Де в Харкові комфортно жити: рейтинг районів міста

Newsroom проаналізував життя в різних історичних районах міста та з’ясував, який з них найбільш комфортний. Ми порівнювали зручність транспортної розв’язки, інфраструктуру та безпеку.

Кілька років тому аналітики порталу OLX вже намагалися відповісти на питання про кращі райони Харкова. Тоді в опитуваннях, присвячених різним аспектам життя міста брали участь понад 30 тисяч людей. Так, найбезпечнішим районом назвали Київський, а найбільш доброзичливими – Шевченківський та Індустріальний. За якістю життя в першу трійку увійшли Шевченківський, Київський і Московський райони. Ми проаналізували життя в місті, враховуючи зміни останніх років.

Центр міста

Сюди ми включили район від річки Харків і початок Московського проспекту до станції метро “Наукова”, парку Горького та вулиці Весніна. Саме тут знаходяться будівлі органів влади (міської ради та ХОДА), тут зосереджені пам’ятники архітектури, музеї, фешенебельні ресторани – та найскандальніші забудови.

3318_0.jpg
Фото: flatfy.ua

Інфраструктура: 9 із 10

Як і в будь-якому досить великому місті, в центрі Харкова можна знайти все. До недавніх часів місцеві жителі скаржилися на відсутність великого торгового центру, але після відкриття ТРЦ “Nikolsky” ця проблема була вирішена (з’явилися інші, але про це нижче).

Тут зосереджені найбільш відомі зони відпочинку (парк Горького, сад Шевченка, сквер “Стрілка”), провідні ЗВО міста, а також численні розважальні заклади. До критично важливої інфраструктури належить медичний комплекс біля метро “Університет”.

skver-strelka-most-e1590060440396_0.jpg
Фото: lowcosttravel.club

Транспортна розв’язка: 6 з 10

З одного боку, в центрі міста є сім станцій метро й три жвавих магістралі: Пушкінська, Сумська та Клочківська. Тут же є вузли, куди стікається громадський транспорт з різних районів міста.

І саме в цьому полягає одна з проблем центру. Район перевантажений транспортом. Крайні смуги на центральних вулицях практично завжди зайняті припаркованими автомобілями, а в дні негоди або ремонту вулиць тут утворюються затори. Також, після того, як відкрили “Nikolsky” стали з’являтися затори на початку Пушкінської, адже далеко не всі харків’яни та гості міста знають про підземний паркінг.

38007543545_7acfea4b87_k_0.jpg
Фото: 2day.kh.ua

Безпека: 8 з 10

У центрі міста знаходяться обласні управління поліції і СБУ, тут найчастіше можна зустріти піші патрулі та бійців приватних охоронних фірм. Однак нерідко відбуваються і гучні конфлікти – від бійок підлітків у сквері на площі Поезії до резонансних перестрілок у ресторанах.

До того ж саме на вулиці Сумській сталася одна з найстрашніших аварій в історії Харкова, жертвами якої стали шестеро осіб.

Загальна оцінка: 23 з 30.

Проблеми

Крім уже зазначених транспортних проблем, в центрі Харкова є ще одна складність. Тут бажає жити дуже багато людей. В результаті, як гриби виникають новобудови, які не тільки спотворюють історичний вигляд міста, але і створюють додаткове навантаження на комунікації. Через це відбуваються масштабні аварії та сотні харків’ян ризикують залишитися без опалення або води.

2f0e98eaf0d8ba379618205f48509156.jpeg
Памятна НС на Шатиловській, через яку без тепла і гарячої води залишились 330 будинків. Фото: міськрада

Павлове Поле

Район між станцією метро “Ботанічний сад” і Олексіївським мостом. До 1950 тут були городи та приватний сектор, однак потім виріс висотний житловий масив.

maxresdefault_0.jpg
Фото: YouTube Air Production

Інфраструктура: 8 з 10

Район став активно розвиватися після запуску другої черги Олексіївської лінії метрополітену. За лічені роки тут зросла мережа супермаркетів, побутових і розважальних закладів.

