Рік без Кернеса: що змінилося в Харкові

Рік тому Геннадій Кернес помер у німецькій клініці “Шаріте”. Він керував містом десять років, що стало найтривалішим терміном і за часи незалежності України, і за останні 100 років. За минулий рік змінилося багато чого: від політичного розкладу до вигляду міста. Newsroom з’ясував, що змінилося в місті за рік з моменту передчасного відходу градоначальника.

Вибори мера та новий склад міськради

У жовтні 2020 року чинний мер виграв вибори втретє. Його обранню не завадив навіть той факт, що з 17 вересня градоначальник перебував на лікуванні в берлінській клініці “Шаріте”. На публіці він не з’являвся і того довше – з дня міста. Наближені Кернеса тоді регулярно звітували про “поліпшення стану мера”, а опоненти – стверджували, що пацієнт у важкому стані або недієздатний.

Відмови, “нудне обличчя” і скандали: як у Харкові обирали мерів

Розв’язка сталася 17 грудня. У цей день олігарх Павло Фукс повідомив про смерть Геннадія Кернеса. Через шість днів у Харкові відбулася церемонія прощання, після якої постало питання про вибори нового мера.

oksana_0.png
Оксана Гайсинська біля труни Геннадія Кернеса. Фото: Newsroom/Роман Шупенко

У Верховної Ради було два можливих варіанти: призначити голосування на березень або на жовтень 2021 року. Визначитися “допомогла” Харківська міськрада, яка лише наприкінці лютого надіслала рішення про визнання факту смерті Кернеса. У підсумку вибори, на яких обидва фаворити гонки — Ігор Терехов і Михайло Добкін — прагнули показати свою близькість до покійного мера, відбулися восени. Попри численні звинувачення у фальсифікаціях, переможцем з результатом в 50,66% був визнаний секретар міськради Ігор Терехов.

88 гривень за один голос: Терехов витратив на вибори майже 13 мільйонів гривень

Втім, ситуація в самій міськраді залишається складною. На відміну від скликань 2010 і 2015 років, у нинішнього градоначальника немає більшості. У “Блоку Кернеса — Успішний Харків” всього 34 мандати та для прийняття потрібних рішень доводиться кооперуватися з іншими фракціями. Найчастіше у якості таких партнерів виступають “Європейська солідарність” та “Слуга народу”, а ОПЗЖ та “Блок Світличної “Разом” називають себе опозицією.

У цій ситуації буквально кожен голос на рахунку і міському голові доводиться йти на компроміси, щоб не втратити більшість. І тут згадується фраза, яка в останні місяці звучала від харків’ян досить часто: “при Кернесі такого не було”.

mayoral_elections_in_kharkiv_00009-1200x800-8e8d.jpg
Ігор Терехов. Фото: Редпост

Нова інфраструктура та старі проблеми

“Нам більше не потрібно купувати “зоряне небо” за такі шалені гроші”, – заявив Ігор Терехов 30 грудня минулого року. Йшлося про святкову ілюмінацію на Пушкінській та Сумській вартістю в 35 мільйонів гривень.

Однак вибори мера внесли свої корективи в цю обіцянку. За час передвиборчої кампанії місто витратило сотні мільйонів гривень на реконструкції парків, зон відпочинку і, звичайно ж, зоопарку.

У Харкові на святкування Дня міста та Дня Незалежності хочуть витратити майже 3 мільйони гривень

Тільки на відкриття “Фентезі-парку” в році, що минає пішло 173 мільйони гривень (і ще 32,5 мільйона – у 2018-2020 роках). Пішохідний міст над Клочківським узвозом обійшовся у 23,9 мільйона гривень, ще три мільйони коштувала підсвічування на мосту в сквері “Стрілка”. Також побудували новий фонтан на початку проспекту Гагаріна і реконструювали Олімпійський біля Палацу спорту.

photo_2021-08-25_19-33-20.jpg
Міст над Клочківським спуском. Фото: Харківські вісті

Втім, справжнім “поглиначем” фінансових потоків став Харківський зоопарк. Навесні-влітку на різні об’єкти в ньому витратили десятки мільйонів в національній валюті. Так, реконструкцію вольєра для баранів оцінили у 22 мільйони гривень, а оновлення тераріуму – у 20 мільйонів. Будівництво нових госпбудівель коштувало 39,7 мільйона гривень, а приміщення для жирафа обійшлися у 31 мільйон.

Ще у 22 мільйони обійшлася добудова будиночка для самки слона, в 13 мільйонів – житло для мангустів, в дев’ять мільйонів – облаштування території для верблюдів та білоголових сипів.

zoopark5-e1629543000194.jpg
Білоголовий сип у зоопарку. Фото: міськрада

Найдорожче місту обійшлося будівництво приміщень для фламінго, пекарі та слонів. За 48 мільйонів “Житлобуд-1” повинен звести житло для птахів і парнокопитних, а на відкритий вольєр для найбільших наземних тварин додали 54 мільйони.

Ціна піару: що могло з’явитися в Харкові замість дорогих туалетів і парковки

Тим часом поки міська влада вливає величезні суми у звіринець і парки, залишаються невирішеними старі проблеми. Зношена комунальна інфраструктура потребує заміни, через що труби “радують” харків’ян то багатометровими фонтанами, то відключеннями гарячої води та опалення в десятках будинків.

photo_2021-11-17_11-15-56.jpg
Прорив труби “Харківводоканалу” 17 листопада. Фото: ХС

Та й стан деяких харківських медустанов залишає бажати кращого. Наприклад, після пам’ятного отруєння в “Якіторії” пацієнтів помістили в міську лікарню №31, умови в якій можна побачити на фото нижче.

clip2net_211213165122.png
Фото: соцмережі

Однак поки можна констатувати, що міська влада продовжує політику Геннадія Кернеса і віддає перевагу яскравим інфраструктурним проєктам розв’язання проблем, що накопичилися. Хіба що місце головного об’єкта для гордості тепер зайняв зоопарк.

