540 гектарів (орендовані або ті, що використовують). Дата аукціону та початкова вартість підприємства поки невідомі. У 2016 році 65% акцій “Харківобленерго” оцінювали у $73 мільйони, у 2019 році всі активи компанії – у $213 мільйонів.

ДП “Завод Електроважмаш”

017-1.jpg
Фото: privatization.gov.ua

Підприємство заснували у 1946 році. Тут виробляють турбогенератори для теплових і атомних електростанцій, гідрогенератори для ГЕС, великі електричні машини. “Електроважмаш” є одним з найбільших заводів у своїй сфері на території колишнього СРСР. Його продукція працює на українських, російських, грузинських і навіть одній норвезькій електростанціях.

Чому продають?

Кредитна заборгованість ДП становить 592 мільйони гривень. Основну частину цієї суми становить борг перед російським “Ощадбанком” – 513 млн в українській національній валюті (на кінець 2018 року). В середині минулого року “Електроважмашу” за борги відключили воду, а цієї весни незадоволені працівники заводу перекрили Московський проспект. До цього вони протягом трьох місяців не отримували зарплату. Через три тижні в.о. гендиректора Віктор Бусько заявив про ліквідацію всіх боргів перед співробітниками.

elektrovazhmash-5.jpg
Фото: privatization.gov.ua

Що відомо про продаж?

Новому власникові пропонують викупити 100% комплексу. Разом з ним йде земельна ділянка площею понад 68 гектарів (не перебуває у власності підприємства). Дата торгів і стартова ціна заводу поки не визначені, йде підготовка до приватизації.

Харківський завод шампанських Вин

img_1447.jpg
Фото: redpost.com.ua

Мало хто згадає, але свого часу Харків був одним з центрів виробництва ігристих вин на території СРСР. Сам завод був заснований у 1941 році, але зруйнований під час Другої світової війни й відновлений після її закінчення. Його продукція неодноразово отримувала міжнародні нагороди.

Чому продають?

Проблеми у підприємства почалися ще у 2009 році. Тоді завод шампанських вин очолив нинішній керівник Харківської РДА Юрій Раїна, а в ЗМІ з’являлася інформація про можливу причетність до банкрутства губернатора Арсена Авакова або власників торгової мережі “Таргет” братів Протасів. Історія повторилася через п’ять років, коли зміна топменеджменту супроводжувалася заявами про “рейдерське захоплення”.

ns.jpg
У 2015 році завод отримав право випускати ігристе вино “Новій світ”. Фото: Х1

Відтоді підприємство перманентно перебуває в кризі. Так, у 2018 році збитки заводу склали понад 60 мільйонів гривень, а роком пізніше – 5,3 мільйона в національній валюті. Майновий комплекс поступово занепадає.

Крім того, в судах ще з 2011 року розглядається справа про банкрутство, до якого додалися розгляди про борги перед співробітниками та топменеджментом. Підсумкове засідання у справі про банкрутство має відбутися 19 серпня.

d090-520d092d196d0bdd0bed185d180d0b0d0bdd0b8d0bbd196d189d0b5201d0b2qna33lgh2n1h.jpg
Руїни виносховища. Фото: privatization.gov.ua

Що відомо про продаж?

Фонд державного майна поки не оприлюднив дату торгів. Балансову вартість підприємства за станом на 31 грудня 2020 року оцінювали у 56 мільйонів гривень. Комплекс вміщує виробничі й адміністративний корпуси, цех шампанізації, компресорна та виносховищі. Гуртожиток “Харківського заводу шампанських вин” під приватизацію не підпадає.

“Будинок з градусником”

У будівлі на вулиці Сумській, 1 крім кількох закладів громадського харчування знаходиться Державний інститут праці та соціально-економічних досліджень. Він був заснований у 1992 році. Основна сфера діяльності: дослідження та експериментальні розробки в суспільних і гуманітарних науках.

img_20200921_155055e4mtm7co0mhx-scaled.jpg
Фото: privatization.gov.ua

Інститут також є одним із засновників у двох компаніях – “Об’єднанні підприємств “Укрметалургпром” і “Асоціації виробників і споживачів кріпильних нормалей “Кренор”.