З медичного погляду район забезпечений поліклінікою №26, дитячою №4 та невідкладною допомогою, а батьків напевно зацікавить Академічна гімназія №45, яка вважається одним з кращих навчальних закладів Харкова. Також тут розташована гімназія №47, яка входить у ТОП-5 за рівнем складання зовнішнього незалежного оцінювання в Харкові. Відпочити ж можна в Саржиному Яру або Лісопарку.

5cff8688ffaf66a333d50335a2a708b1.jpg
Саржин Яр. Фото: міськрада

Транспортна розв’язка: 7 з 10

Жителі Павлового Поля стикаються з тими ж транспортними проблемами, що і мешканці центру, нехай і меншою мірою. Одна з основних магістралей – проспект Науки – частково запаркована. Чимала частина трафіку йде через Клочківську, але будь-яке ламання світлофора або аварія призводить до утворення на ній великих заторів.

Втім, до послуг місцевих жителів є дві станції метро, ​​що дозволяють дістатися до потрібної точки міста.

Безпека: 9 з 10

На відміну від центру міста, тут майже немає гучних зон відпочинку. Місцеві жителі скаржаться хіба що на нічний клуб “Галактика” та нічні перегони по проспекту Науки. У 2016 році правоохоронці називали Шевченківський район одним з найбезпечніших з погляду кількості кримінальних злочинів.

Загальна оцінка: 24 з 30.

galaktika.jpg
Фото: Newsroom

Проблеми

Як і в центрі міста, одним з головних мінусів Павлового Поля є зношена комунальна інфраструктура.

Нинішньої зими через аварійний стан котельні на вулиці Шекспіра у своїх квартирах мерзли сотні харків’ян. Зараз чиновники бадьоро рапортують про повну реконструкцію об’єкта, але правдивість цих заяв можна буде перевірити лише взимку.

Олексіївка

Житловий масив, розташований між однойменною річкою та Лозовеньківським проспектом. Спершу був невеликою слобідкою, потім селом поруч з Харковом, а з 1970 – мікрорайоном з висотною забудовою.

alekseevka-avgust-2010-aerophoto-.jpg
Фото: streets-kharkiv.info

Інфраструктура: 8 з 10

Олексіївка може похвалитися одним з двох гіпермаркетів Metro в Харкові, а також розвиненою мережею супермаркетів і невеликим ринком. Зараз йде реконструкція двох великих торгових центрів – “Магеллан” і “Епіцентр”. Тут же розташовані популярні зони відпочинку на воді – Олексіївський лугопарк і Лозовеньківське водосховище.

З критично важливої інфраструктури в житловому масиві знаходяться дитяча та доросла поліклініки, а також обласна дитяча лікарня №1.

34016832_1784710191590877_5385051260107882496_n.jpg
Олексіївський лугопарк. Фото: Артем Гребенюк

Транспортна розв’язка: 8 з 10

З цього мікрорайону легко можна вибратися на Окружну, а в різні частини міста можна дістатися через Клочківську або Дерев’янко. Втім, рух через Клочківську загрожує проблемами, про які ми вже писали. Крім того, до послуг жителів масиву є дві станції метро та громадський транспорт у сторону центру міста, аеропорту та Салтівки.

Безпека: 8 з 10

Олексіївка вважається відносно безпечним мікрорайоном, хоча це враження зіпсували події в лютому 2017 року. Тоді після конфлікту між Нацкорпусом і ветеранськими організаціями сталася перестрілка, після якої учасники намагалися забарикадуватися в дитячому саду. У підсумку, за те, що трапилося так ніхто і не поніс відповідальності.

Загальна оцінка: 24 з 30

sad_9.jpgК
Конфлікт на Олексіївці. Фото: Newsroom

Проблеми

Як і в багатьох інших районах міста, жителі Олексіївки страждають від застарілої системи ЖКГ. Нерідкі випадки, коли без гарячої або холодної війни залишаються десятки житлових будинків, і навіть зараз в житловому масиві йдуть численні ремонтні роботи.