Спадок Кернеса

Згідно з офіційними документами покійний градоначальник жив досить скромно. У його декларації була вказана орендована кімната в готелі “Національ”, приміщення площею сім квадратних метрів і колекція дорогих годинників. Фінансові активи мера становили $17,5 тисяч і 81,4 мільйона гривень.

Однак насправді Кернес мав відношення до величезної кількості активів. Ще у 2015 році, перед висуненням на другий термін, він переписав на цивільну дружину Оксану Гайсинську свій бізнес і цінні папери.

e8355-clip-125kb.jpg
Геннадій Кернес та Оксана Гайсинська. Фото: 24 канал

Через чотири роки журналісти програми “Наші гроші” провели розслідування про бізнес-імперію градоначальника. За даними ЗМІ, велика частина майна була записана на цивільну дружину. У цей список увійшла нерухомість в Харкові та Києві, а також елітний автопарк: Bentley Brooklands, Rolls-Royce Ghost, BMW X6 і Audi A8.Загальна вартість цих машин на момент покупки становила близько 700 тисяч доларів. Родіон Гайсинський ще у 2019 році обзавівся великими частками на харківських ринках.

4ba44-clip-97kb.jpg
Скріншот відео програми “Наші гроші”

Однак справжні масштаби багатства мера стали зрозумілі після його смерті. За даними програми “Слідство Інфо”, вдові Геннадія Кернеса і його пасинку дісталися у спадок активи на 1,3 мільярда гривень.

Кернес посмертно став почесним харків’янином

У лютому Оксана Гайсинська стала бенефіціаром фірми “Флорс”, якій належать приміщення в “будинку нерухомості” в самому центрі міста, а також “Дельта Аурі” з ділянкою в саду Шевченка. Через пару тижнів її син Родіон отримав частку в компанії “Паркінг+”, якій діставалися мільярдні підряди на ремонт харківських доріг (втім, у жовтні-листопаді підприємство було переоформлено).

12645075.jpg
Родіон Гайсинський з вітчимом у 2013 році. Фото: КП в Україні

У березні Оксана Гайсинська стала власницею ще трьох фірм з нерухомістю в центрі міста. Незабаром одну з них переписали на підприємницю Наталію Гусар. Однак досі вдову Кернеса можна по праву назвати “господинею Сумської”. Адже на центральній вулиці міста їй та її компаніям належать приміщення в будинках №11 (ТОВ “Діамант 2006”), №13 (ТЦ “Комільфо”) та №71.

Гайсинська також числиться власницею готелю “Національ”, де жив покійний градоначальник. Хоча в серпні з’являлася інформація про продаж готелю фірмі екснардепа Анатолія Денисенка. Всього харків’янці належить 11 юридичних осіб.

caption.jpg
Готель “Національ” на проспекті Науки. Фото: Стройобзор

Активів було так багато, що частину з них передали або продали третім особам. Так, у квітні змінився власник фірми “Рівлад”, якій належить частина ринку біля станції метро “Студентська”. До вересня 2021 року Оксана Гайсинська була однією із засновниць телекомпанії “Тоніс” (7 канал) – тепер їй керують акціонери.

Пасинок Кернеса, своєю чергою, повністю або частково володіє 20 фірмами. Вони переважно займаються питаннями нерухомості та прокатом різних побутових виробів. Також у власності Родіона Гайсинського три торгові майданчики на ринку “Соллі”. У деяких фірмах бенефіціари змінилися зовсім недавно – 13 грудня.

117965515_212216586953448_434633931627675989_n.jpg
Фото: Facebook

Втім, рідні діти покійного градоначальника також не бідують. Матері 11-річної Софії Кернес перейшла частка Оксани Гайсинської в “Торговому домі “Модд’а” (раніше Ольга Муравицька володіла фірмою разом з цивільною дружиною мера).

Данило Привалов разом зі своєю дружиною Юлією, яка нещодавно потрапила в скандал через антиукраїнський анекдот, володіє фірмою “Слоу Фудз” (перероблення фруктів та овочів). Він також керує венчурним фондом і компанією, що займається нерухомістю. Що ж стосується Кирила Кернеса, то він не має будь-яких підприємств, але є депутатом облради та головою фракції “Блоку Кернеса”.

167165015_1271882227.jpg
Кирило Кернес. Фото: Успішний Харків

Посмертне звання та пам’ять

Відразу після смерті градоначальника звучали різні пропозиції, як увічнити його пам’ять. Тодішній секретар міськради Ігор Терехов заявляв, що це може бути пам’ятник або названа його ім’ям вулиця, А на сайті мерії було опубліковано 12 петицій з цього приводу.

Втім, в результаті були прийняті куди більш скромні рішення. Спочатку Геннадію Кернесу посмертно надали звання “Почесного харків’янина”. А влітку з другої спроби відкрили меморіальну дошку на будівлі міськради. Першу спробу зробив депутат Анатолій Родзинський, але його табличку зняли, назвавши “наругою” над пам’яттю покійного.

240301819_337657694760823_4130584699140766869_n.jpg

Будь-які об’єкти в пам’ять про градоначальника не називали та не перейменовували. А що стосується народних ініціатив про присвоєння імені Кернеса зоопарку, паркам, станціям метро, вулицям і проспектам – то жодна з них так і не зібрала потрібної кількості голосів.

Навчався у Донецькому національному університеті імені Стуса. У журналістиці працює з 2013 року. Спеціалізується на політичних, кримінальних та спортивних темах.
Показати всі пости

Коментарі