Чому продають?

З 2015 року проти інституту відкритий ряд виконавчих проваджень. За даними з відкритих джерел, податкова заборгованість держпідприємства становить 1,7 мільйона гривень. Хоча кризовий стан ДП не завадив нинішньому директору Едуарду Протоурову накопичити $130 тисяч при річній зарплаті у 184 тисячі гривень (втім, рік тому заощадження директора й зовсім становили $200 тисяч).

img_0420-scaled-1.jpg
Фото: privatization.gov.ua

Крім того, Культурний центр народної творчості “Слобожанщина” намагався відсудити в інституту 48 приміщень у підвалі та на трьох поверхах. Керівником цієї приватної компанії є Сергій Даніеля, який також вказаний засновником десятків фармацевтичних фірм по всій країні. Однак в червні Східний апеляційний суд відхилив вимоги позивача.

img_0436-scaled-1.jpg
Фото: privatization.gov.ua

Що відомо про продаж?

Фонд держмайна не уточнює, чи будуть продаватися окремі приміщення або будівля загалом. Всю інформацію ФДМУ обіцяє оприлюднити після оголошення аукціону, а до того часу називає відомості про продаж будинку в центрі Харкова “конфіденційними”. Наразі ні дата проведення торгів, ні оцінна вартість не вказані. Відомий лише загальний статус ласого об’єкта – “готується до приватизації”.

НДІ на Харківській набережній

img_20201030_081813vddbyobqlmax-scaled.jpg
Фото: privatization.gov.ua

У центрі міста поруч з Червоношкільним сквером і Харківським апеляційним судом знаходиться НДІ “Укренергомережпроєкт”. Державний проєктно-вишукувальний та науково-дослідний інститут був заснований у 1962 році. Його співробітники проєктували Об’єднану енергетичну систему України, а також розробляли схеми видачі потужності Рівненської, Південноукраїнської та Запорізької АЕС.

Чому продають?

Держпідприємство давно знаходиться в кризі, через що співробітників навіть переводили на дводенний робочий тиждень. У 2018 році активісти заявляли про величезні борги по зарплаті. Торік рахунки науково-дослідного інституту були арештовані, а працівники помітили пропажу машин і архівів “Укренергомережпроєкту”. Вчені звернулися до президента Володимира Зеленського, однак проблему вирішити не вдалося.

Зараз колишні співробітники намагаються стягнути борги із зарплати в судах, а заборгованість підприємства перед бюджетом перевищує 200 тисяч гривень.

5e38495c99125.png
Фото: zagittya.com.ua

Що відомо про продаж?

Оцінювальна вартість багатоповерхового об’єкта в центрі Харкова поки невідома. Однак, наприклад, квадратний метр житла на Гімназійній набережній коштує від $933 до 1000. Зараз об’єкт готується до приватизації, дата аукціону наразі не вказана.

Завод “Радіореле”

Телеграфно-телефонні майстерні з’явилися в Харкові ще у 1920 році, а через 14 років їх перетворили в завод. Спершу підприємство спеціалізувалося на виготовленні радіоапаратури, телефонів і комутаторів. В кінці 1950 його перепрофілювали під виробництво тільки електромагнітних реле. У роки незалежності України завод залишався одним з ведучих виробників комутаційної техніки на території СНД.

prohidna.jpg
Фото: privatization.gov.ua

Чому продають?

Технічний прогрес призвів до різкого зменшення кількості замовлень. Через це знижувалося й кількість співробітників – за станом на літо 2020 роки замість 250 працівників ц цехах залишалося 30-40 осіб. З п’яти складальних цехів залишився всього один. До того ж велика частина експорту йшла в РФ, а після початку військової агресії потік замовлень звідти припинився.

Що відомо про продаж?