Крім того, населення житлового масиву зростає набагато швидше, ніж супутня інфраструктура. Через це місцеві жителі скаржаться на брак дитячих садків. Один з них чиновники обіцяють відкрити вже в цьому році, однак цього може не вистачити, щоб покрити потребу.

Сортировка, Іванівка та Лиса Гора

Ми вирішили об’єднати три мікрорайони, які схожі за своєю структурою. Перший з них вміщує вулиці за річкою Лопань, на захід від Олексіївського лугопарку. Іванівкою називають промзону та приватний сектор трохи південніше, між Сортировкою та басейном “Локомотив”. Нарешті, Лиса Гора розташована ще західніше, від залізниці й тягнеться до лісового масиву.

79_full.jpg
Вид на Сортировку. Фото: wikimapia.org

Інфраструктура: 3 з 10

Ці райони вважаються околицею Харкова й інфраструктура відповідає цьому визначенню. Тут немає великих супермаркетів – їх замінюють невеликі ринки, магазини та кіоски. Найближчі з великих торгових точок розташовані на вулиці Клочківській або в районі Південного вокзалу.

З навчальними закладами тут проблем немає, причому на Сортировці можна зустріти незвичайний для Харкова формат – молодша школа працює окремо від середніх і старших класів. А ось медицина представлена ​​всього парою амбулаторій, які давно потребують ремонту.

5d3d3-clip-57kb.jpg
Стан амбулаторії №5 на Великій Панасівській. Фото: Google

Транспортна розв’язка: 6 з 10

Тут немає станцій метро або великої мережі громадського транспорту. Тому щоб дістатися до потрібної точки, у місцевих жителів є два варіанти – особистий автотранспорт або маршрутки. Зокрема, за Сортировці й Іванівці ходять маршрутки №250 (до Південного вокзалу), №40 (до Центрального ринку) і №97 (до “Держпрому”), а з Лисої Гори можна виїхати тролейбусом №27 (у бік Нової Баварії) або автобусами, які йдуть в сторону Центрального ринку, площі Свободи або Холодної гори.

Безпека: 5 з 10

Райони з великими промзонами ніколи не були еталоном безпеки та Іванівка з Лисою Горою цілком підтверджують це правило. За останній час тут було кілька резонансних злочинів, серед яких вбивство 26-річної дівчини та жорстоке зґвалтування біля спорткомплексу “Локомотив”. Навіть правоохоронці не відчувають себе тут в безпеці – в 2017 році двома чоловіками був побитий місцевий дільничний.

Загальна оцінка: 14 з 30

ulitsa-cotlova.jpg
Вулиця Велика Панасівська. Фото: streets-kharkiv.info

Проблеми

Відстань цих районів від центру міста та великих житлових масивів накладає свою специфіку. З Сортировки або Військового містечка практично неможливо виїхати після 22:00 і навіть таксисти не завжди приїжджають на віддалені вулиці. Малувато тут і місць для дозвілля, за винятком берега Лопані навпроти Олексіївського лугопарку. Все це вкупі з кримінальними інцидентами призводить до слави неблагополучних районів.

Холодна гора

Історичний район навколо однойменної станції метро, ​​вміщує в себе як приватний сектор, так і висотну забудову.

maxresdefault_1.jpg
Фото: YouTube Віталій Мельник

Інфраструктура: 7 з 10

На Холодній горі є ринок “Казка”, супермаркети “Клас” та “Ріст”, поблизу розташований найбільший у Харкові авторинок – “Лоск”. Відпочити тут можна в сквері імені Мещанінова або парку “Юність”. Втім, обидві зони потребують оновлення і в парку вже почали реконструкцію.

Медична сфера представлена ​​обласною дитячою клінічною лікарнею, поліклінікою №24 та міською стоматологічною клінікою №8, є приватні центри. Навчальних закладів тут також чимало, проте відгуки про них переважно негативні (наприклад, адміністрація гімназії №152 заборонила залишати коментарі на освітніх порталах).

Транспортна розв’язка: 8 з 10

Тут всього одна станція метро, ​​зате є великий пасажирський автовокзал. Саме з Холодної гори можна доїхати до Одеси та Черкас, а також у Солоницівкі, Південний, Пісочин та інші населені пункти Харківської області. Вистачає тут і міських маршрутів, є трамвайна лінія, що з’єднує район з Залютино і Новожаново. І, звичайно, не можна не згадати Полтавський шлях, який є однією з головних транспортних артерій Харкова.

kha_stop_0008_20120803_x1.jpg
Фото: gortransport.kharkov.ua

Безпека: 6 з 10

У 2015 році харківська поліція назвала Холодногірський район найнебезпечнішим у місті. Тоді тут відбувалося 270 кримінальних злочинів на 10 тисяч населення. Зараз район поступився першістю, але так і не став абсолютно спокійним. Саме тут затримали мешканку Підвірок, яка відрізала голову своїй 11-річній дочці, тут нерідкі побутові поножів’я, а поліцейські заради “красивої статистики” відмовлялися приймати заяви від жертв злочинів. Саме тому Холодну гору складно назвати безпечним місцем.

Загальна оцінка: 21 з 30.

23296927.jpg
Харківський слідчий ізолятор. Фото: Мій Харків

Проблеми

Відсутність хороших місць відпочинку призводить до розвитку “поганих”. Жителі Холодної гори скаржаться на велику кількість “наливайок” як біля станції метро, ​​так і в самому спальному районі. А в приватному секторі вистачає вулиць і провулків, за якими можна проїхати лише на вантажівці або позашляховику.

Нова Баварія та Новожаново

Два історичних райони, розділені річкою Уди та залізницею, але об’єднаних спільною проблемою “Коксохіму”. Незвичайна назва першого з них пов’язана з броварнею, яка була заснована Францем Гіршгаймером і стала однією з найбільших у Російській імперії.

a4c58-clip-124kb.jpg
Фото: YouTube Віталій Мельник

Інфраструктура: 6 з 10

Тут немає великих супермаркетів, але цей недолік компенсує відносна близькість до Холодної Гори, де їх вистачає. Зате на Новій Баварії є відомий всьому місту Пташиний ринок, на якому можна вибрати домашнього вихованця.

Розташоване поблизу Основ’янське озеро приверне любителів відпочивати на воді, а ще недавно забруднену річку Уди зараз активно прибирають волонтери. Місцевий сквер ще недавно навіював тугу, але зараз там стартувала реконструкція. Медична інфраструктура в цих районах представлена ​​лікарнею №3, обласним госпіталем ветеранів війни та клінікою ХНМУ, є також психоневрологічним диспансером.

Транспортна розв’язка: 6 з 10

Тут немає станцій метро, ​​але вистачає наземного громадського транспорту. Є два тролейбуси, що курсують до Площі Конституції та мікрорайону Новий Побут (Лиса Гора), а також маршрутки, на яких можна дістатися до станцій метро “Наукова” та “Спортивна”. Крім того, по вулиці Конопляного йдуть приміські маршрути з Холодної гори, а любителі електричок можуть скористатися залізничною станцією “Нова Баварія”.

62654025.jpg
Станція “Нова Баварія”. Фото: mapio.net

Водночас з околиць Новобаварського району непросто викликати таксі, а в окремих випадках водії відмовляються туди приїжджати в темний час доби.

Безпека: 8 з 10

Нова Баварія, на відміну від розташованих поблизу Холодної гори й Основи, вважається досить “тихим” районом. У місцевому райвідділі повідомили, що за шість місяців 2021 року виявили 285 злочинів, майже половина з яких – крадіжки. При цьому було зафіксовано п’ять вбивств і стільки ж розбійних нападів. Хоча і тут бувають вуличні напади, які не поспішають розслідувати.

Загальна оцінка: 20 з 30.