Минулого літа “Радіореле” тричі виставляли на аукціон. Уперше завод спробували продати за 194 мільйони гривень, однак охочих не знайшлося. Потім ціну знизили вдвічі, але приватизація так і не відбулася. Цього року майновий комплекс спробують продати вчетверте.

5-3.jpg
Фото: privatization.gov.ua

Об’єкт на проспекті Гагаріна, 181 (недалеко від розв’язки на Одеській) вміщує нежитлові приміщення площею 49 тисяч квадратних метрів, ще одна будівля знаходиться на вулиці Танкопія, 6. Разом з заводом можна придбати 13 транспортних засобів. Земельна ділянка в чотири гектари не належить підприємству. Приватизації не підлягають 13 кімнат у гуртожитку, а також захисна споруда площею 1917 квадратних метрів у підвалі корпусу гальванопокриття.

Новий власник зобов’язаний протягом шести місяців виплатити заборгованості по зарплаті та перед бюджетом. При цьому він протягом п’яти років зобов’язаний зберігати виробництво електророзподільної апаратури.

4-3.jpg
Фото: privatization.gov.ua

Орган по сертифікації УкрНДІМет-Серт

Єдиний з великих харківських об’єктів, який вже виставлений на аукціон. Український науково-дослідний інститут металів був заснований ще у 1928 році, зараз він входить до складу об’єднання “Енергосталь”. У 1996 році при УкрНДІМеті було створено окреме держпідприємство – орган із сертифікації. Його основним завданням, як зрозуміло з назви, стали перевірка та сертифікація якості різної продукції (наприклад, велосипедів).

ua-ar-p-2020-08-03-000007-3-2mfzk2igxo25e-scaled-1.jpg
Фото: privatization.gov.ua

Чому продають?

Підприємство фактично не функціює. Станом на 31 травня в ньому працює четверо працівників, а кредиторська заборгованість ДП складає 190 тисяч гривень. Хоча, як стверджує Фонд держмайна, за три останні роки УкрНДІМет-Серт реалізувало послуги на 1,2 мільйона в національній валюті.

Не обійшлося і без скандалів у самій “Енергосталі”, до складу якої тепер входить науково-дослідний інститут. Якщо в середині 2018 року тодішня голова ХОДА Юлія Світлична обіцяла, що зарплата співробітників центру виросте на 35%, то вже в кінці 2019 року з’явилася інформація про багатомісячну заборгованість перед ними. Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов звинуватив голову “Енергосталі” Дмитра Сталінського в спробі довести до банкрутства підприємство. Втім, міністр давно у відставці, а Сталінський повернувся на пост, який займає з 2001 року.

ua-ar-p-2020-08-03-000007-3-4sompp45ugzko-scaled-1.jpg
Фото: privatization.gov.ua

Що відомо про продаж?

Новий власник об’єкта отримає два нежитлових приміщення (офіс і склад) на вулиці Маршала Батицького, 30/5. Земельна ділянка, на якій вони знаходяться, не є власністю ДП, за нього необхідно платити 72 тисячі гривень на рік. Згідно з умовами, власник повинен буде погасити заборгованість перед співробітниками та перед держбюджетом України. Стартова вартість комплексу становить 293 тисячі гривень, аукціон відбудеться 19 серпня.

ua-ar-p-2020-08-03-000007-3-8one62vft3glc-scaled.jpg
Фото: privatization.gov.ua

Безумовно, в цей список увійшли не всі підприємства, які планує продати Фонд державного майна. З молотка також можуть піти Харківський електромеханічний завод, електротехнічний завод “Трансзв’язок”, комбінат “Світанок” з дитячим садом і 45 машинами, Новопокровський комбінат хлібопродуктів у Чугуївському районі та багато інших.

Втім, потенційні інвестори поки не поспішають вкладатися в напівзабуті підприємства – як через нестабільну ситуацію в країні, так і завдяки “інвестиційним няням” з різних правоохоронних органів.

Навчався у Донецькому національному університеті імені Стуса. У журналістиці працює з 2013 року. Спеціалізується на політичних, кримінальних та спортивних темах.
Показати всі пости

Коментарі