Проблеми

Основна проблема жителів і Новожаново, і Нової Баварії – Харківський коксовий завод. Скандальне підприємство продовжує диміти, погрожуючи здоров’ю харків’ян. Цьому процесу не завадили ні обшуки за участю СБУ, ні штраф у 3,5 мільйона гривень за шкоду екології, ні численні пікети невдоволених мешканців. Нещодавно в харківських Telegram-каналах з’явилися пости про встановлення нових фільтрів, однак, за словами активістів, це була не більше ніж рекламна акція.

photo_2021-08-24_16-03-11.jpg
Фото: АнтиКоксохім

Левада й Основа

Історичний район, розташований у південній частині міста, знаходиться на місці колишньої слободи, що належала родині Квіток-Основ’яненків. Поєднує в собі приватний сектор, післявоєнну двоповерхову та висотну забудову.

maxresdefault_2.jpg
Фото: YouTube Skyline Walker

Інфраструктура: 7 з 10

З торгового погляду Основа може похвалитися наявністю “Епіцентру”, супермаркету “Таврія В”, а також невеликими ринками біля “Левади” й на перехресті проспекту Гагаріна з вулицею Одеською. Чималу частину району займає промзона, але є і місця для відпочинку – набережна річки Харків, Основ’янське озеро, сквер Воїнів-інтернаціоналістів, та й Безлюдівка не так далеко.

Критично важлива інфраструктура представлена ​​міською поліклінікою №25, вузловою лікарнею Південної залізниці та філією дитячої лікарні №24. Однак дві останніх медустанови заслужили чимало критики місцевих жителів. Тут же знаходиться фізико-математичний ліцей №27, який вважається кращим у Харкові за результатами ЗНО та олімпіад.

harkovskij-fiziko-matematiceskij-licej-no27_6021383af0570.jpg
Фізико-математичний ліцей №27. Фото: kharkov.info

Транспортна розв’язка: 8 з 10

Основ’янський район можна по праву назвати місцем з чи не найбільшим вибором транспорту. Тут працює харківський аеропорт, автовокзал з приміським і міжобласним повідомленням, залізничний вокзал “Харків – Левада” і станція “Основа”, а також метро “Проспект Гагаріна” та численні маршрутки.

Водночас більшість цих об’єктів зосереджено ближче до центру міста, а інша частина Основи не так охоплена транспортом. Ситуація має покращитися після будівництва метро на Одеську, проте це відбудеться не раніше 2025 року.

odess_1.jpg
Проєкт станції метро “Одеська” в Харкові. Фото: Г. Кернес

Безпека: 6 з 10

Основ’янський район багато в чому складається з приватного сектора та промзони. І будинки, і підприємства нерідко стають об’єктами інтересу зловмисників, які тягнуть все, що погано лежить. Чи не найбезпечнішими можна назвати і околиці вокзалу “Левада”, де занадто багато “наливайок”. У 2016 році під час опитування на OLX лише 3,5% харків’ян висловили бажання жити в Основ’янському районі.

Загальна оцінка: 21 з 30.

Проблеми

Цей житловий масив можна розділити на дві нерівні частини зі своїми проблемами. Якщо в районі станції метро “Проспект Гагаріна” незадоволені роботою “наливайок” і станом внутрішньоквартальних доріг, то жителі приватного сектора скаржаться на звалища сміття і відсутність магазинів. Крім того, саме на Основі знаходиться “легендарна” вулиця Староверещаківська – з гіршими ямами в місті.

1619868341572.jpg
Фото: Newsroom

Район ХТЗ

Забудова “соціалістичного селища ХТЗ” почалася у 1930. Він призначався для працівників тракторного заводу і повинен був стати центром “Нового Харкова”. Концепція так і не була повністю втілена в життя, але житловий масив багато в чому відрізняється від інших частин міста.

3267.jpg
Фото: flatfy.ua

Інфраструктура: 7 з 10

На ХТЗ є супермаркети “Клас”, “Восторг” і “Велмарт”, місцевий ринок і менші торгові точки. Місцеві жителі люблять відпочивати в скверах на Олександрівському проспекті і біля місцевого ДК, а також чекають, коли закінчиться реконструкція парку “Зелений гай”. А ось стан парку імені Маяковського залишає бажати кращого.

Медична інфраструктура вміщує в себе поліклініки №25 та №18, а також дитячу лікарню №16. Крім того, тут досить багато шкіл – адже мікрорайон будувався з розрахунку по одному навчальному закладу на житловий комплекс з 2500 осіб. У їх число входить ліцей-інтернат “Обдарованість”, що вважається одним з кращих у Харкові.

Транспортна розв’язка: 7 з 10

Тут є відразу три станції метро – “Імені Масельського”, “Тракторний завод” і “Індустріальна”, залізнична станція “Лосево” і автостанція №6 з приміським і міжобласним повідомленням. По Московському й Олександрівському проспектах в сторону центра міста курсують маршрутки і тролейбус №3. Втім, за словами місцевих жителів, в години пік транспорт переповнений, а на деяких маршрутах явно не завадило б додати машин.

kha_zaz-a07a_yax1049aa_20201210_d1_0.jpg
Фото: gortransport.kharkov.ua

Безпека: 6 з 10

Легенди про “кримінальний район” вже давно не відповідають реальності. У 2016 році тут було найменше злочинів на 10 тисяч населення. Однак, за словами місцевих жителів, шанс ввечері “знайти пригоди” все ще залишається – особливо це стосується околиць ринку ХТЗ. Трапляються й інші злочини – від нападів на дітей до перестрілок.

Загальна оцінка: 20 з 30.

Проблеми

Невеликий список розваг – тут немає кінотеатрів, нічних клубів чи ресторанів, а також не вистачає хороших піцерій і кав’ярень. До того ж жителі скаржаться на високий відсоток асоціальних елементів, яких залучають пункти здачі металолому, склотари та макулатури.

До недавніх часів проблемою був і “улюблене перехрестя”, на якому регулярно відбувалися ДТП, але з встановленням світлофора на перетині проспекту Індустріального і вулиці Біблика проблема зійшла нанівець.

photo_2021-07-28_14-32-13.jpg
Фото: Типове ХТЗ

Нові Будинки

Ще в першій третині XX століття цей район вважався околицею Харкова та використовувався селекційною станцією для вивчення рослин. Активна забудова почалася тут у 1960, тоді ж житловий масив отримав нинішню назву. Він включає територію на південь від Московського проспекту – від перехрестя з вулицею Морозова до бульвару Богдана Хмельницького.

2482.jpg
Фото: flatfy.ua

Інфраструктура: 7 з 10

На Нових Будинках є супермаркети “Ріст” та “Клас”, Комунальний ринок і невеликі торгові зони біля двох станцій метро. Для відпочинку підійдуть парки “Зустріч” і Машинобудівників, а також нова урбан-зона на бульварі Юр’єва.

З критично важливої ​​інфраструктури тут знаходяться обласна інфекційна лікарня, на яку лягло основне навантаження під час пандемії COVID-19, протитуберкульозний диспансер, “доросла” поліклініка №3 і дитяча №15, а також хоспіс. У мікрорайоні також розташовані обласний медичний коледж і навчально-виховний комплекс “Вересень”, який входить у список кращих шкіл Харкова.

9d1b024ce54189043ced2104a491aa7d.jpg
УВК “Вересень”. Фото: shkolyar.org.ua

Транспортна розв’язка: 7 з 10

На Нових Будинках розташовані три станції Холодногірсько-Заводської лінії метро (“Турбоатом”, “Палац спорту” і “Армійська”), є також безліч маршрутів громадського транспорту. Останнім жителі можуть дістатися до центру міста, проспекту Гагаріна, Кінного ринку, ринку “Барабашово”, Салтівки та мікрорайону ХТЗ. Водночас у районі станції метро “Армійська” майже немає регулярних маршрутів.

Безпека: 7 з 10

Нові Будинки охоплюють відразу два райони зі своєю специфікою. Немишлянська вважається відносно спокійним районом, проте саме тут не так давно стався гучне захоплення заручниці, під час якого поранили поліцейського. Слобідський район у 2016 році увійшов до четвірки “рекордсменів” за кількістю нерозкритих грабежів. Тоді ж харків’яни назвали його найбільш недружнім районом міста.

Загальна оцінка: 21 з 30.

2493.jpg
Фото: flatfy.ua

Проблеми

Відсутність нових місць для відпочинку та велика кількість “наливайок”. Жителі Немишлянського району жартують, що готові до відкриття будь-якого закладу, крім чергового секонд-хенду. Що ж стосується низькопробних місць для випивки, то вони несуть у собі відразу кілька мінусів – від вельми специфічного контингенту відвідувачів до зростання дрібної злочинності.

Салтівка

“Місто в місті”, один з найбільших мікрорайонів України з населенням близько півмільйона людей. Масова забудова почалася з кінця 1960, а розширення району триває досі.

img_0443_1-kharkov.jpg
Фото: streets-kharkiv.info

Інфраструктура: 8 з 10

Як жартують місцеві жителі, на Салтівці – як в Греції, є все. І з цим висновком важко сперечатися. Тут знаходяться великі торгові комплекси “Караван”, “Дафі” і “Французький бульвар”, автосалони, супермаркети, розважальні заклади та кінотеатри. Поблизу розташований найбільший ринок України – “Барабашово”, а відпочити можна в Журавлівському гідропарку.

Медицина на Салтівці представлена ​​”дорослими” поліклініками №10 і №11, а також дитячою №23. На території житлового масиву також є численні навчальні заклади, серед яких варто виділити спеціалізовану школу №156 (увійшла в ТОП-15 за результатами ЗНО). Крім того, саме тут знаходяться гуртожитки багатьох харківських ЗВО (НТУ “ХПІ”, фармацевтичний, ХНПУ імені Сковороди та інші).

foto87.jpg
Поліклініка №10. Фото: 10pol.city.kharkov.ua

Транспортна розв’язка: 8 з 10

До послуг жителів Салтівки чотири станції метро і численний громадський транспорт. Звідси можна дістатися практично в будь-яку точку міста – від центру і Олексіївки до ХТЗ і Новожаново. Втім, маршрутів все одно не вистачає – наприклад, лише недавно був запущений тролейбус між Північною Салтівкою і станцією метро “Героїв Праці”.

З іншого боку, від Салтівки до центру можна дістатися тільки по вулицях Шевченка або Академіка Павлова, які весь час перевантажені. Міська влада спробувала вирішити проблему шляхом прокладки дороги через ринок “Барабашово”, однак проти цього виступили підприємці, що там працюють.

Безпека: 6 з 10

Салтівка включає територію відразу двох районів – Московського та Київського. І обидва не є аутсайдерами за рівнем злочинності. У 2016 році Московський район був лідером за кількістю тяжких злочинів – тут відбулося 21 вбивство. До того ж величезні розміри житлового масиву призводять до того, що на його території фіксується більше крадіжок і грабежів, ніж, наприклад, в невеликому Немишлянському районі. Ще однією проблемою Салтівки є наркотики, з якими безуспішно ведуть боротьбу як силовики, так і різні організації.

Загальна оцінка: 22 з 30.

c7c3e-clip-139kb.jpg
Карта злочинності у 2017 році на основі Єдиного реєстру судових рішень. Фото: www.cityscale.com.ua

Проблеми

У цьому мікрорайоні складно виділити головний мінус, тому окреслимо відразу кілька проблем. У список входять застарілі комунікації, через які місцеві жителі періодично залишаються без світла або гарячої води, наркоманія і заставники, а також поганий стан внутрішньоквартальних доріг.

Безумовно, цей рейтинг можна назвати суб’єктивним. Комусь із жителів цих районів близькі зазначені проблеми, інші можуть вважати, що це не головні складності. Крім того, до списку не увійшли деякі невеликі райони, такі як селище Жуковського, Москалівка, селище Герцена і т.д. Однак ми спробували зробити повний огляд нашого міста та звернути увагу на ті переваги та недоліки, з якими щодня стикаються його жителі.

Навчався у Донецькому національному університеті імені Стуса. У журналістиці працює з 2013 року. Спеціалізується на політичних, кримінальних та спортивних темах.
Показати всі пости

Коментарі